ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σήκωσε άγκυρα ο «Πορθητής» - Πού βρίσκεται το τουρκικό γεωρτρύπανο (Χάρτης)

Η κινητικότητα του σχετίζεται με την έναρξη των γεωτρήσεων

Στις 7 περασμένου Ιουνίου, το τουρκικό γεωτρύπανο με την ονομασία «Πορθητής», έδενε σε προβλήτα του λιμανιού της Αττάλειας, περίπου 137 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου. Εδώ και δέκα μέρες, όπως φαίνεται και στο χάρτη, το πλοίο γεωτρύπανο έχει σηκώσει άγκυρες και κινείται περίπου ενάμιση ναυτικό μίλι, ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, δραστηριότητα που όπως λέγεται από τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Κ» Νίκο Στέλγια, σχετίζεται με την έναρξη γεωτρήσεων στην περιοχή.


 Χάρτης της πορείας του Πορθητή, εδώ


Εν αντιθέσει με το προηγούμενο διάστημα όπου η τουρκική πλευρά απέφευγε να προσδιορίσει το εύρος δραστηριότητας, το γεωτρύπανο όπως επίσης αποκαλύφθηκε από Τούρκους αξιωματούχους, θα ξεκινήσει εργασίες σε περιοχές ανοιχτά της Αττάλεια χωρίς αυτές να έχουν προσδιοριστεί. Η περιοχή ή οι περιοχές που φαίνεται να έχουν επιλεγεί για έρευνες, από πλευράς Τουρκίας, προσδιορίζονται στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στο θαλάσσιο τρίγωνο Καστελόριζο – Κύπρος με ΑΟΖ Αιγύπτου. Τουρκική στρατηγική με δυο σκέλη «Η τουρκική πλευρά, στην νέα περίοδο, αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, τροποποιεί την στρατηγική της. Από τώρα και στο εξής, η τουρκική πλευρά θα ακολουθήσει «proactive» γραμμή στο ζήτημα της ΑΟΖ». Αυτό επεσήμανε στην «Κ», πριν από λίγους μήνες, ο «Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» και τέως διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας, Οζντίλ Ναμί.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες, ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας, την στρατηγική που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά στο ζήτημα της ΑΟΖ, κατά την επόμενη περίοδο. Η νέα τουρκική στρατηγική λοιπόν, απαρτίζεται από δυο σκέλη. Σε ότι αφορά τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, τις οποίες διεκδικεί ως δικές της περιοχές, κομμάτι της δικής της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει καμία ενέργεια και εργασία. Σχετικές προειδοποιήσεις της Άγκυρας ήρθαν το προηγούμενο διάστημα στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Στην δε, περίπτωση των περιοχών που σύμφωνα με την τουρκική πλευρά απαρτίζουν την κυπριακή ΑΟΖ και στις οποίες φέρουν μερίδιο οι τ/κ, η τουρκική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι σύντομα ξεκινούν οι δικές της ξεχωριστές έρευνες και γεωτρήσεις. «Θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες και θα διεξάγουμε ξεχωριστές γεωτρήσεις», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα του κ. Όζερσαϊ. Λαμβάνοντας υπόψη του την προαναφερόμενη πραγματικότητα, ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας καλεί την ε/κ πλευρά σε συνεργασία στο ζήτημα της ΑΟΖ για να αποφευχθεί η αναμέτρηση και η κορύφωση της έντασης.

Ανά τακτά διαστήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει το κάλεσμα του για την δημιουργία μιας δικοινοτικής επιτροπής για την ΑΟΖ, μέσα από την οποία οι τ/κ θα συμμετάσχουν τόσο στην διαχείριση όσο και στην εκμετάλλευση (οικονομικά κέρδη) της ΑΟΖ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός τύπος εστιάζει σταδιακά στις εξελίξεις στην ΑΟΖ, με τον φιλοκυβερνητικό τύπο να προβάλλει τις νέες εξελίξεις και ισορροπίες στα ανοιχτά της Κύπρου ως «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας.

Χαμηλοί τόνοι από Λευκωσία

Σε πολιτικό επίπεδο οι διαφαινόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή δεν προκαλούν εφησυχασμό, πλην όμως προς τα έξω η Λευκωσία συνεχίζει την τακτική των χαμηλών τόνων. Το θέμα με τις προκλήσεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας φαίνεται να απασχόλησαν τους ηγέτες Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στην Ελούντα της Κρήτης.

Η πιο σοβαρή εξέλιξη που αγγίζει τις τουρκικές κινήσεις, στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κύπρου ήταν οι επίσημες ανακοινώσεις από ελλαδικής πλευράς ότι Ελλάδα και Αίγυπτος ξεκινούν τις επαφές προς οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Το άριστο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Αθηνών-Καΐρου θεωρείται πως θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επίτευξη συμφωνίας κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από την Άγκυρα η οποία, όπως εκτιμάται, σπεύδει με τη γνωστή τακτική της, να θέσει τις βάσεις αμφισβήτησης της όποιας συμφωνίας. Ωστόσο όπως ήδη επισημαίνεται από Ελλαδικά μέσα η παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή και εντός των ορίων της ΑΟΖ, προς οριοθέτηση , με βάση το διεθνές δίκαιο θα είναι εντονότερη, σε πρώτη φάση μέχρι και την επίτευξη τελικής συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα οι εκτιμήσεις που γίνονται θέλουν την Τουρκία, στη παρούσα φάση να εφαρμόζει την τακτική του «ψαρέματος σε θολά νερά» προκειμένου να δει το εύρος αλλά και την ποιότητα των αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν. Στο πνεύμα αυτό οι εκτιμήσεις που γίνονται, κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, θέλουν την Τουρκία να κινείται στα όρια της νομιμότητας με βάση τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας. Προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν και οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, από τουρκικής πλευράς για τις περιοχές ερευνών από τον «Πορθητή».

Πηγή: Η Καθημερινή / των Απόστολου Τομαρά και Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X