ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζει η ΜΑΕΠ

Όσα δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Σημαντικό χαρακτήρισε το ρόλο που διαδραματίζει η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου προσθέτοντας πως πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η δυνατότητα δημιουργίας Κέντρου Συντήρησης των Ελικοπτέρων της Αστυνομίας στη Κύπρο.

Μιλώντας στους άνδρες της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επιχειρήσεις που έχει επιτελέσει η Μονάδα και συνεχάρη τους άνδρες «για την ευσυνειδησία που επιδεικνύουν κατά την ώρα της επιχείρησης, ειδικότερα τον μεγάλο ζήλο και την ανθρωπιά που επέδειξαν σε επιχειρήσεις κοινωνικού περιεχομένου, διάσωσης μεταναστών, συμπατριωτών μας που βρέθηκαν σε δύσκολη περίπτωση και για μεταφορά ασθενών».

Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε «σημαντικό το ρόλο που διαδραματίζει η Μονάδα, το έργο που επιτελεί και την μεγάλη ευθύνη να μπορεί να επιχειρεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και να μπορεί να ανταποκριθεί τη δεδομένη στιγμή στην ώρα της, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, γιατί εκείνο μπορεί να είναι καθοριστικό στη διάσωση».

Ευχαρίστησε τους άνδρες της Μονάδας «εκ μέρους της Πολιτείας, τους συνεχάρη γι’αυτό που κάνουν» και σημείωσε πως «όλων μας οι ευθύνες είναι τεράστιες. Μπορεί κάπου να γίνεται κάποιο λάθος, να είναι ανεκτό και να μην έχει τις τεράστιες συνέπειες που μπορεί να έχει ένα λάθος ή μια παράλειψη» των ανδρών κάτι που όπως είπε «αναδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος» τους για τον οποίο «πρέπει να νοιώθουν περήφανοι».

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμα πως η δυνατότητα της άμεσης ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας, εξαρτάται από την ετοιμότητα των ανδρών τόσο σε σχέση με τα μέσα όσο και με το προσωπικό, προσθέτοντας πως το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι η ετοιμότητα του προσωπικού με συνεχή εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα.

Ως Πολιτεία συνέχισε «έχουμε την ευθύνη να παράσχουμε τα πτητικά μέσα που πρέπει η ΜΑΕΠ να έχει στη διάθεση της αλλά την ίδια ώρα οι άνδρες της Μονάδας έχουν την ευθύνη να κάνουν τον ανάλογο προγραμματισμό ώστε τα πτητικά μέσα να είναι στη διάθεση τους, να μπορούν να τα αξιοποιούν στον καλύτερο δυνατό τρόπο και εκεί που υπάρχει ανάγκη να υπάρχει και πληρότητα μέσων για όλες τις ώρες της ημέρας και για όλο το χρόνο.

Αφού ανέφερε ότι «έχει μεγάλη σημασία πως γίνονται οι σωστοί προγραμματισμοί» ο Ιωνάς Νικολάου παρατήρησε πως από τα συνολικά 48 μέλη της Μονάδας υπάρχουν μόνο τρεις γυναίκες και πρόσθεσε πως «σήμερα έχουμε δυνατότητες να στελεχωθεί η Μονάδα και από γυναίκες».

Στην ομιλία του ο Υπουργός συνεχάρη τους άνδρες για την άμεση ανταπόκριση τους κυρίως τη θερινή περίοδο στα θέματα πυρόσβεσης και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ελλείψεις και υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα και πάντοτε. Ως Πολιτεία αναγνωρίζουμε αυτό που προφέρουν οι άνδρες της Μονάδας, τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει κατά καιρούς σε μικρές και μεγάλες πυρκαγιές, αλλά χρειάζεται να υπάρξει καλός συντονισμός τον οποίο επιζητούμε να βελτιώνουμε συνεχώς».

