ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πιέσεις στην τ/κ ηγεσία για άνοιγμα οδοφραγμάτων

Τόσο η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί όσο και η «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες κοινωνικές ομάδες

Πιέσεις για να ανοίξουν μια ώρα αρχύτερα τα οδοφράγματα δέχεται το τελευταίο διάστημα η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Τόσο η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί όσο και η «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες κοινωνικές ομάδες που ζητούν την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων με το σκεπτικό ότι σε ολόκληρη την Κύπρο η πανδημία του κορωνοϊού πλέον βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ποιοι ζητούν το άνοιγμα;

Την παρούσα στιγμή πιέσεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην τ/κ κοινότητα ασκούν τέσσερις ομάδες. Τ/κ επιχειρηματίες και καταστηματάρχες ζητούν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για να περιοριστούν οι οικονομικές ζημιές.
Το ίδιο αίτημα προβάλλει και ομάδα τ/κ πολιτών που εργοδοτείται στις ελεύθερες περιοχές. Η συγκεκριμένη ομάδα χθες προχώρησε σε κινητοποίηση έξω από το κτίριο της «πρωθυπουργίας».

Οι Πυλιώτες και οι τ/κ ακτιβιστές

Διευκολύνσεις για τις μεταβάσεις τους προς και από τα κατεχόμενα ζητούν και οι τ/κ κάτοικοι της Πύλας. Οι τ/κ κάτοικοι της Πύλας χθες προχώρησαν σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Περγάμου. Με αρχηγό τον «κοινοτάρχη», Βεϊσάλ Γκιουντέν, οι τ/κ κάτοικοι της Πύλας ζήτησαν το άνοιγμα του οδοφράγματος του Περγάμου και άσκησαν αυστηρή κριτική στην «κυβέρνηση».
Τέλος, οι τ/κ υποστηρικτές της λύσης και επανένωσης της Κύπρου επιμένουν στο αίτημα της άμεσης επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων. Ορισμένοι τ/κ ακτιβιστές εκφράζουν προβληματισμό για τον αντίκτυπο της παράτασης του κλεισίματος των οδοφραγμάτων στις σχέσεις των δυο κοινοτήτων.

Τα τ/κ σχέδια

Αντιμέτωπη με πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις, η τ/κ ηγεσία επιστρατεύει επικοινωνιακή πολιτική και διάφορες μεθόδους για να αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τα οδοφράγματα. Η τ/κ ηγεσία από την μια επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην παρούσα στιγμή είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, για το οποίο χρειάζεται ο συντονισμός των βημάτων των δυο κοινοτήτων. Η «κυβέρνηση» αποκλείει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, ψάχνει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τ/κ εξαιτίας του κλεισίματος των οδοφραγμάτων.

Στα πλαίσια της παραπάνω αναζήτησης, ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης», Κουντρέτ Όζερσαϊ σήμερα φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής του «υπουργικού συμβουλίου», μια πρόταση-φόρμουλα που επιτρέπει την μετάβαση των τ/κ κατοίκων της Πύλας στα κατεχόμενα υπό όρους και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, οι τ/κ που θα μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, για να μην οδηγούνται σε καραντίνα 14 ημερών, θα δεσμεύονται, όπως όλα δείχνουν γραπτώς, ότι δεν πρόκειται να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές και ότι δεν θα πραγματοποιούν ψώνια στο κέντρο της Πύλας. Την εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένεται να αναλάβει ο τ/κ «κοινοτάρχης».

Την ίδια ώρα, η «κυβέρνηση» μελετά ορισμένα σχέδια και για τους τ/κ, οι χώροι εργασίας των οποίων βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Νίκου Στέλγια 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X