ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οζερσάι: «Δεν αναμένω η Λουτ να βγάλει λαγό από το καπέλο»

«Στην Κύπρο όλοι λέμε ότι στηρίζουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αλλά στην πραγματικότητα...»

Δεν αναμένει ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ "θα βγάλει λαγό από το καπέλο" δήλωσε ο "υπεξ" των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολού", προσθέτοντας ότι πάνω - κάτω είναι γνωστό τί υπάρχει σε εκείνο το καπέλο.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε πως εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν από εκεί όπου έμειναν, η τ/κ πλευρά θα χάσει σημαντικό έδαφος, ενώ υποστήριξε ότι θα εξυπηρετήσουν τη συνέχιση του στάτους κβο και δεν θα υπάρξει λύση.

Άγρια καταδίωξη καταζητούμενου στην Κοκκινοτριμιθιά

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ακόμη ότι στην περίπτωση που βγει "όχι" από ένα πιθανό δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις, τότε θα ζητήσουν να οριστεί από την αρχή ποιό θα είναι το στάτους της τ/κ πλευράς. Είπε ακόμη πως εάν δεν υπάρξει διαδικασία διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από όλους για συνεργασία σε όσα περισσότερα πεδία γίνεται. Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως ασφαλώς και θα τους ικανοποιήσει η αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλα κράτη.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολού", μετά τη συνάντησή του Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκιουτέρες, στη Νέα Υόρκη, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε στην έκθεση που αναμένεται να υποβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ έπειτα από τις διαβουλεύσεις της με τις πλευρές στο νησί.

“Στην πραγματικότητα είναι καθαρό πού βρίσκονται, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν και πόσο ελαστικές είναι οι θέσεις των πλευρών στις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται εδώ και πενήντα χρόνια”, είπε ο Οζεσράι, προσθέτοντας ότι η κ. Λουτ μπορεί να ρώτησε και να έμαθε τί θέλει και τί δεν θέλει η κάθε πλευρά αλλά άλλωστε ο ΓΓ του ΟΗΕ αυτά τα γνωρίζει. Όπως είπε, και ο ΓΓ του ΟΗΕ τις τελευταίες δύο μέρες άλλωστε είχε συναντήσεις με την τ/κ και την ε/κ πλευρά απευθείας, καθώς και με Τουρκία και Ελλάδα και τα άκουσε αυτά.

Σύμφωνα με τον Τ/κ πολιτικό, υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα: Πρώτον εάν οι δύο πλευρές έχουν το ίδιο όραμα, λέγοντας ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ακόμη καθαρή. Είπε ακόμη πως αυτό πιθανότατα ούτε για τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι καθαρό. Το δεύτερο ερώτημα, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, είναι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση από τις πλευρές να λύσουν το πρόβλημα αυτό.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι πρέπει να βροyν την απάντηση στο ερώτημα εάν καταβάλλεται προσπάθεια στην Κύπρο με ειλικρίνεια για το ίδιο πράγμα ή εάν λένε το ίδιο πράγμα αλλά ζητούν διαφορετικά πράγματα.

Μουντός ο καιρός - Που αναμένονται βροχές

“Στην Κύπρο όλοι λέμε ότι στηρίζουμε μια διζωνική, δικοινοντική ομοσπονδία αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομοσπονδίας που αντιλαμβάνεται η ε/κ πλευρά και της ομοσπονδίας που αντιλαμβάνεται η τ/κ πλευρά. Αυτό που λέμε ομοσπονδία είναι ένας συνεταιρισμός βασισμένος στον διαμοιρασμό και αυτή η διακυβέρνηση συνεταιρισμού πρέπει να διαμοιράζει τον πλούτο", είπε.

"Στο ερώτημα εάν η ε/κ κοινότητα είναι έτοιμη να διαμοιραστεί με εμάς την εξουσία και τον πλούτο η απάντησή μου είναι όχι. Επειδή η ε/κ πλευρά, πριν επιλυθεί το πρόβλημα λόγω του ότι είναι μέλος της ΕΕ στην πραγματικότητα έχει μια αντίληψη σαν να λέει ότι χωρίς να διαμοιράζεται τον φυσικό πλούτο μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και δεν χρειάζεται να λύσει το Κυπριακό”, ανέφερε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζει ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων ενόσω δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι πραγματικά θα πετύχουν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαίρεση, μη λύση και φόβο. Όπως είπε εάν στις διαπραγματεύσεις επιστρέψουν στο σημείο όπου έμειναν πέρσι στην Ελβετία η τ/κ πλευρά θα χάσει σημαντικό έδαφος. Υποστήριξε ότι υπήρξε από την τ/κ πλευρά μια σειρά ανοιγμάτων αλλά η ε/κ πλευρά δεν αποδέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία.

“Δεν έκανε άνοιγμα που να επιτρέπει τη συμμετοχή της τ/κ πλευράς σε όλους τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων” ανέφερε, προσθέτοντας ότι εάν επιστρέψουν στο σημείο όπου έμειναν οι διαπραγματεύσεις τότε θα ξεκινήσουν από ένα μεινεκτικό σημείο. “Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν από εκεί όπου έμειναν θα εξυπηρετήσουν τη συνέχιση του στάτους κβο και δεν θα υπάρξει λύση”, είπε.

