ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος - Αντιφατικότητα ευρημάτων και πορισμάτων της Ερευνητικής

«Πρέπει να θυσιαστεί η Ιφιγένεια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για αντιφατικά πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό σε σχέση με τα ευρήματά της, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί επειδή έτσι αποφάσισαν τρεις που δεν θεμελιώνουν αυτά που λένε, ο ίδιος να πει ότι για να διασωθούν οι θεσμοί «πρέπει να θυσιαστεί η Ιφιγένεια». Την ίδια ώρα ανέφερε ότι «αυτό για το οποίο οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική είναι ότι δυστυχώς η εμπλοκή των κομμάτων στον Συνεργατισμό αποτέλεσε και την θανατηφόρα συνταγή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε την Πέμπτη το βράδυ σε ερωτήσεις στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης υπό τον τίτλο «Κατάσταση της Δημοκρατίας» που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οργανισμός OXygono και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

Σε ερώτηση για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής απάντησε ότι «όπως καλά γνωρίζετε ουδείς είναι στο απυρόβλητο, ούτε εάν κυβερνάς, ούτε εάν έχεις τα οποιαδήποτε αξιώματα ακόμα και των δικαστικών αποφάσεων μη εξαιρουμένων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνούν ή κρίνουν δικηγόροι ακόμη και ο Γενικός Εισαγγελέας συμπεριφορές δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε.

«Θέλω να επαινέσω τη δουλειά που έγινε, αλλά δεν μπορεί να διαπιστώνεις ένα γεγονός και στο τέλος να καταλήγεις σε συμπεράσματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το προηγούμενο εύρημα», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όταν, πρόσθεσε, «υπάρχουν αντιφάσεις, αντιλαμβάνεστε, ενώ θα έπρεπε η διάγνωση να οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα να επιλέγεις να αποδίδεις αποκλειστική ευθύνη για γεγονός σε συγκεκριμένο Υπουργό».

Επιτρέπεται να διαφωνεί κανείς με ένα πόρισμα που γίνεται από έναν δικαστή και δύο πρώην τραπεζίτες, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις της ίδιας της Ερευνητικής Επιτροπής λέγοντας ότι διαπιστώθηκε ότι το 2013 έφτασε τα πρόθυρα της χρεωκοπίας ο Συνεργατισμός και ότι η κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Συνεργατισμός το 2013 οφείλεται σε 7 δισ. ΜΕΔ αλλά και ότι αυτά τα δισ. έχουν δημιουργηθεί από δανεισμούς που έγιναν χωρίς κριτήρια φερεγγυότητας, δόθηκαν είτε από εύνοια, είτε κατά κατάχρηση εξουσίας, είτε και λόγω διαφθοράς.

Δεν μπορεί να δανείζεται μια ηλικιωμένη 90 χρονών 150.000 και να έχει την υποχρέωση να τα ξοφλήσει μετά από 30 χρόνια, δεν νοείται να δίνεται δανεισμός με υποθήκη νεκροταφεία ή εκκλησίες, είπε, μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι μέχρι το 2015 δεν τηρούνταν λογαριασμοί στα ΣΠΙ, με ελάχιστες εξαιρέσεις. «Μια καλήν ημέρα είπαμε ότι αυτά μετατρέπονται σε τράπεζα. Αντιλαμβάνεστε την ποιότητα της τραπέζης που είχε δημιουργηθεί, αντιλαμβάνεστε το πόσο θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν τα δάνεια που δόθηκαν με τις μεθόδους που σας έχω αναφέρει», είπε.

Υπήρχε ένας μεγάλος όγκος ΜΕΔ που ανέρχονταν περίπου στα 62% των δανείων, μη κερδοφορία, κακή εταιρική διακυβέρνηση, είπε, προσθέτοντας ότι αυτές ήταν διαπιστώσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, καθώς και ότι η νομοθεσία για προστασία της πρώτης κατοικίας συνέβαλε στο να μην μειωθούν τα ΜΕΔ.

