ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΟΖ: Νέα ξεκάθαρη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η «κυπριακή» ερώτηση και η απάντηση εκπροσώπου του State Department

«Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει ερώτηση αναφορικά με τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ερώτημα τέθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, με αφορμή την είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ.


Barbaros: Μεταξύ του τεμαχίου 4 και της ελληνικής ΑΟΖ


«Αυτό θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή», είπε ο δημοσιογράφος.

«Το ‘Μπαρμπαρός’, συνέχισε, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα», πρόσθεσε ο Κύπριος δημοσιογράφος.


«Νέα άνοιξη» στις σχέσεις Φούλη-Νικόλα!


«Η πολιτική των Η.Π.Α. για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Nicosia Mall: Αυτά είναι τα καταστήματα που διαθέτει (λίστα,χάρτης, pics)


Πότε σε ελληνικά, πότε σε κυπριακά ύδατα, το Barbaros

Όπως ανέφερε χθεσινό (Τρίτη 20 Νοεμβρίου) δημοσίευμα της «Καθημερινής», το τουρκικό ερευνητικό πλοίο το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Τουρκίας, συνεχίζει να κινείται δυτικά της Κύπρου. Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως το Barbaros κινείται στα όρια του τεμαχίου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, και περιοχής που εμπίπτει στα όρια δικαιοδοσίας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το ερευνητικό σκάφος μπαινοβγαίνει πότε προς τα κυπριακά και πότε προς τα ελληνικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι στην περιοχή επικρατεί ηρεμία, ενώ παράλληλα οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται συνεχώς. Επίσης, από κοντά βρίσκεται και φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Στην περιοχή, δε, όπου εκτελείται η γεώτρηση της ExxonMobil, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει καταγραφεί η παραμικρή κίνηση, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση