ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προδρόμου: Το Brexit στο επίκεντρο συνάντησης Αναστασιάδη - Μέι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο Κυριακή στο Λονδίνο

Eπίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν την Τρίτη, στο Λονδίνο,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα είναι τα σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), με ειδική αναφορά στα όσα αφορούν ειδικότερα τις κυπρο-βρετανικές σχέσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, με αφορμή και δήλωση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο για τη σημασία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βρετανία, ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την κ. Μέι για το Κυπριακό και την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, την οποία ο ίδιος και στηρίζει απόλυτα και επιδιώκει να ευοδωθεί, προκειμένου να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν τον Ιούλιο 2017.

«Είναι σημαντική η συζήτηση με τη βρετανική κυβέρνηση η οποία, ως γνωστόν, είχε τότε λάβει μια εποικοδομητική τοποθέτηση σχετικά την αντικατάσταση του παρωχημένου συστήματος εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας που θα απέκλειε τις εξωτερικές επεμβάσεις, όπως το είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας στη μια από τις παραμέτρους που πρότεινε ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Στη δήλωσή της, που αναρτήθηκε στο Twitter, η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο αναφέρει πως «είμαστε ευτυχείς που θα καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Λονδίνο ως προσκεκλημένο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 3 - 6 Μαΐου», επισημαίνοντας πως αυτή είναι η υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη που έγινε ποτέ από Κύπριο Πρόεδρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η διμερής σχέση που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με την Κύπρο είναι μια σχέση φιλίας και στενού συνεταιρισμού, που επεκτείνεται σε ένα ευρύ δίκτυο δεσμών στην ασφάλεια, σε προσωπικό επίπεδο, στον τομέα των επιχειρήσεων, στον διοικητικό τομέα, στον πολιτισμό και στον εκπαιδευτικό τομέα», σημειώνεται στη δήλωση.

Ακόμη αναφέρεται πως «καλωσορίζουμε τους προσωπικούς δεσμούς που ο Πρόεδρος έχει με το Ηνωμένο Βασίλειο, και ως ένας από τους σχεδόν 40 χιλιάδες Κύπριους που έχουν σπουδάσει στα πανεπιστήμιά μας».

«Η επίσκεψη αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για μια σύγχρονη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - Κύπρου, προσανατολισμένης στο μέλλον και οικοδομημένης σε κοινές αξίες αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας, και την πεποίθησή μας ότι αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται στο μέλλον, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η άμυνα και η ασφάλεια», σημειώνει στη δήλωσή της η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία.

«Πρόκειται πράγματι, όπως επισημαίνεται, για μια σημαντική επίσκεψη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Προδρόμου στο ΚΥΠΕ. «Προσκεκλημένος από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να παρευρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό σε μια τιμητική εκδήλωση για την Κύπρο που διοργανώνεται από τον Πρίγκηπα Κάρολο, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας. Είναι οπωσδήποτε σημαντικό να γίνεται μια εκδήλωση προς τιμή της χώρας μας στο Μπάκιγχαμ, την οποία μάλιστα θα πλαισιώσουν τρεις θεματικές εκθέσεις για την Κύπρο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη διμερή συνάντηση που ο Πρόεδρος θα έχει με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε πως «στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επίκεντρο της συζήτησης θα είναι τα σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), με ειδική αναφορά βέβαια και στα όσα αφορούν ειδικότερα τις κυπρο-βρετανικές σχέσεις. Είναι ευνόητο ότι, αναφερόμενοι στις παραδοσιακά στενές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και τους ανθρώπους τους, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις» για αυτό το θέμα, είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «ο Πρόεδρος θα έχει βέβαια την ευκαιρία να συζητήσει και για το Κυπριακό και την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, την οποία ο ίδιος και στηρίζει απόλυτα και επιδιώκει να ευοδωθεί προκειμένου να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν τον Ιούλιο 2017».

«Είναι σημαντική η συζήτηση με τη βρετανική κυβέρνηση η οποία, ως γνωστόν, είχε τότε λάβει μια εποικοδομητική τοποθέτηση σχετικά την αντικατάσταση του παρωχημένου συστήματος εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας που θα απέκλειε τις εξωτερικές επεμβάσεις, όπως το είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας στη μια από τις παραμέτρους που πρότεινε ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη, μεταβαίνει αύριο Κυριακή στο Λονδίνο, όπου στις 4 Μαρτίου το βράδυ, θα παραστεί σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, με τίτλο «Εορτασμός για την Κύπρο».

Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι, εκτός της ειδικής τελετής κατά την οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, περιλαμβάνει έκθεση με αρχαιολογικά αντικείμενα από την Κύπρο, έκθεση με παλιούς αυθεντικούς χάρτες της Κύπρου, καθώς και θεματική έκθεση σχετικά με την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή συνεργασία.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στις 5 Μαρτίου με τον Πρίγκιπα Κάρολο και με τον Δούκα του Κέιμπριτζ Γουίλιαμ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με την Πρωθυπουργό Μέι.

Στις 6 Μαρτίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Εξάλλου την Κυριακή το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με μέλη της κυπριακής παροικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X