Διαπιστώνεις ότι τα ΜΕΔ δημιουργήθηκαν προ του 2013, διαπιστώνεις ότι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν διότι εδίδοντο είτε σε ανύπαρκτα πρόσωπα ή κατά κατάχρηση της εξουσίας. Διαπιστώνεις ότι υπάρχουν νομοθετικά προβλήματα για να ανακτήσει η τράπεζα τα δάνεια που έγιναν στις τότε συνεργατικές εταιρείες, «αλλά την ευθύνη την αποδίδεις αποκλειστικά στον Υπουργό Οικονομικών», επεσήμανε.

Συνεπώς, είπε, «και βεβαίως θα πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να προσμετρούμε εάν και κατά πόσο όντως σαν αποτέλεσμα των πολιτικών και της Κυβέρνησης και του συγκεκριμένου Υπουργού, ή αν αυτός ήταν ο λόγος, που κατέρρευσε η ΣΚΤ».

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν ευθύνες όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, το ΔΣ.

Διερωτήθηκε αν το ΔΣ το διόρισε ο Υπουργός Οικονομικών ή αποτελείτο από πρόσωπα τα οποία ενέκρινε η Βουλή και η ΕΚΤ, καθώς και τί ευθύνη φέρει ο Υπουργός όταν το ΔΣ διόρισε επίσης και τον Γενικό Διευθυντή.

«Αυτό για το οποίο οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική είναι ότι δυστυχώς η εμπλοκή των κομμάτων στον Συνεργατισμό αποτέλεσε και την θανατηφόρα συνταγή», σημείωσε.

«Όταν το ΔΣ της νέας τράπεζας αποτελείτο από κομματικά στελέχη ή κομματικά προερχόμενα πρόσωπα και τύγχαναν της έγκρισης της Βουλής. Για να εγκρίνουν ήθελαν να έχουν, τουλάχιστον τα κύρια κόμματα, το μερίδιο συμμετοχής τους στη διοίκηση», πρόσθεσε.

«Αυτά είναι τα γεγονότα και δεν μπορεί να τα παραγνωρίσει κανένας γιατί μια τριμελής επιτροπή εξέδωσε μέσα από μια καλή δουλειά κάποια πορίσματα που δεν συνάδουν ούτε με τα ευρήματα ούτε με τα όσα καταγράφονται στην δική της έρευνα», είπε.

Δεν σώζονται οι θεσμοί, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εάν πεις ότι ναι, επειδή η τριμελής επιτροπή είπε ευθύνεται ο Υπουργός, θυσιάζεις έναν ικανότατο πολιτικό, ο οποίος υπηρέτησε την χώρα. Ο οποίος, είπε, «αν ευθύνετο να παραιτηθεί». Αλλά, σημείωσε, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δεχτώ επειδή έτσι αποφάσισαν τρεις που δεν θεμελιώνουν αυτά που λένε «να πω ότι ξέρετε για να διασωθούν οι θεσμοί πρέπει να θυσιαστεί η Ιφιγένεια», σημείωσε.

Ερωτήσεις απηύθυναν στον Πρόεδρο εκτός από το κοινό και τον δημοσιογράφο Αντρέα Κημήτρη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Ανδρέα Χαρίτου, ο Κοσμήτορας Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών Άγγελος Παπαδόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών Χαρίδημος Τσούκας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης εξέφρασε την ευχή να αναδειχθεί μέσα από τη συζήτηση το τί μπορεί να κάνει η Πολιτεία καλύτερα, αλλά και οι πολίτες. Δεν πρέπει να μένουμε σε αόριστα ευχολόγια. Χρειάζεται ο κάθε ένας από εμάς από το δικό του μετερίζι να παλεύει, είπε.

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΝΕΚ, Μενέλαος Μενελάου, είπε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία προέρχεται από τους νέους και προορίζεται κυρίως για τους νέους. Μίλησε για την ανάγκη οι νέοι να πιστέψουν στην αξία της συμμετοχής στα κοινά και στην ανάγκη να εμπνευστεί και να ενδυναμωθεί η επόμενη γενιά ηγετών.

Το ΚΥΠΕ, το ΡΙΚ και ο ΑΛΦΑ ήταν χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X