ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Stena Icemax: Τα χαρακτηριστικά του γεωτρύπανου της Exxon (Πίνακας)

Τρυπά στην «Δελφύνη» του τεμαχίου 10

Την προηγούμενη βδομάδα, παρουσία και του Υφυπουργού των ΗΠΑ για τα θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε την έναρξη της γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» του θαλάσσιου τεμαχίου 10, της Κυπριακής ΑΟΖ, από την Exxon Mobil

Όπως είναι γνωστό, το πλωτό γεωτρύπανο Stena IceMAX έχει αναλάβει την γεώτρηση και πρόκειται ένα από τα πλέον σύγχρονα εργαλεία στον κόσμο, στον τομέα αυτό.


Ξέσπασε ο Διευθυντής της Τροχαίας: «Έχασα χρόνια από την ζωή μου» (Vid)


Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Απόστολου Τομαρά στην «Καθημερινή», το συγκεκριμένο γεωτρύπανο, υπό βρετανική σημαία, θεωρείται από τα πιο σύγχρονα εργαλεία που υπάρχουν στον χώρο των γεωτρήσεων, το οποίο σχεδιάστηκε να λειτουργεί σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως εκείνες της αρκτικής θάλασσας.


ΑΚΕΛ: Τα σενάρια διαδοχής και οι επικρατέστεροι


Με βάση τα στοιχεία που δίνονται από τον ιδιοκτήτη του γεωτρύπανου Stena Drilling, το Stena IceMAX είναι πλοίο γεωτρήσεων σε βαθιά ύδατα, κατασκευάστηκε το 2011 από την Samsung Heavy Industries και ξεκίνησε την δραστηριότητά του το 2012. Το μήκος του πλοίου είναι 228 μέτρα και έχει πλάτος 42 μέτρα. Το τρυπάνι του πλοίου είναι κατασκευασμένο από ειδικά μέταλλα, προκειμένου να μην αντιμετωπίζει προβλήματα σε σκληρά πετρώματα και έχει την δυνατότητα καθόδου έως και 10.000 πόδια κάτω από την θάλασσα. Το Stena IceMAX μπορεί να φιλοξενήσει προσωπικό, από 180 μέχρι 220 άτομα.


Ψηλά ενοίκια: Οι σκέψεις της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος


Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ανέρχεται μέχρι τους 12 κόμβους. Στον υπόλοιπο εξοπλισμό του γεωτρύπανου ξεχωρίζει το ενσωματωμένο σύστημα πρόληψης εκρήξεων (BOP). Πρόκειται για μια εξειδικευμένη βαλβίδα ή παρόμοια μηχανική συσκευή που χρησιμοποιείται για την σφράγιση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση φρεάτων πετρελαίου και αερίου για την αποφυγή εκρήξεων, την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση αργού πετρελαίου ή και φυσικού αερίου από πηγάδι.

Τέλος, σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Exxon Mobil θα πραγματοποιήσει γεώτρηση με το γεωτρύπανο που θεωρείται η κορωνίδα του στόλου της Stena Drilling.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X