ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναστασιάδης: «Η ειρήνη δεν επικρατεί μέσω του ετσιθελισμού...»

«Η Τουρκία με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΔ

Το μήνυμα ότι η ειρήνη δεν επικρατεί μέσω του ετσιθελισμού και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, έστειλε στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας πως αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του, μετά από επίσκεψη στον Ξενώνα Νεανίδων, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι παρά τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του, η Κύπρος βρίσκεται προ διχοτόμησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι προσπαθεί να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση, προσθέτοντας πως η κριτική εναντίον της Κυβέρνησης, και ιδιαίτερα οι αναφορές στο εθνικό θέμα, θα πρέπει να γίνονται με πολύ φειδωλό τρόπο και ιδιαίτερα θα πρέπει ο καθένας να προσέχει για να μην ενισχύει τα επιχειρήματα των αντιπάλων.

«Θα μπορούσα άνετα να απαντήσω στην κριτική του ΑΚΕΛ ότι δεν είμαστε, και ιδιαίτερα δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος είπε το ΄όχι΄ για να τσιμεντώσει το ‘ναι’. Δεν είμαι εγώ που κυβέρνησα για πέντε χρόνια με συνομιλητή μου τον κ. Ταλάτ, με πρόθεση να λύσω το Κυπριακό με προτάσεις για να κάμψω την τουρκική αδιαλλαξία, όπως εισηγείται σήμερα το ΑΚΕΛ», είπε.

Πρόσθεσε πως αν με όλες τις παραστάσεις της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου, τις παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων, προκειμένου να εναρμονιστεί η Τουρκία με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την ώρα μάλιστα που αξιώνουν τη λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, «να μου εισηγούνται ότι εξαρτάται από εμένα, από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβω, το να πειστεί η Τουρκία για τα συμφέροντα της. Αν αυτές είναι οι αναλύσεις που κάνουν πολιτικά κόμματα για την αδιαλλαξία ή τον επεκτατισμό που επιδεικνύει η Τουρκία, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να τους ακολουθήσω», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν μπορεί να δεχθεί τις προτάσεις του ΑΚΕΛ που κατατέθηκαν, όταν η θέση της Τουρκίας είναι τα δύο κράτη, όταν η θέση της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε έκνομες ενέργειες στη θάλασσα, αλλά και σε εποικισμό της Αμμοχώστου, την ώρα που θέτουν ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ τις απαράδεκτες τους προτάσεις. «Να πάω εγώ να πω ότι αποδέχομαι θετική ψήφο, συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου και ο αγωγός φυσικού αερίου της εγγύτερης περιοχής να περνά από την Τουρκία. Διερωτώμαι τι θα απομείνει να διαπραγματευτώ, επιτέλους», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και ερωτηθείς αν στέλνει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το μήνυμα είναι πως «η ειρήνη δεν επικρατεί μέσω του ετσιθελισμού και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

Αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία, κατέληξε, «είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει ούτε θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη ούτε και με τις αντιπαραθέσεις της με σωρεία χωρών θα γίνει αυτό που φαντασιώνεται ο κ. Ερντογάν».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X