ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος - «Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα»

Μετά τη συνάντηση με Ακιντζί και Λουτ

«Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την άτυπη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί. Αλλά βεβαίως και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνσης της κ. Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια, με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο».

Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι θέμα της κ. Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι το οποίο να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς».

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την προοπτική της κοινής συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτή την ώρα, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το βέβαιο είναι ότι θα τον συναντήσω».

Ως προς το αν υπάρχει απογοήτευση που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια παρά την αρχική συναντίληψη, είπε «δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει, συνεπώς ας περιοριστούμε μέχρι εδώ».

Σε Γκουτέρες και Λουτ επαφίεται η συνέχιση της διαδικασίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή

Στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, εναπόκειται πλέον η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η διαδικασία στο Κυπριακό, μετά την άκαρπη προσπάθεια για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ανέφερε διπλωματική πηγή. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η διαδικασία δεν συνεχίζεται με οποιοδήποτε τρόπο στην Κύπρο.

Επιστρέφοντας από την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι η διμερής συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνόδου θεωρείται βέβαιη, με την διπλωματική πηγή να σημειώνει ότι «η τριμερής συνάντηση υπάρχει ως προοπτική».

Αναμένεται εξάλλου ότι η κ. Λουτ θα συνεχίσει τις επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, σύμφωνα όμως με την ίδια πηγή, δεν υπάρχει πληροφόρηση αν αυτό θα γίνει πριν τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

«Δεν πήγε τίποτα χαμένο, μάθαμε πως σκέφτεται» η άλλη πλευρά, σχολίασε καταληκτικά η ίδια πηγή.

Για σοβαρές και επικεντρωμένες συζητήσεις, μίλησε η Λουτ, δεσμεύτηκαν οι ηγέτες να συνεχίσουν τη διαδικασία

Για σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες, μίλησε η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, σε σύντομη δήλωσή της απόψε κατά την άτυπου κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η κ. Λουτ, η οποία καθόταν μαζί με τους δύο ηγέτες, αφού τους καλωσόρισε είπε ότι είχαν «σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες».

Σημείωσε ότι «αυτή πρόκειται για συνεχιζόμενη προσπάθεια και οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν τη διαδικασία».

Πηγή:ΚΥΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X