ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: Ελπίδα ότι το 2021 θα ξεκινήσει η ανάκαμψη

Όλα όσα δήλωσε

Τη βεβαιότητα ότι η κρίση της πανδημίας θα ξεπεραστεί για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο και την οικονομική κρίση με την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι ο χρόνος που θα ξεκινήσει η ανάκαμψη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

"Είμαι απολύτως βέβαιος, στη βάση των μέτρων που λαμβάνονται σε τοπικό, διεθνές, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας τις προοπτικές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι βρισκόμαστε προ της ανακάλυψης ενός αποτελεσματικού εμβολίου, όχι από μία αλλά από 47 τόσες εταιρείες που διενεργούν έρευνες, η κρίση της πανδημίας θα ξεπεραστεί για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο και την οικονομική κρίση με την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι ο χρόνος που θα ξεκινήσει η ανάκαμψη, έτσι ώστε να πετύχουμε να επανέλθουμε στους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαμε προ της πανδημίας", είπε.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2018, ο Πρόεδρος είπε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες όσον αφορά τον βαθμό επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, που είναι δυνατόν η πανδημία να επιφέρει.

"Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς αναφυόμενα ζητήματα, και αξιολογώντας τις εξελίξεις, κύριο μέλημά μας παραμένει ο μετριασμός του κοινωνικο-οικονομικού αντίκτυπου και η όσον το δυνατόν πιο γρήγορη επαναφορά όλων των τομέων της οικονομίας σε πλήρη λειτουργία", συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι με βάση την προηγούμενη συνετή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήσαμε κατορθώσαμε να λάβουμε και εν συνεχεία να εφαρμόσουμε άμεσα ουσιαστικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα με ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης, καταφέραμε να ενισχύσουμε ευάλωτες ομάδες, επιχειρήσεις, εργαζομένους και δανειολήπτες προσθέτοντας πως το πιο σημαντικό είναι η συνεισφορά ή η προσπάθεια να διασωθούν θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα από μια πρωτόγνωρη κρίση.

"Είναι αρκετό και μόνο να αναφέρω ότι το σύνολο των δαπανών για το έτος 2020, που αφορά τη δημοσιονομική πτυχή των μέτρων, ανέρχεται στο 1 και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ, μέσω των οποίων επωφελήθηκαν περίπου 190,000 εργαζόμενοι και αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις που πηγάζουν σε σχέση με τη δημοσιονομική πτυχή των έκτακτων αυτών μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2021, ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Και με τα νέα μέτρα που, δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε θα υπερβούν κατά πολύ τα 300 εκ. ευρώ", τόνισε.

Επιπλέον, είπε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε σχέση με τον καταρτισμό νέου πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έχει εξασφαλισθεί η κατανομή πόρων, ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο, εκ των οποίων πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αφορούν τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

"Κατανομή που είναι εκ των υψηλοτέρων κατά κεφαλήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η οποία αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα τόσο με τις ανά χώρα συστάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όσο και με τις εθνικές στρατηγικές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση".

Όσον αφορά συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2023, δόθηκαν εγκρίσεις σε 3.544 δικαιούχους για συνολικό ποσό ύψους €119 εκατομμυρίων. Από αυτά, οι 1.512 εγκρίσεις και το ποσό των €97.1 εκατομμυρίων, αφορούν επιχειρήσεις, είπε ο Πρόεδρος.

Σχετικά με την επερχόμενη προγραμματική περίοδο 2021- 2027, ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει υποβάλει προτάσεις για νέα Σχέδια που αντιστοιχούν σε €271 εκατομμύρια, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2021-2027».

Επιπλέον, είπε πως υποβλήθηκαν πρόσθετες προτάσεις στα πλαίσια του «Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», οι οποίες ανεβάζουν το συνολικό ποσό που θα δοθεί σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, στα €400 εκατομμύρια.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται Σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στήριξης του μεταποιητικού τομέα, ψηφιακής αναβάθμισης και συμπράξεις επιχειρήσεων, ενθάρρυνσης των επενδύσεων σε κυκλική οικονομία και ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών δυνατοτήτων, εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά.

"Πέραν τούτων, θέλω να επισημάνω ότι θα συνεχίσουμε να εντατικοποιούμε διάφορες άλλες δράσεις, μέσω των οποίων δίδεται περαιτέρω ώθηση στην εξαγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών, των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.Περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων δράσεων, οι οποίες, όμως, έχω την εντύπωση ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι απλή εξαγγελία οπότε θα αποφύγω να τις αναφέρω", συνέχισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της πατρίδας μας, με πρωτοστάτη το ΚΕΒΕ, αναδείχθηκε διαχρονικά πολύτιμος συνεργάτης και αρωγός των ενεργειών της Πολιτείας προς την επίτευξη συνθηκών ευημερίας και προόδου.

Επιβεβαίωση είπε, αποτελεί η υψηλή συνεισφορά των επιχειρηματιών στην πορεία ανάκαμψης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην επιστάμενη προσπάθεια που καταβάλλουμε προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επανέλαβε ότι αναγνωρίζοντας την ικανότητα των κυπριακών επιχειρήσεων να διεισδύουν και να εδραιώνονται σε υφιστάμενες και νέες αγορές, στηρίζουμε ποικιλοτρόπως την αμοιβαία αυτή επωφελή δραστηριότητά τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, τα προηγούμενα χρόνια αποδώσαμε ιδιαίτερη έμφαση: Στην καλύτερη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, την ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας ως περιφερειακού κόμβου επενδύσεων και την ανάδειξή της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

"Αξίζει να σημειώσω ότι στη βάση της στοχευμένης πολιτικής που υιοθετούμε και συντονισμένων ενεργειών επιχειρηματιών και κράτους, (οι οποίες, μεταξύ άλλων, επέτρεψαν τη διείσδυση των κυπριακών προϊόντων σε νέες αγορές, κατά το 2018), σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 27,4% στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων.Άνοδος που μεταφράζεται στα €1.58 δισεκατομμύρια έναντι €1.24 δισεκατομμύρια το 2017", σημείωσε.

Το 2019, είπε, οι εγχώριες εξαγωγές, λόγω της πτώσης των εξαγωγών πετρελαιοειδών, μειώθηκαν στα €1.3 δισεκατομμύρια. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, καταγράφηκε αύξηση 56% κατά την πενταετία 2015-2019.

Ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών σημείωσαν πτώση της τάξης του 4,6% και 8,8% αντίστοιχα, έναντι της ίδιας περιόδου του 2019 και είπε ότι η πατρίδα μας ακόμα διατηρεί την προκοπή που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια επιτυγχάνοντας μείωση που είναι σχετικά εύκολο να ανακαμφθεί από την ώρα που αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη θερμά όλους τους βραβευθέντες, ως επίσης το σύνολο των συμμετασχόντων στον διαγωνισμό.

Αναμφίβολα, είπε, το παράδειγμά τους, δημιουργεί το αισιόδοξο μήνυμα ότι σύντομα θα μπορούμε να βρισκόμαστε ξανά στον δρόμο της θετικής ανάπτυξης που βαδίζαμε πριν την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X