ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: Επιθυμία μας είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Το Κυπριακό και οι συναντήσεις

«Επιθυμία μας είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί, στο Κραν Μοντανά», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «από τις δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων φαίνεται ότι κατέστη αναγκαίο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να δώσει εντολές στην κ. Λουτ να διερευνήσει τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην επανέναρξη του διαλόγου. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που έχει ακριβώς κατά νου η κ. Λουτ. Θα αναμένουμε, με εποικοδομητική διάθεση και κυρίως βούληση, να δούμε τι θα μεταφέρει και πώς μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε και την ιδέα του για την αποκέντρωση ορισμένων εξουσιών, διευκρινίζοντας ότι αυτή αφορά τη μεταφορά των περισσότερων εκ των λοιπών λειτουργιών του κράτους, πλην των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης, στις πολιτείες, ώστε να «είναι πιο αυτόνομες για θέματα της καθημερινότητας των πολιτών».

«Αυτό θα διευκολύνει ώστε να μην υπάρχουν τριβές ή επιχειρήματα, προ του δημοψηφίσματος, κατά της πιθανής λύσης […]. Λαμβάνοντας υπόψη και την αξίωση των Τουρκοκυπρίων να έχουν θετική ψήφο για κάθε μια των αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι «οι λιγότερες τριβές στο κέντρο, η περισσότερη αυτονόμηση, δίνουν την ευχέρεια και στους Τουρκοκύπριους να αναθεωρήσουν τη θέση περί θετικής ψήφου για κάθε απόφαση».

«Αυτό που έχουμε δεχτεί και το θεωρώ απολύτως λογικό είναι θετική ψήφο στους Τουρκοκύπριους εκεί όπου επηρεάζεται αρνητικά η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει μια ασφαλιστική δικλείδα. Ούτως ή άλλως η συμμετοχή τους είναι αποτελεσματική και η πολιτική ισότητα αναγνωρίζεται», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα που απομένει η διασφάλιση της λειτουργικότητας του κράτους, το οποίο είναι «πολύ σημαντικό για το αίσθημα ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι σήμερα ζουν σε ένα καλά οργανωμένο κράτος και ανησυχούν για την περίπτωση που δεν λειτουργήσει το νέο καθεστώς πραγμάτων».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση συμφωνίας για νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι έχει υπάρξει συζήτηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Ακιντζί για το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόκειται για μια εισήγηση την οποία είχε ήδη υποβάλει στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά είχε απορριφθεί.

«Φαίνεται ότι πλέον οι Τουρκοκύπριοι υιοθετούν αυτό που είχαμε πει παλιότερα. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε ενδεχόμενα να υπάρξει νέα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου από τη μια να δούμε την υλοποίηση των μέτρων για διάνοιξη των οδοφραγμάτων και από την άλλη να εξαγγείλουμε το θέμα της κινητής τηλεφωνίας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτρικής σύνδεσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ουσιαστικά στην πράξη είναι ήδη γεγονός. «Από το 2016 παραχωρούμε στους Τουρκοκύπριους, επ΄ αμοιβή, ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι συνδεδεμένα τα δίκτυα. Αυτό που ενδεχομένως να βοηθούσε είναι εκσυγχρονισμός του τρόπου διασύνδεσης, που ενδεχομένως να συνέβαλλε και στην οικονομικότερη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένα τα δίκτυα και εργάζονται χωρίς πρόβλημα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση