ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Ιωνάς απαντά στην Ειρήνη - Το 2008 δόθηκε προεδρική χάρη σε 22 παιδεραστές

Κόντρα για την προεδρική χάρη

Σε ανακοίνωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει, «με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις της Βουλευτού κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου για το θέμα της απόδοσης προεδρικής χάριτος σε καταδικασθέντα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης, θα ήθελα καταρχάς να διευκρινίσω ότι, η απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκε μετά από τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα σε κατάλογο καταδικασθέντων που καταρτίστηκε στη βάση κριτηρίων και υποβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, στα πλαίσια της πρακτικής που εφαρμόζεται λόγω ανάληψης των καθηκόντων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας - μιας πρακτικής που ακολουθείται από το 1960 – και όχι μετά από αξιολόγηση συγκεκριμένων ατόμων».


Χαραλαμπίδου κατά Προεδρικού: Χάρη σε 6 παιδεραστές


Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κύριος Ιωνάς Νικολάου: 

Πρέπει να τονίσω ότι, εν αντιθέσει με το παρελθόν, η απονομή χάριτος από το Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη δεν δόθηκε σε όλους ανεξαιρέτως αλλά με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν για πρώτη φορά αφού διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες του συστήματος που εφαρμόζονταν. Συγκεκριμένα το 2008, στη βάση του καταλόγου που τότε ετοιμάστηκε, απονεμήθηκε προεδρική χάρη μεταξύ άλλων και σε 22 άτομα που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, περιλαμβανομένων περιπτώσεων αιμομιξίας, βιασμού και διαφθοράς παιδιών – ανηλίκων τόσο άνω όσο και κάτω των 13 ετών.

Το 2018, με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα απονομής χάριτος πέραν από τους ισοβίτες και όσοι είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων ηλικίας μέχρι 13 ετών ή σε βάρος ανηλίκων μέχρι και τρίτου βαθμού συγγένειας. Η απονομή χάριτος δόθηκε με βάση τις κατηγορίες των αδικημάτων και όχι με βάση συγκεκριμένα άτομα που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο, στον οποίο εκτός από τον συγκεκριμένο κατάδικο υπάρχουν και άλλοι με το ίδιο αδίκημα.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, στη θέσπιση ακόμα πιο αυστηρών κριτηρίων, ώστε μελλοντικά να αποφεύγεται η απονομή χάριτος σε όσους καταδικάζονται για όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του για περαιτέρω βελτίωση του συστήματος σε σχέση με εκείνο που ακολουθείτο στο παρελθόν. Επίσης, εντάσσεται στα πλαίσια της λήψης δεκάδων μέτρων που πάρθηκαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται επί της παρούσας διακυβέρνησης για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και τα οποία αναγνωρίζονται από όλους.

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων, έχει λάβει τις εκθέσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αύριο θα υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα εισήγηση για προώθηση της δικαστικής διαδικασίας, ώστε να τεθεί υπό την επίβλεψη της Αρχής το συγκεκριμένο πρόσωπο. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεδρία θα εξετάσει τα μέτρα εποπτείας που μπορούν να ληφθούν για το πρόσωπο αυτό, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, καθώς και θα επαναξιολογήσει τη διαδικασία χειρισμού των περιπτώσεων αυτών, περιλαμβανομένης και δυνατότητας να ενημερώνεται εγκαίρως το θύμα για την επερχόμενη ημερομηνία αποφυλάκιση του θύτη.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X