Σύμφωνα με τον Οζερσάι εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν από εκεί όπου έμειναν, τότε "όταν οι Ε/κ ξεκινήσουν έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους δια των αμερικανικών εταιρειών" και η Τουρκία αντιδράσει θα μπορούν να της απαντήσουν "μην φωνάζετε πολύ, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όταν λυθεί το πρόβλημα άλλωστε θα τα χρησιμοποιήσετε μαζί αυτά".

Όπως είπε, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι μια δικαιολογία για να τους εμποδίσουν από το να κάνουν αυτά που πρέπει στο θέμα του φυσικού αερίου και άλλων παρόμοιων θεμάτων. Σύμφωνα με τον Οζερσάι το ίδιο τους λέει και η ΕΕ όταν θέτουν το θέμα της άρσης της απομόνωσης των Τ/κ ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ότι δηλαδή δεν χρειάζεται να υπάρξει μια ξεχωριστή προσπάθεια, αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και πως μόλις λυθεί το Κυπριακό θα αρθεί αυτόματα και η απομόνωση. “Αυτό που λέγεται συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην πραγματικότητα διευκολύνει την διατήρηση του στάτους κβο που μας τυρανάει εμάς σήμερα και το κάνει αδιαμφισβήτητο”, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Σε ερώτηση ποιά οδός θα ακολουθηθεί μετά το κλείσιμο της παλιάς διαδικασίας διαπραγματεύσεων και εάν υπάρχει σχέδιο Β, ο Οζερσάι ανέφερε ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει δύο σκέλη και είναι πολύ σημαντικό να γίνει ο διαχωρισμός. “Το πρώτο σε σχέση με την μέθοδο, ποιά ημερομηνία, με ποιό χρονοδιάγραμμα και σε ποιό επίπεδο, μια διεθνής σύνοδος με τη συμμετοχή από την αρχή και των εγγυητριών δυνάμεων; Γίνεται λόγος για μια μέθοδο που θα φέρει αποτέλεσμα. Εάν σε αυτό το πλαίσιο γίνει διαπραγμάτευση και αποτύχει τί θα γίνει; Θα αρθεί το τάδε εμπόδιο, η απαγόρευση απευθείας πτήσεων και παρόμοια; Το άλλο σημαντικό σημείο είναι εάν υπάρχει κοινό όραμα. Χωρίς να ξεκαθαρίσει αυτό το σημείο δεν είμαι της άποψης ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να διερευνηθεί εάν οι δύο πλευρές πραγματικά είναι ειλικρινής στην πρόθεσή τους να διαπραγματευτούν ένα συνεταιρισμό, διαμοιρασμό. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η έκθεση Λουτ και λέω ότι δεν περιμένω να βγάλει λαγό από εκείνο το καπέλο”, ανέφερε.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι στην περίπτωση που βγει όχι από ένα πιθανό δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις, θα ζητήσουν να οριστεί από την αρχή ποιό θα είναι το στάτους της τ/κ πλευράς. “Ας πούμε ότι η κ. Λουτ δεν βλέπει ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες. Διαπιστώνει ότι οι πλευρές δεν μοιράζονται το ίδιο όραμα, οι προσδοκίες τους είναι πολύ διαφορετικές, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα βλάψει πιο πολύ παρά θα ωφελήσει και οι διαπραγματεύσεις δεν αρχίσουν τότε τί θα γίνει μετά;”, διερωτήθηκε ο Οζερσάι, λέγοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχίσουν οι δύο πλευρές να ζουν στο νησί, και ότι για να αναπτύξουν συνεργασία και διάλογο χωρίς να υπάρξει λύση θα πρέπει να κάνουν βήματα. “Εάν δεν υπάρξει διαδικασία διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από όλους μας για συνεργασία σε όσο περισσότερα πεδία γίνεται”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν θα ακολουθηθεί ο δρόμος της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Οζερσάι είπε ότι ασφαλώς και θα τους ικανοποιήσει η αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλα κράτη. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως ‘τδβκ’ είναι να υιοθετήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Στον βαθμό που θα εναρμονιστούμε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου από άποψης περιουσιακού δικαίου, οικονομίας, ενάντια στο μαύρο χρήμα και στη διαφθορά, για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η διεθνής κοινότητα θα είναι διατεθειμένη να έρθει σε επαφή μαζί μας και να συνεργαστεί. Η προώθηση των σχέσεών μας με τη διεθνή κοινότητα περνάει μέσα από την αναβάθμιση του επιπέδου του δικού μας `κράτους`”, είπε ο Οζερσάι.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι “αν δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα καλύτερα να μην υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Άλλωστε στην Κύπρο για μισό αιώνα δεν υπάρχει λύση αλλά εμείς δίνουμε αγώνα για να υπάρξει, δεν τον εγκαταλείψαμε και δεν θα τον εγκαταλείψουμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X