ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οδυσσέας: Έπρεπε να καρατομηθεί η ηγεσία της ΣΚΤ

Τοκογλυφική τακτική οι παράνομες χρεώσεις

Επαναρχίζουν σήμερα οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό μετά την διακοπή τους στις 9 Αυγούστου. Ενώπιον της Επιτροπής έχουν κληθεί να καταθέσουν σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης (09:00 πμ) και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου (12:00 πμ).

Οι συνεδριάσεις, που πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, θα συνεχιστούν στις 27, 28, 29, 30, 31 Αυγούστου 2018 και 5 Σεπτεμβρίου 2018. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές προς την παρουσία κοινού, αλλά απαγορεύεται οποιαδήποτε ηχογράφηση ή/και φωτογράφιση ή/και βιντεοσκόπηση.

12.50 Ο Γιώργος Γεωργίου μέλος της Επιτροπής, ζητά από τον κ. Ιωάννου να πει στην Επιτροπή αν η Εκτελεστική εξουσία του Συνεργατισμού γνώριζε αν το λάθος με τις παράνομες χρεώσεις ήταν εσκεμμένο λάθος. Ο κ. Ιωάννου απάντησε πως σε συνάντηση που είχε με στέλεχος του Συνεργατισμού του είπε ότι το γνώριζαν.

12.45 Δεν είναι μόνο τα 125 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, τα οποία επέστρεψε μόνο η ΣΠΕ Στροβόλου. Το λάθος και η ζημιά για τους δανειολήπτες από τις παράνομες χρεώσεις είναι πολύ, πολύ, πολύ μεγαλύτερο.

12.35 Τοκογλυφική τακτική οι παράνομες χρεώσεις, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με το πνεύμα της ΣΚΤ, δήλωσε ο κ. Ιωάννου

12.25 Ο κ. Ιωάννου αποδίδει ένα μεγάλο ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στις παράνομες χρεώσεις.

12.20 Η κατάθεση του κ. Ιωάννου περιστρέφεται στις παράνομες χρεώσεις στον Συνεργατισμό για τις οποίες όπως είπε ενδεχομένως να προκύπτουν και ποινικά αδικήματα

12.10 Από την 1η Ιουλίου 2013 ο κ. Ιωάννου διορίσθηκε Χρηματοοικονομικός Επίτροπος. Με τον Συνεργατισμό η εμπλοκή του, όπως λέει, είναι μέσω του κοινού και τα προβλήματα τα οποία του υπέβαλαν. Το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που αφορούσαν τις τράπεζες αφορούσαν τον Συνεργατισμό αναφέρει ο κ. Ιωάννου. Από το 2015 και μετά τα παράπονα που έφθαναν στο γραφείο του Επιτρόπου είχαν να κάνουν με υπερχρεώσεις στον Συνεργατισμό.

12.00 Ενώπιον της Επιτροπής ο Παύλος Ιωάννου Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

11.45 Ο Γιώργος Γεωργίου, μέλος της Επιτροπής, ερωτά τον κ. Μιχαηλίδη αν υπάρχουν λόγοι για τα μη φιλικά αισθήματα πρόσωπα στο ΥΠΟΙΚ. Τα κριτήρια απαντά ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα αλλά προέρχονται από αυτά που έχω διαβάσει σε αρκετά σημειώματα αυτών των προσώπων για ζητήματα που αφορούν το κράτος. «Κακώς συνεχίζει αυτή η διοίκηση. Έπρεπε να καρατομηθούν. Η μόνη τους έννοια ήταν να αλλάξουν ακόμα και το νόμο για να μην έχουν αστικές ευθύνες». Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη που θα συνεχισθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

11.25 Ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει πως από το 2013 στον Συνεργατισμό υπήρξε κακοδιαχείριση και όπως λέει στην Επιτροπή έχει στοιχεία να της παραδώσει. «Το ΥΠΟΙΚ κώφευε σε όλες τις προειδοποιήσεις από τους Επόπτες». Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τον Γενικό να πει ποιο πιστεύει πως είναι το αντάλλαγμα που πήρε το κράτος από την πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. «Η συμφωνία αυτή εκ πρώτης όψεως δεν ήταν συμφέρουσα για το κράτος. Ήταν λύση ανάγκης. Διαπραγματεύθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο».

