ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ενέκρινε το Υπουργικό

«Θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις και τότε είναι που έχουμε συνεισφορά στο ΑΕΠ»

Αλλαγές στο σχέδιο πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε στη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο το πρόγραμμα αυτό να έχει συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού ανέφερε πως αυτό που προκύπτει από μελέτη του Υπουργείου είναι ότι άλλο είναι οι συναλλαγές και άλλο οι επενδύσεις με σχετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης μιας οικονομίας.

"Θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις και τότε είναι που έχουμε συνεισφορά στο ΑΕΠ. Αν πωληθεί ένα ακίνητο που έχει ήδη ανεγερθεί στα πλαίσια του προγράμματος, δεν προκύπτει ασφαλώς θετική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης αλλά μια μεταβίβαση.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην οικονομική επίπτωση, στην πραγματική οικονομική επίπτωση με μια επικέντρωση στον τομέα των ακινήτων και κατασκευών", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτό που προκύπτει είναι ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά σημαντικό για τον τομέα των ακινήτων και κατασκευών, "αλλά με μικρή επίπτωση συνολικά στην οικονομία".

"Συγκεκριμένα προκύπτει ότι το 24% περίπου των συναλλαγών στον τομέα των ακινήτων εμπίπτουν στο πρόγραμμα και ότι ο τομέας των ακινήτων/κατασκευών έχει σαφώς ανακάμψει και ότι μέρος αυτής της ανάκαμψης οφείλεται στο πρόγραμμα, όμως δεν προκύπτει υπερθέρμανση του τομέα των ακινήτων, ούτε και ιδιαίτερα ψηλή εξάρτηση της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής από τον συγκεκριμένο τομέα", ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι για την τριετία 2016-2018, η συνολική συμβολή του προγράμματος στην ανάπτυξη ανέρχεται στο 1,2% επί συνόλου 13 ποσοστιαίων μονάδων που είναι η ανάπτυξη της τελευταίας τριετίας .

"Θα το επαναλάβω για να είναι κατανοητό, τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία μας αναπτύχθηκε κατά 13% , 1,2% από αυτή τη συνολική ανάπτυξη μπορεί να αποδοθεί στο πρόγραμμα. Στην βάση αυτών των διαπιστώσεων και στη βάση έκθεσης από το συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και με επιδίωξη συνεχώς να διατηρούμε την οικονομική ωφελιμότητα και αξιοπιστία του σχεδίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια σειρά αλλαγών που καθιστούν το σχέδιο πολύ πιο στοχευμένο και ακόμη πιο αξιόπιστο", ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι σημαντική είναι πλέον η υποχρεωτική συνεισφορά στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για την περαιτέρω ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας, αλλά και την υποχρεωτική συνεισφορά στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στεγαστικά προγράμματα κυρίως για προσιτή κατοικία.

"Εξασφαλίζουμε πόρους για κάθε μια πολιτογράφηση ξένου επενδυτή να αντιστοιχούν και οι πόροι για μια προσιτή κατοικία για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη", ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X