ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι απαιτήσεις Οζερσάι για Κύπρο

«Οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συνεργασία χωρίς λύση»

Χωρίς να περιμένουμε την επίτευξη λύσης, μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε θέματα φυσικού αερίου, έκδοσης κρατουμένων, τις ενέργειες ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και της τρομοκρατίας και άλλα παρόμοια, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι σε ομιλία στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) στην Ουάσιγκτον.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών», ο κ. Οζερσάι στην ομιλία του είπε ότι δεν θεωρεί σωστή προσέγγιση το να αναβάλλονται ή να συνδέονται όλα στην Κύπρο με ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί εδώ και μισό αιώνα.

Το να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο χωρίς να περιμένουμε την λύση, είναι πολύ σημαντικό για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε ο «υπεξ» λέγοντας ότι για να υπάρξει αυτή η συνεργασία δύο είναι οι σημαντικές προϋποθέσεις.

«Η πρώτη είναι ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να έχουν ανάγκη αυτή τη συνεργασία. Αυτό δεν ισχύει σήμερα σε όλα τα θέματα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα όπου η συνεργασία είναι απαραίτητη να γίνει, για παράδειγμα ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία ή την έκδοση κρατουμένων».
Ως δεύτερη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία, ο κ. Οζερσάι ανέφερε την επίδειξη ευελιξίας, δηλαδή «να μπορούν να συμπεριφέρονται ρεαλιστικά». Ως παράδειγμα που οι δύο αυτές προϋποθέσεις συνέτρεχαν και οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν, έφερε την αγορά ηλεκτρισμού το 2011 από την ε/κ πλευρά μετά την έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

Υπενθύμισε ότι η αγοραπωλησία ηλεκτρικού ρεύματος τότε έγινε μέσω του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου για να προσθέσει ότι όταν υπάρχει πρόθεση, βούληση και από την άλλη ανάγκη και πραγματισμός, συνεργασία μπορεί να υπάρξει σε πολλούς τομείς.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε στον Ατλαντικό Συμβούλιο ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι υπέρ μιας συνεργασίας και ο πιο σημαντικός λόγος είναι η προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας. «(Η διεθνής κοινότητα) επιδεικνύει μια στάση ότι σε κάθε περίπτωση ο ένας, που κατέχει αυτές τις πηγές, μπορεί να επωφεληθεί, αλλά οι Τ/κ που είναι ο άλλος εταίρος αυτών των πηγών, μπορούν να ενσωματωθούν στη διαδικασία μόνο και εφόσον υπάρξει μια περιεκτική λύση. Αυτή η στάση είναι και ο λόγος που κρατά την ε/κ ηγεσία μακριά από του να συνεργαστεί μαζί μας».

Στο θέμα του φυσικού αερίου, συνέχισε, οι Ε/κ δεν αισθάνονται την ανάγκη να συνεργαστούν με τους Τ/κ, ωστόσο – είπε – θεωρεί πως εάν σύντομα οι εταιρείες που ενεργοποιούνται στην περιοχή θέσουν ως απαραίτητο στοιχείο το να ληφθεί η έγκριση και του άλλου εταίρου που είναι οι Τ/κ, «τότε η ε/κ πλευρά δεν θα μπορεί να μην μιλά μαζί μας για το τί θα γίνει, να μην έχει διάλογο μαζί μας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει μια συνεργασία που θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση του «υπεξ» αναφέρεται ότι η ομιλία του κ. Οζερσάι έγινε δημόσια και κλήθηκε ο ίδιος να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Το μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Αριστερή κίνηση θεωρεί ανεπίτρεπτο και μη αποδεκτό το αίτημα του Κουντρέτ Οζερσάι να μην ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το αίτημα αυτό όπως μεταφέρθηκε στην Νέα Υόρκη από τον κ. Οζερσάι είναι σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν της Αριστερής Κίνησης «μια επικίνδυνη, περιπετειώδης και προκλητική προσπάθεια που στοχεύει στην υποκίνηση της έντασης».

Τον κάλεσε δε να πει τι προτείνει να υπάρχει στη θέση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και διερωτήθηκε τί θα γίνει και ποιος θα παρέμβει εάν υπάρξει μια στρατιωτική ή προβοκατόρικη κίνηση. Σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» συνεργασίας δεν έχει πολιτική στο Κυπριακό, ο Κορκμαζχάν ζήτησε από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να εκδώσει ανακοίνωση για την θέση του έναντι των αιτημάτων Οζερσάι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X