11.10 Ο πρόεδρος της Επιτροπής επιμένει να πληροφορηθεί για την περίοδο πριν το 2013. Για την περίοδο πριν το 2013 απαντά ο κ. Μιχαηλίδης η υπηρεσία μου δεν είχε εμπλοκή. Μέχρι το 2005 ο εκάστοτε Γενικός Ελεγκτής με την προσωπική του ιδιότητα προήδρευε της ελεγκτικής υπηρεσίας Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Μετά το 2013 συμπληρώνει, μάς ζητήθηκε και έχουμε συνδράμει των ερευνών σε κάποιες ΣΠΕ όπως Αγίας Φύλας και Αμμοχώστου. Η άποψη μου λέει ο Γενικός Ελεγκτής «οι όποιες ευθύνες των δυο περιόδων (πριν και μετά το 2013) είναι διακριτές. Όμως υπήρχε διασπάθιση και κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό».

11:00 Ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει πως εντόπισε ένα έγγραφο που πήγε στο ΥΠΟΙΚ για έγκριση διαγραφή δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.

10:35 «Το γινάτι που επέδειξαν για να μη μπούμε στον Συνεργατισμό, το ίδιο επέδειξαν όταν αποφάσισαν να δώσουν δωρεάν το 25% των μετοχών απόφαση με την οποία εμείς διαφωνήσαμε» αναφέρει στην Επιτροπή ο κ Μιχαηλίδης.

10:30 Ο κ. Μιχαηλίδης εκφράζοντας προσωπική άποψη υποστήριξε πως ενδεχομένως η κατάρρευση του Συνεργατισμού να οφείλεται στην πρόωρη νομική συγχώνευση των 18 ΣΠΙ.

10:20 Ο ΥΠΟΙΚ ασκούσε προσωπικά αυστηρή εποπτεία στον Συνεργατισμό. Μάλιστα σε μια περίπτωση τους κάλεσε στο γραφείο του. Ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει πως ο ΥΠΟΙΚ κρατούσε στο σκοτάδι ακόμα και το Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε σημειώματα που ήταν «Business as Usual» σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

10.10 «Δεν ήθελαν να βλέπουμε αυτά που έκαναν στον Συνεργατισμό για αυτό και μας πέταξαν έξω» λέει ο κ. Μιχαηλίδης. Για τον διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη ήταν κραυγαλέα περίπτωση, υποστηρίζει ο Γενικός Ελεγκτής απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής. Δεν έγινε καμία αξιολόγηση άλλων υποψηφίων παρά μόνο του Νικόλα Χατζηγιάννη συμπληρώνει.

10.05 «Υπήρξε μια μανία να μείνουμε εκτός Συνεργατισμού» λέει στην Επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής συμπληρώνοντας πως «τίποτε από όλα δεν έγινε όταν τελικά η Ελεγκτική Υπηρεσία πραγματοποίησε τους ελέγχους». Ο κ. Μιχαηλίδης παρουσιάζει ηλεκτρονικό μήνυμα του Διονύση Διονυσίου προς ΥΠΟΙΚ, στο οποίο του εισηγείται «να παραβιαστεί εκούσια η συμφωνία με την Κομισιόν προκειμένου να επισπευσθεί η ενοποίηση των 18 ΣΠΙ». Αυτό κατά τον κ. Μιχαηλίδη αν δεν συνιστά ποινικά κολάσιμο είναι ηθικά ανεπίτρεπτο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθαρίζει πως η Επιτροπή δεν θα αποδώσει ποινικές ευθύνες απλά θα καταγράψει γεγονότα.

