ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σεξισμός και πολιτική: 4 Κύπριες πολιτικοί παίρνουν θέση

Γυναίκες και πολιτική: Τελικά μια δύσκολη εξίσωση;

Της Δέσποινας Άσπρου 

Μπορεί από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, να υπήρξαν πολλές γυναίκες που όχι απλώς ανέπτυξαν πολιτική δράση αλλά ανέλαβαν και άσκησαν εξουσία, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η ικανότητα δεν είναι θέμα φύλου, ωστόσο η πολιτική ήταν για πολλά χρόνια ένα «άβατο μονοπάτι» για τις γυναίκες και αυτό δεν είναι μυστικό.

Παρά την πάροδο των χρόνων και παρά το γεγονός πως σήμερα, τα πράγματα σαφώς και είναι καλύτερα, οι γυναίκες παραμένουν στην μειονότητα της πολιτικής ζωής. Οι αριθμοί άλλωστε –δυστυχώς- μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανδρών και γυναικών, η Κύπρος καταλαμβάνει την 24η θέση στην ΕΕ.

Θα πάμε λίγο πίσω στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1981, όταν η Ρήνα Κατσελλή εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΔΗΚΟ και ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκλογή της, ήταν από μόνη της επαναστατική για την μικρή κοινωνία της Κύπρου και σηματοδοτούσε μια νέα εποχή - μια εποχή που οι γυναίκες είχαν "επίσημα" πλέον θέση στα πολιτικά δρώμενα. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περιμέναμε. 38 περίπου χρόνια μετά, η παρουσία των γυναικών στην πολιτική εξακολουθεί να είναι πράγματι μειωμένη συγκριτικά με αυτή των αντρών. To 2014 ωστόσο, προς "έκπληξή" μας είδαμε τις περισσότερες γυναίκες στην βουλή. Το μοτίβο όμως δεν ακολούθησε την αντιστοιχία και η παρουσία των γυναικών στην βουλή και γενικότερα στην πολιτική, τα επόμενα χρόνια ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Εν έτει 2019 και μετά από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, 36% του συνόλου των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών είναι γυναίκες. Σαφώς ο αριθμός είναι καλός –συγκριτικά με το παρελθόν- αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητικός.

Αν λάβουμε υπόψιν μας τα ποσοστά και την μειωμένη παρουσία των γυναικών στην πολιτική, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως ο σεξισμός δεν είναι όρος άγνωστος γι’ αυτές. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο ή είναι απλώς ένα εύκολο συμπέρασμα;

Με αφορμή αυτό, αλλά και την πρόσφατη παραίτηση της Katie Hill από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, εξαιτίας του ότι είχαν διαρρεύσει στα social media εικόνες της σε προσωπικές στιγμές, εμείς ζητήσαμε από 4 γυναίκες της πολιτικής σκηνής της Κύπρου να μας μιλήσουν για την εμπειρία τους στην πολιτική.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Κατερίνα Χριστοφίδου μας απαντούν σε 5 ερωτήσεις και μας αποκαλύπτουν αν οι γυναίκες και η πολιτική είναι μια δύσκολη εξίσωση και αν ο σεξισμός είναι ένα υπαρκτό στοιχείο στην πολιτική σκηνή του νησιού μας.

Γυναίκες και πολιτική: Τελικά μια δύσκολη εξίσωση; 

Δείτε την συνέχεια στο must.com.cy  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X