ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

PEGA: Εμφανής η γενική εικόνα έστω και αν λείπουν κομμάτια του παζλ των παρακολουθήσεων

Μιλώντας την Τετάρτη σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο, η κ. ιν 'τ Βελντ μίλησε για διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά την τελική έκθεση

ΚΥΠΕ

Ακόμη και αν λείπουν κάποια κομμάτια από το παζλ με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και του κατασκοπευτικού λογισμικού, όλοι μπορούν να δουν την γενική εικόνα, ανέφερε η Ευρωβουλευτής Σοφία ιν 'τ Βελντ, εισηγήτρια της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του Pegasus και ανάλογων λογισμικών (PEGA), σημειώνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα που δεν αφορά μόνο κάποια κράτη μέλη, ενώ άπτεται ζητημάτων δημοκρατίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μιλώντας την Τετάρτη σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο, η κ. ιν 'τ Βελντ μίλησε για διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά την τελική έκθεση. Ερωτηθείσα σε σχέση με το προσχέδιο έκθεσης που η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα και αν υπάρχουν σημεία που αφορούν την Κύπρο και στα οποία σκοπεύει να επανέλθει, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην σχέση του Ταλ Ντίλιαν με την Intellexa και την περίπτωση του μαύρου βαν, ενώ ένα δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είπε ότι αποτελεί το θέμα των εξαγωγών κατασκοπευτικού λογισμικού.

Μετά την παρουσίαση του προσχεδίου, η κ. ιν 'τ Βελντ είπε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της μέχρι τον Μάρτιο, αναμένει όμως να υπάρξει επέκταση μέχρι τον Ιούνιο, ενώ θα εκδοθεί έκθεση και θα υπάρξει ψήφισμα με συστάσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ψηφοφορία και για τα δύο στην Επιτροπή PEGA θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου και μέχρι τότε τα μέλη μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις, κάτι που όπως είπε, θα πράξει και η ίδια.

Ανέφερε ότι από τις 8 Νοεμβρίου, που η ίδια παρουσίασε το προσχέδιο της έκθεσής της, έρχονται στο φως νέα στοιχεία και αυτά θα περιληφθούν μέσω τροποποιήσεων στην έκθεση, η οποία θα πρέπει να είναι μικρότερης έκτασης από ό,τι προσχέδιο, βάσει της πρακτικής του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ψήφισμα θα υποβληθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος, πιθανότατα στις αρχές ή στα μέσα Ιουνίου, όπως είπε.

Το βασικό θέμα για την ίδια, συνέχισε, είναι οι επιπτώσεις σε σχέση με την υπονόμευση της δημοκρατίας, με τις Κυβερνήσεις να έχουν σχεδόν απεριόριστες εξουσίες για έλεγχο των πολιτών, ιδίως των δημοσιογράφων και ακτιβιστών μέσα από την κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού.

«Εφόσον διαπιστώσουμε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει, θα πρέπει να μιλήσουμε, να παλέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία», είπε.

Το δεύτερο θέμα που ανέδειξε, συνέχισε, αφορά την εξαγωγή του λογισμικού αυτού από την Ευρώπη σε δικτατορικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο. «Ως εκ τούτου, τόσο Κυβερνήσεις όσο και εγκληματίες ενδιαφέρονται να διατηρηθεί το στάτους κβο» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στις επικρίσεις προς την κυπριακή Κυβέρνηση που περιέχονται στο προσχέδιο για διευκόλυνση των εξαγωγών τέτοιου είδους λογισμικού, προσθέτοντας ότι «η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλες οι Κυβερνήσεις έχουν συλλογικά ευθύνη» καθώς «εντέχνως και πεισματικά διατηρούν αυτό το σύστημα ζωντανό» με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να διαμηνύει στο Ευρωκοινοβούλιο να μην ανακατεύεται, όπως είπε.

Οι απαντήσεις από τη Λευκωσία αναφέρονται μόνο στο περιεχόμενο της νομοθεσίας «αλλά δεν υπάρχουν απαντήσεις για την πραγματική κατάσταση» πρόσθεσε, ενώ η Κομισιόν «προσποιείται ότι όλο αυτό δεν συμβαίνει», κατά την έκφρασή της.

Πώς γίνεται να υπάρχει η νομοθεσία και οι θεσμοί για έλεγχο των εξαγωγών και να συνεχίζουν οι εξαγωγές από την Κύπρο, διερωτήθηκε.

Είπε εξάλλου ότι η Επιτροπή PEGA βασίζεται σε πληροφορίες και έγγραφα τα οποία είναι δημόσια διαθέσιμα, ενώ στις αναφορές που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση γίνεται διάκριση μεταξύ γεγονότων και υποθέσεων. «Υπάρχει παραπομπή σε 989 υποσημειώσεις στην έκθεση» είπε.

«Φυσικά θα θέλαμε να έχουμε γεγονότα που να μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο, αλλά νομίζω ότι έχουμε ήδη αρκετά για να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα», ανέφερε.

Συνέκρινε το εγχείρημα με ένα παζλ των 1.000 κομματιών, λέγοντας ότι έχουμε τα 900 κομμάτια και όλοι μπορούν να δουν την εικόνα, ακόμη και αν λείπουν 100 κομμάτια.

«Πολλά πράγματα δεν μπορούμε να τα αποδείξουμε αλλά είναι πολύ πιθανό ότι είναι αλήθεια και είναι ιδιαίτερα συναφές να δούμε την πλήρη εικόνα» είπε.

Όταν συνθέσεις τα δημοσιεύματα και τις αποκαλύψεις βλέπεις, ανέφερε, ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θέμα και δεν αφορά μόνο την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία. Πέρα από τις προβεβλημένες περιπτώσεις – περιλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας – και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία παίζουν επίσης ρόλο, όπως και η Ιταλία και η Αυστρία, είπε.

Ερωτηθείσα σε σχέση με επικρίσεις για υπέρβαση εξουσίας της επιτροπής, για θέματα που άπτονται πτυχών της εθνικής ασφάλειας, η κ. ιν 'τ Βελντ ανέφερε ότι το θέμα αφορά το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός των οποίων δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη.

Η εθνική ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, όμως, συνέχισε, έχουμε νόμους και συνθήκες και τα κράτη δεσμεύονται από διεθνείς συμβάσεις, είναι υπόλογα στο Δικαστήριο της ΕΕ και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και «δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».

Είπε ακόμη ότι η δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιαδήποτε «νομικίστικη συζήτηση» για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες της ΕΕ και ποιες των κρατών μελών.

Αν οι Κυβερνήσεις κάνουν κατάχρηση συστημάτων παρακολούθησης κατά δημοσιογράφων για να κρύψουν πράξεις διαφθοράς, αυτό δεν έχει σχέση με εθνική ασφάλεια, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X