ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προεδρική χάρη σε παιδεραστή: «Απρόσωπα και μή στοχευμένα»

Η ανακοίνωση για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αρκετές μέρες μετά την προεδρική χάρη που δόθηκε σε κατάδικο για παιδεραστία και τον σάλο που προκλήθηκε, με δηλώσεις και αντιδηλώσεις, μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η Νομική Υπηρεσία παίρνει θέση και επίσημα με ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο εν λόγω κατάδικος έλαβε την προεδρική χάρη «απρόσωπα και μή στοχευμένα, όπως πολλοί άλλοι», στα πλαίσια του Άρθρου 53.4 του Συντάγματος.


Χαραλαμπίδου κατά Προεδρικού: Χάρη σε 6 παιδεραστές


Αυτούσια η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας:

«Σε σχέση με τη δημόσια συζήτηση η οποία προκλήθηκε εξαιτίας της πρόσφατης αποφυλάκισης κατάδικου που είχε καταδικασθεί για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον ανήλικης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το Άρθρο 53.4 του Συντάγματος ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας μειώνουν, αναστέλλουν ή μετατρέπουν οποιανδήποτε ποινή επιβληθείσα από δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέως και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας.


 Ο Ιωνάς απαντά στην Ειρήνη - Το 2008 δόθηκε προεδρική χάρη σε 22 παιδεραστές


Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είθισται να συμβαίνει με την ευκαιρία εκλογής ή επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την επανεκλογή του τον Μάρτιο 2018, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως, γενικά και απρόσωπα, ασκήσει το συνταγματικό τούτο δικαίωμα με σύντμηση των ποινών που εξέτιαν όλοι οι κατάδικοι κατά το ¼, με κάποιους όμως περιορισμούς για την εξαίρεση ορισμένων καταδίκων από τη σύντμηση, λόγω των υψηλών ποινών οι οποίες προβλέπονταν από τον Νόμο και τους είχαν επιβληθεί, περιορισμούς στους οποίους συμφώνησε και ο Γενικός Εισαγγελέας. Ως αποτέλεσμα, συντμήθηκε η ποινή όλων των καταδίκων κατά το ¼ με τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις βαρυποινιτών. Ο συγκεκριμένος κατάδικος, απρόσωπα και μη στοχευμένα, επωφελήθηκε όπως και πολλοί άλλοι, από τη γενική σύντμηση, κατά μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί στις 9.9.2018.

Οι περιορισμοί και εξαιρέσεις τους οποίους επιβάλλει στην όποια σύντμηση ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούν να επανεξεταστούν και να καταστούν αυστηρότεροι και/ή να καλύψουν όχι μόνο ύψος επιβληθείσας ποινής αλλά και κατηγορίες αδικημάτων.»

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X