ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέες ιδέες ανέπτυξε ο Πρόεδρος στη συνάντηση του με την Λουτ

Δηλώσεις από τον διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε, κατά τη συνάντηση του με την Τζέιν Χολ Λουτ, την αποφασιστικότητα του να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού το ταχύτερο και ανέπτυξε νέες ιδέες εντός του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ο Διαπραγματευτής της Ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, στο Προεδρικό, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια «πολύ καλή και δημιουργική» συνάντηση με την κα. Λουτ στην οποία επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού το ταχύτερο.

«Ανέπτυξε νέες ιδέες πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες, και επεξήγησε αυτές τις νέες ιδέες», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων «στην αποκέντρωση εξουσιών, ιδέες τις οποίες έχει επεξεργαστεί ήδη και στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά, πρόσθεσε, «την αξίωση της τ/κ κοινότητας για πολιτική ισότητα, όπως αυτή την αντιλαμβάνεται», ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο για «μια εντελώς και συνεχώς διευρυνόμενη αντίληψη για την έννοια της πολιτικής ισότητας, η οποία δεν στηρίζεται καθόλου ούτε στην έκθεση του ΓΓ του ’91, ούτε στις συζητήσεις που έγιναν έκτοτε, ούτε στο σχέδιο Ανάν, ούτε στις συναντιλήψεις Χριστόφια – Ταλάτ, ούτε στις διαπραγματεύσεις που κάναμε τα πέντε τελευταία χρόνια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, «επανέλαβε με απόλυτα σαφή τρόπο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως του είχε ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και όπως καταγράφεται στην έκθεση του ΓΓ», προσθέτοντας ότι «αποδέχεται επίσης και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση και τη θετική ψήφο, εκεί και όπου οι περιστάσεις είναι τέτοιες που θα ασκείται η θετική ψήφος κατά τρόπο που η όποια απόφαση των θεσμικών οργάνων του κράτους να μην επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας».

« Είναι σαφές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει ούτε η πρόθεση ούτε θέλουμε κάποια ρύθμιση η οποία να επιτρέπει στην μια κοινότητα να παίρνει αποφάσεις που να είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα της άλλης κοινότητας», είπε.

Βεβαίως, ανέφερε, «για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να είναι σαφές ότι θα υπάρχει και αποτελεσματικός μηχανισμός υπέρβασης αδιεξόδων και ότι μιλάμε αποκλειστικά για εκείνες τις αποφάσεις και όχι όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά πρόσφατα το θέτει ότι μιλούμε για όλες τις αποφάσεις».

Πέραν, όμως, του θέματος της πολιτικής ισότητας, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επικεντρώθηκε σε όλα τα θέματα του πλαισίου Γκουτέρες, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της αποχώρησης των στρατευμάτων, του θέματος του εδαφικού και των άλλων ζητημάτων που αποτελούσαν τα σημεία που περιλήφθηκαν στο πλαίσιο του ΓΓ».

«Ουσιαστικά», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, « η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, οι οποίοι να μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναν πραγματικά δημιουργικό διάλογο που να οδηγήσει στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Σημείωσε ότι η λύση για να είναι λειτουργική και βιώσιμη «βεβαίως, πρέπει να διασφαλίζει την ύπαρξη ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει».

Είπε ότι ο Πρόεδρος «διευκρίνισε επίσης όλα τα ερωτήματα που του έθεσε η κ. Λουτ και για μια ακόμη φορά επανέλαβε και διαβίβασε την ετοιμότητα του να υπάρξει και κοινή συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί, στην παρουσία και της κ. Λουτ, και έδειξε μια πλήρως εποικοδομητική στάση και διάθεση απέναντι σε όλες τις προσπάθειες που μπορούν να οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς αν έχει γίνει κάποιο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι στις 15 Απριλίου, ο ΓΓ θα πρέπει να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «έκθεση για τις εξελίξεις στις καλές του υπηρεσίες».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα να μπορεί να ανακοινώσει ο ΓΓ ότι έχουμε καταλήξει στους όρους αναφοράς. Η προσπάθεια και το έργο συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε, όμως, φτάσει εκεί», είπε.

Σε ερώτηση αν έγιναν βήματα προς τα εμπρός από την τελευταία επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «το βήμα προς τα εμπρός θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες, την ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, επιχειρημάτων, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει, αλλά ναι, η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ερωτηθείς αν η κ. Λουτ έχει παρουσιάσει είτε γραπτώς είτε προφορικώς κάποιες ιδέες, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «η κ. Λουτ άκουσε κυρίως τις ιδέες και τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και βεβαίως επιχειρηματολόγησε και αυτή πάνω στα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ μετέφερε οτιδήποτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μετά και τις επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε τι μετέφερε η κ. Λουτ, αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε τη δική μας αντίληψη για την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, για την απόσυρση των στρατευμάτων, και αυτά ως μέρος ενός περιεκτικού πακέτου. Δεν νοείται να μη συζητούμε όλα τα ζητήματα μαζί και παράλληλα».

Κληθείς να πει αν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του πλαισίου του ΓΓ για την κ. Λουτ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «είναι επίσης μια συζήτηση που συνεχίζεται αλλά εκείνο που είναι σαφές και ξεκάθαρο είναι ότι μιλάμε για πακέτο του ΓΓ που περιλαμβάνει έξι σημεία και σίγουρα δεν μιλάμε γι’ αυτό που λέει η άλλη πλευρά ότι το ζήτημα είναι η αποδοχή από μέρους μας της αντίληψης που αυτοί έχουν και η οποία είναι διαρκώς διευρυνόμενη για το τι συνιστά πολιτική ισότητα».

Ερωτηθείς αν η κ. Λουτ θα επανέλθει στην Κύπρο, είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει το πότε θα επανέλθει η κ. Λουτ. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Σε ερώτηση αν δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι παρά το ότι η σημερινή είναι η τέταρτη επίσκεψη της κ. Λουτ δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «θα ήταν νομίζω απλοϊκό να πιστεύουμε ότι ήταν εύκολη η αποστολή της. Η αποστολή της κ. Λουτ ξεκίνησε μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά και αποσκοπεί στο να ξαναθέσουμε τη διαπραγμάτευση πίσω στα σκαριά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πραγματικά πολλή δουλειά και ίσως περισσότερη και από ό,τι νομίζαμε».

Κληθείς να αναφερθεί στις ιδέες που ανέπτυξε στην κ. Λουτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «δεν νομίζω ότι είναι σωστό τώρα να αρχίσουμε ξανά να αναπτύσσουμε τις ιδέες που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Είναι αρκετά γνωστές οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, για το ότι κάποιες εξουσίες μπορούν να ασκούνται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις μέχρι τώρα ιδέες που ήταν στο τραπέζι, και ταυτόχρονα ο Πρόεδρος είχε και άλλες ιδέες στο παρελθόν τις οποίες επίσης επανέφερε και επανέλαβε προς τη κ. Λουτ», κατέληξε.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X