09.55 Ο κ. Μιχαηλίδης κάνει λόγο για εμμονή του ΥΠΟΙΚ να μείνει ο Συνεργατισμός εκτός ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει επίσης πως το ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά εκβίασε τα κόμματα προκειμένου να περάσει η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. «Η Κομισιόν θα επίσπευδε την ενοποίηση των 18 ΣΠΙ και ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού» ήταν το μέτρο πίεσης προς τα κόμματα σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή.

09.50 Ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει πως ενώ υπήρχαν δυο γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα η ΣΚΤ αρνείτο να τους δώσει στοιχεία. Κατά την άποψη του η ΣΚΤ καθυστερούσε μέχρι η Βουλή να ψηφίσει πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ με την οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν θα μπορούσε να ελέγχει τον Συνεργατισμό. Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται σε ένα σημείωμα συντάκτης του οποίου ήταν ο Διονύσης Διονυσίου προς τον Υπουργό Οικονομικών υποστηρίζοντας πως ένας «δημόσιος υπάλληλος έκανε λόμπι μέσα στα κόμματα προκειμένου να περάσει η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ στη Βουλή».

09.45 Ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει πως το ΥΠΟΙΚ και η ΣΚΤ ενεργούσαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Αρχές του 2016 ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται σε μια προσπάθεια της ΣΚΤ να προσλάβει ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο για τα οικονομικά το 2016, 2017, 2018. Με αφορμή αυτό το γεγονός η ΣΚΤ γραπτώς επανήλθε υποστηρίζοντας πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη την άποψη αυτή υποστήριζαν και οι νομικοί σύμβουλοι της ΣΚΤ. Όπως αναφέρει το όλο θέμα έφθασε στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος με γνωμάτευσή του αναγνώρισε την αρμοδιότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ελέγχει την ΣΚΤ.

09:30 Ο Γενικός Ελεγκτής εξηγεί στην Επιτροπή την εμπλοκή της Υπηρεσίας του στον Συνεργατισμό και στη βάση της νομοθεσίας που υπάρχει. Όταν ξεκίνησε η έρευνα στον Συνεργατισμό το Μάιο του 2015 ο Διονύσης Διονυσίου, εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ στην ΣΚΤ με επιστολή του είχε αναφέρει πως «Οποιαδήποτε παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή στον Συνεργατισμό μπορεί να θεωρηθεί ως παρέμβαση του κράτους». Αναφορά που αφορούσε συστάσεις της Τρόικας. Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχίζει να εξηγεί στην Επιτροπή γιατί η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αρμοδιότητα ελέγχουν της ΕΚΤ.

09:10 Η πρώτη προσπάθεια έρευνας για το Συνεργατισμό έγινε το Μάϊο του 2015 με τις πρώτες αντιδράσεις από το ΥΠΟΙΚ. Έγινε τελικά ο έλεγχος για το 2014 αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Υπήρχαν στοιχεία για κακοδιαχείριση με κραυγαλέα περίπτωση την πρόσληψη του Νικόλα του Χατζηγιάννη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τον κ. Μιχαηλίδη να επικεντρωθεί στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τις έρευνες.

09:00 Μιχαηλίδης: ΥΠΟΙΚ - ΣΚΤ επιχείρησαν να αποτρέψουν έρευνα της Ελεγκτικής

Στις 11 Απριλίου του 2014 διορίσθηκε ο κ. Μιχαηλίδης ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Η κατάθεσή του ξεκίνησε με το ιστορικό εμπλοκής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στον Συνεργατισμό. Ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή έτυχε αρνητικής υποδοχής από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο μαζί με την ΣΚΤ προσπάθησαν να αποτρέψουν την έρευνα σε βαθμό που να δημιουργούσαν ανύπαρκτα θέματα. Μάλιστα όπως υποστηρίζει προσπαθούσαν να αλλάξουν τη νομοθεσία για τα αποτρέψουν την έρευνα.

 

Πηγή: .kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X