ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: «Δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις και εξαγγελίες της Τουρκίας»

Έκανε έκκληση να κρατήσουμε το πνεύμα αντίστασης ενάντια στην αδικία ζωντανό και ευχήθηκε καλό κουράγιο και καλή ελευθερία

ΚΥΠΕ

Δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις και εξαγγελίες της Τουρκίας διεμήνυσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως οι σημερινές εξαγγελίες από τουρκικής πλευράς αποτελούν εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και πρόκληση διχασμού μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν θα το επιτύχει, γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη, τα δικαιώματος κανενός». "Η τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου, την στιγμή που η ιδιοκτησία γης από τους Τουρκοκύπριους ανερχόταν μόλις στο 14% της επικράτειας, δεν είναι σφετερισμός και καταπάτηση;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είπε πως αυτή είναι μια ημέρα μνήμης για όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας που διέπραξαν οι Ελληνόφωνοι συνταγματάρχες της Χούντας και μια δράκα συνεργών τους στην Κύπρο.

Ανέφερε πως εδώ και 47 χρόνια παρά τις συνεχείς προσπάθειες μας μέσα από ιστορικούς συμβιβασμούς και οδυνηρές παραχωρήσεις, αντί της θετικής ανταπόκρισης, το μόνο που καταγράφεται είναι η προβολή νέων απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας, με επίκληση του δικαίου όπως η ίδια το ερμηνεύει.

Σημείωσε πως επιδίωξή μας είναι η εξεύρεση μιας λύσης που οδηγεί σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Για αυτό και καλώ τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αντιληφθούν πως δεν είναι μόνο η τύχη των Ελληνοκυπρίων που απειλείται, αλλά και το δικό τους μέλλον, ανέφερε.

Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε έναντι όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ευημερία και την προκοπή της χώρας μας αλλά και έναντι των μελλοντικών γενεών του τόπου μας: Να παραδώσουμε μία πατρίδα με πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, σημείωσε.

Μια πατρίδα, πρόσθεσε, πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των νόμιμων κατοίκων της, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό ήταν το όραμα των ηρώων μας, αυτή είναι η προσδοκία ολόκληρου του λαού

Έκανε έκκληση να κρατήσουμε το πνεύμα αντίστασης ενάντια στην αδικία ζωντανό και ευχήθηκε καλό κουράγιο και καλή ελευθερία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X