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει ανάγκη συντονισμού με την Εθνική Φρουρά γιατί έτσι αξιοποιούνται και τα δικά της πτητικά μέσα αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη σωστού προγραμματισμού για τη συντήρηση τους. Πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά την δυνατότητα δημιουργίας ενός Κέντρου Συντήρησης των ελικοπτέρων στην Κύπρο, το οποίο να είναι διαπιστευμένο από τα Κέντρα Συντήρησης των κατασκευαστριών εταιρειών, ώστε να μπορούμε να πληρούμε τις απαιτήσεις των συμβολαίων και να έχουμε τις εγγυήσεις που προβλέπονται σε αυτά και αφορούν την λειτουργία και την ικανότητα των πτητικών μέσων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης «με τη σωστή συντήρηση και τη σωστή χρήση τα ελικόπτερα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολλά χρόνια» και πρόσθεσε ότι σήμερα η Αστυνομία διαθέτει 4 πτητικά μέσα, που είναι επαρκής αριθμός για όλες τις επιχειρησιακές της ανάγκες, οι οποίες είναι αυξημένες τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα οι δυνατότητες που έχουμε είναι αυξημένες, γι’ αυτό κάνουμε περισσότερες επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενοι σε μεγαλύτερο βαθμό στις ανάγκες που παρουσιάζονται. Υπάρχει επαρκής αριθμός πτητικών μέσων για τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις της Αστυνομίας αλλά και για την άμεση ανταπόκριση μας στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται την καλοκαιρινή περίοδο» είπε και σημείωσε πως «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η σωστή διαχείριση τους και η ανάγκη ύπαρξης ικανοποιητικού αριθμού στελεχών σε όλα τα επίπεδα για να γίνεται και η σωστή ανταπόκριση στις απαιτήσεις που υπάρχουν».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος στα μέλη της ΜΑΕΠ αναφέρθηκε και στο θέμα της εκπαίδευσης τους σημειώνοντας πως «έχουμε απαίτηση να διευρύνουμε τις δυνατότητες εκπαίδευσης τους, αν είναι δυνατόν ακόμα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας με το οποίο μπορούμε να δούμε τις προοπτικές εκπαίδευσης ακόμα και στη Σχολή Εκπαίδευσης Ελικοπτέρων του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας».

Αφού είπε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της εκπαίδευσης» ο Ιωνάς Νικολάου παρατήρησε πως αν και υπάρχει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για εκπαιδεύσεις που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από ευρωπαϊκά κονδύλια, εντούτοις το ποσό που αντλείται κάθε χρόνο είναι πολύ περιορισμένο.

Σημείωσε ακόμα πως «μέσα από σωστό προγραμματισμό μπορούμε να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης του προσωπικού, από αυτά τα προγράμματα».

Αναφερόμενος στην σημερινή παρουσία του στην Μονάδα ο Υπουργός είπε πως σκοπός της είναι να «δώσει το μήνυμα ότι παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΜΑΕΠ» προσθέτοντας πως το Υπουργείο «δεν θέλει να νοιώθουν οι άνδρες ότι η Μονάδα πως λειτουργεί μόνη της, αλλά αντιθέτως δίνουμε μεγάλη σημασία και δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ακόμα ότι η ΜΑΕΠ και η Λιμενική, που θα αποτελούν την Ακτοφυλακή, θα ενταχθούν σε μια ξεχωριστή Υπηρεσία Ασφάλειας. Το Νομοσχέδιο για την δημιουργία Ακτοφυλακής βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης, θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία και με την υιοθέτηση του θα επιτρέψει τη σύσταση μιας ξεχωριστής Υπηρεσίας, δια της οποίας θα αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα της ΜΑΕΠ και με την Λιμενική Αστυνομία, θα μπορεί από μόνη της να διαχειριστεί όλα τα ζητήματα που την αφορούν.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι με την λειτουργία της Ακτοφυλακής, η ΜΑΕΠ και η Λιμενική Αστυνομία θα επιχειρούν σε κοινά μέτωπα μεταξύ των οποίων οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο, που λόγω της ΑΟΖ και των δραστηριοτήτων για εντοπισμό υδρογονανθράκων, είναι πιο αυξημένα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση