ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

Η διαδικασία

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και την μέχρι τώρα ακολουθηθείσα πρακτική πραγματοποιείται στην πρώτη συνεδρία της εκλεγμένης Βουλής και μπορεί να διαλαμβάνει μέχρι και τρεις γύρους ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη συνεδρία της πρώτης τακτικής συνόδου της περιόδου της Βουλής την έδρα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών μέχρι της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής που για τη νέα Βουλή αυτός είναι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.

Αφού τεθούν οι υποψηφιότητες, θα διεξαχθεί ψηφοφορία και θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων Βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 29 και άνω θα εκλεγεί.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων Βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος, δηλαδή όταν είναι και οι 56 Βουλευτές εντός της αίθουσας θα χρειαστεί 22 θετικές ψήφους.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών.

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, 3 Ιουνίου δεδομένες ήταν οι υποψηφιότητες Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου των Οικολόγων ενώ πιθανότητες κερδίζουν τα σενάρια της διεκδίκησης της Προεδρίας από πλευράς Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της ΔΗΠΑ. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του στη Λεμεσό νωρίτερα σήμερα ανέφερε ότι θα ανακοινώσει αύριο την πρότασή του, χωρίς παζάρια και συναλλαγές, προσθέτοντας ότι «ο ΔΗΣΥ θα έχει υποψήφιο μέχρι τέλους». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για το ζήτημα της Προεδρίας της Βουλής.

Στις 16 Αυγούστου 1960, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνήλθε στην πρώτη της συνεδρίαση με Πρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Έλληνες Βουλευτές Χαρίδημο Χατζηχάρο και Αντιπρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Τούρκους βουλευτές Νιαζί Μανιέρα.

Για την Πρώτη Βουλευτική Περίοδο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη ο Γλαύκος Κληρίδης και Αντιπρόεδρος ο Ορχάν Μουντερίσογλου και οι δύο χωρίς ανθυποψήφιο.

Μετά τις εκλογές της 22ας Μαΐου 2016, το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής διεκδίκησαν, για την Ενδέκατη Βουλευτική Περίοδο, κατά σειρά υποβολής της υποψηφιότητάς τους, ο Δημήτρης Συλλούρης, εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, ο Άντρος Κυπριανού, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, και ο Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών.

Κατά την πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία ο Γιώργος Περδίκης εξασφάλισε 2 ψήφους, ο Άντρος Κυπριανού 16 ψήφους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 17 ψήφους και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 18 ψήφους. Για την ανάδειξη Προέδρου του νομοθετικού σώματος χρειάστηκε να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι και την τρίτη φάση της ψηφοφορίας. Πριν την 3η ψηφοφορία αποσύρθηκαν οι υποψηφιότητες Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργου Περδίκη.

Στην 3η ψηφοφορία οι 18 ψήφοι του ΔΗΣΥ δόθηκαν στον Δημήτρη Συλλούρη και οι 2 ψήφοι του Κινήματος Οικολόγων δόθηκαν στον Μαρίνο Σιζόπουλο. Έτσι, το αποτέλεσμα της 3η ψηφοφορίας ήταν 21 ψήφοι στο Δημήτρη Συλλούρη, 17 στο Μαρίνο Σιζόπουλο και 16 για τον Άντρο Κυπριανού και ως εκ τούτου Πρόεδρος της Βουλής για την ΙΑ΄ βουλευτική περίοδο εξελέγη ο Δημήτρης Συλλούρης.

Μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη από τα αξιώματα του Προέδρου της Βουλής και του Βουλευτή στις 15 Οκτωβρίου 2020 στον απόηχο του βίντεο του Al Jazeera για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, στις 23 Οκτωβρίου 2020 και κατόπιν σχετικής πρότασης από όλα τα κόμματα εκτός του ΕΛΑΜ Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου, χωρίς ανθυποψήφιο, με 53 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και 2 αποχές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X