ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προκαλούν οι Τούρκοι με κινήσεις εντυπωσιασμού (vid)

Δημιουργούν κλίμα με το δεύτερο γεωτρύπανο

Σε κινήσεις εντυπωσιασμού με εργαλείο το δεύτερο γεωτρύπανο, επιδίδεται η τουρκική πλευρά μερικά εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της στρατιωτικής άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική κυβέρνηση, πιστή στην πάγια συμπεριφορά της να κάνει αισθητή την παρουσία της με κάθε τρόπο και μέσο, έδωσε τόνο θριαμβευτικό στο πέρασμα του DeepSea Metro-1, από το Αιγαίο με κατεύθυνση τα στενά των Δαρδανελίων.

Μια κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στάλθηκε να συνοδεύσει το γεωτρύπανο, μετά το πέρασμα του γεωτρύπανου από τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου. Η Τουρκική κορβέτα έπλεε σε κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο και σύμφωνα ε φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, το πλήρωμα της κορβέτας φαίνεται να παρακολουθεί την πορεία του γεωτρύπανου. Το DeepSea Metro-1 διέσχισε το κεντρικό Αιγαίο και μέσω των στενών των Δαρδανελίων εισήλθε στη θάλασσα του Μαρμαρά.


Εκδρομή στο Τρόοδος; Μόνο με 4Χ4 και αντιολισθητικές αλυσίδες


Από καλοκαίρι και μετά

Το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να φθάσει στα ναυπηγεία της Γιάλοβας το Σάββατο και θα παραμείνει, όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, για εργασίες συντήρησης. Η κάθοδος του γεωτρύπανου, στην περιοχή, χρονικά δεν έχει προσδιοριστεί, από τουρκικής πλευράς, ωστόσο οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν τα γεωτρύπανο να έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα αποφασίσει για το όνομα του νέου γεωτρύπανου. To τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την τουρκική κορβέτα Heybeliada να συνοδεύει το γεωτρύπανο μέχρι τα στενά των Δαρδανελίων.

Η Λευκωσία

Στην Κύπρο η τουρκική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, παρακολουθείται ανελλιπώς με όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της, η Δημοκρατίας. Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει σε ενδεχόμενες τουρκικές παραβιάσεις, το επόμενο διάστημα.

Η άσκηση έρευνας διάσωσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή χθες Παρασκευή με τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου εντάσσεται στο πνεύμα ισχυροποίησης των τριμερών συνεργασιών, με την ενεργοποίηση ναυτικών, εναέριων και επίγειων μέσων της Εθνικής Φρουράς. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε «Ναυτικό ατύχημα σε πλατφόρμες εξόρυξης, Έρευνα και Διάσωση και Αεροδιακομιδές τραυματιών».

Ο συντονισμός και επιχειρησιακός έλεγχος της άσκησης γινόταν από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο Πεντάγωνο και το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό. Στην άσκηση πήραν μέρος η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ του ελληνικού πολεμικού ναυτικού το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» της Εθνικής Φρουράς το ένα από τα δυο ελικόπτερα της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας ενώ από Αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε το πλοίο διάσωσης «ELARESH».

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά

 

 

 
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X