ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο ιός μείωσε τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών αλλά οι αριθμοί τρομάζουν

Μελέτη – αριθμοί για την περίοδο 2014-2020 ( πίνακες- χάρτες)

Στέλιος Ξιουρής

Τρομάζουμε όλοι μπροστά στην δημογραφική αλλαγή που επιφέρει η παράνομη μετανάστευση και οι παρενέργειες που προκύπτουν στο μέλλον της χώρας.

Αναλύσαμε και ψάξαμε το θέμα και οι αριθμοί όντως είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι για το θέμα που τείνει, αν δεν έχει ήδη προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο οι αιτητές ασύλου ξεπερνούν το 4 % του πληθυσμού του νησιού τότε το θέμα είναι σοκαριστικό και καλεί όλους σε εγρήγορση.

Το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης θεωρείται ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαιτίας και της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, η οποία ως γνωστό βρίσκεται σε μια περιοχή όπου επικρατεί πολιτική αστάθεια και εμπόλεμες διαμάχες.

Η αντιμετώπισή του έχει τεθεί ως μία από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι η παράτυπη μετανάστευση δεν περιορίζεται μόνο στην διακίνηση προσώπων αλλά είναι καθόλα συνυφασμένη και με το διασυνοριακό έγκλημα, μεταξύ άλλων και την εμπορία προσώπων, την παράνομη διακίνηση μεταναστών, το οργανωμένο έγκλημα ακόμη και θέματα τρομοκρατίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παράτυπων μεταναστών καταφθάνει στις περιοχές όπου οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο, καθότι το 37% περίπου της Κυπριακής επικράτειας βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης και άλλων εγκλημάτων εφόσον οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με την μελέτη του μεταπτυχιακού φοιτητή ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΡΟΛΕΜΟΥ που εξασφαλίσαμε τα Στατιστικά Στοιχεία για την μετανάστευση έχουν ως εξής:

Οι ακόλουθοι Πίνακες παρουσιάζουν αριθμητικά δεδομένα των παράτυπων μεταναστών μεταξύ των ετών 2014 - 2019 καθώς και μέχρι το Σεπτέμβριο για το 2020, οι οποίοι κατέφθασαν στις ελεγχόμενες από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, προερχόμενοι από τις κατεχόμενες περιοχές ή από τις θαλάσσιες περιοχές τις οποίες οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκούν επαρκή έλεγχο. Ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία των αιτητών ασύλου.

Πίνακας 1

Παράτυποι Μετανάστες που Εισήλθαν από Κατεχόμενα και Ελεύθερες Περιοχές

Για το έτος 2020 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καταγράφεται μείωση του ποσοστού άφιξης παράτυπων μεταναστών οι οποίοι έχουν καταφθάσει στην Κύπρο σε 32.5% Η μείωση αφορά σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και δικαιολογείται από την εξάπλωση της Πανδημίας COVID-19 και τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση.

Πίνακας 2

Αιτητές Ασύλου που Εισήλθαν από Κατεχόμενα ή Ελεύθερες Περιοχές

Πηγή: Στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον πιο πάνω πίνακα για το έτος 2020 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καταγράφεται μείωση του ποσοστού των αιτητών ασύλου από τα κατεχόμενα της τάξεως του 47.2%.

Αναλύοντας τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται ότι οι πέντε κυριότερες χώρες καταγωγής των παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο είναι η Συρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Νιγηρία και το Καμερούν.

Πίνακας 3

Πέντε κυριότερες χώρες καταγωγής των παράτυπων μεταναστών από Ιανουάριο μέχρι Σεπτέμβριο 2020

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η παράνομη είσοδος σε οποιοδήποτε κράτος δύναται να επιτευχθεί μέσω χερσαίων, θαλασσίων και εναέριων συνόρων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης τα οποία εκτίθενται στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα, φαίνεται καθαρά ότι οι λαθρομετανάστες εκμεταλλεύονται το πρόβλημα της Κύπρου, δηλαδή της κατοχής των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα Τούρκικα στρατεύματα, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσουν επαρκή έλεγχο.

Επίσης, αρκετοί λαθρομετανάστες ταξιδεύουν προς τις ακτές της Τουρκίας όπου με μικρά σκάφη ταξιδεύουν στην κατεχόμενη Κύπρο η οποία βρίσκεται σε πολλά κοντινή απόσταση από την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X