ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Βόμβες» από Φαίδωνος - Ο πόλεμος, οι Βουλευτές και ο επιχειρηματίας

Με φόντο τις τ/κ περιουσίες ο Δήμαρχος Πάφου επανέρχεται με σοβαρές καταγγελίες

Με σοβαρές καταγγελίες που αγγίζουν ακόμα και τους βουλευτές της Πάφου. ο Δήμαρχος της πόλης επανέρχεται στο θέμα διαχείρισης των τ/κ περιουσίων.

Συγκεκριμένα ο Φαίδωνος Φαίδωνος κάνει λόγο για κάποιους οι οποίοι αντιδρούν με διάφορες μεθόδους προκειμένου να μη απωλέσουν τα «παράνομα προνόμιά τους». Όπως καταγγέλλει ο Δήμαρχος Πάφου παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι που δεν τους κατονομάζει να «καταφεύγουν σε κόμματα και πολιτικούς, ενώ δεν διστάζουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δημόσια να εμφανίζονται ότι τελούν υπό διωγμό ή και ότι ο Δήμος ή ο Δήμαρχος ή το Υπουργείο Εσωτερικών τους κυνηγούν αδικαιολόγητα».


Διπλό φονικό - Μαρτυρία: «Ο 15χρονος έτρεμε»


Ο Φαίδωνας Φαίδωνος υποστηρίζει επίσης πως σε αυτή την προσπάθειά τους, βρήκαν συμμάχους τους βουλευτές της Πάφου από τους οποίους, όπως υποστηρίζει, οι τρεις δήλωσαν ότι θα εγγράψουν το θέμα στη Βουλή ενώ ο τέταρτος και το ΑΚΕΛ με δημόσια ανακοίνωση και δηλώσεις τους κατηγορούν τον Δήμαρχο ότι έχει υποκαταστήσει δήθεν τον Υπουργό Εσωτερικών και ότι παίρνει περιουσίες Τ/κ για λογαριασμό του Δήμου.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Πάφου κάνει λόγο για νέες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης τ/κ εμπλέκοντας το Δημοτικό Σύμβουλο όπου ισχυρίζεται πως υπάρχουν νέες πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ αναφορά κάνει και σε επιχειρηματία που έχει στην κατοχή του τ/κ περιουσία

Ολόκληρη η επιστολή Φαίδωνος
Αρ.Φακ: 07.08.001 08 Απριλίου 2019

Η διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών εξακολουθεί να πάσχει και είναι η ώρα για άμεσες και ξεκάθαρες αποφάσεις
Εδώ και μερικούς μήνες παρακολουθώ μερικούς ανθρώπους που νοσταλγούν τις εποχές της ρεμούλας και της αρπαχτής στην πόλη μας. Ένας από τους τομείς στους οποίους στην πόλη μας είχε μεγαλουργήσει η κομματοκρατία, το ρουσφέτι και η διαπλοκή ήταν και η διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών. Τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων διεργασιών δεν κατέστη ακόμη δυνατόν να αρθούν, παρόλο που σε ένα βαθμό αυτό έχει γίνει. Η Πάφος έχει μιαν ιδιαιτερότητα που καθιστά το θέμα αυτό πολύ πιο κρίσιμο για την πρόοδο και την ανάπτυξή της. Είναι η πόλη που έχει τις περισσότερες Τ/Κ περιουσίες στο κέντρο της. Πρόσφατα, μετά από επίμονες προσπάθειες για να τερματιστούν όλες αυτές οι παρανομίες, κάποιοι, οι οποίοι πήραν Τ/Κ περιουσίες στο παρελθόν και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για να γίνει ανάκτησή τους, αφού παράνομα τις είχαν πάρει ή/και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τις κατέχουν, αντιδρούν και μετέρχονται διάφορες μεθόδους για να μη χάσουν τα παράνομα προνόμια τους .


Τραγωδία σε λατομείο στην Πάφο - Νεκρός εργάτης


Καταφεύγουν σε κόμματα και πολιτικούς, ενώ δεν διστάζουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δημόσια να εμφανίζονται ότι τελούν υπό διωγμό ή και ότι ο Δήμος ή ο Δήμαρχος ή το Υπουργείο Εσωτερικών τους κυνηγούν αδικαιολόγητα. Αυτές οι συμπεριφορές δεν βρίσκουν ανταπόκριση και πρόσφατα έχουν επινοήσει να προβούν σε επίθεση εναντίον του Δήμου Πάφου και εμού προσωπικά ότι δήθεν βγάζουμε έξω τους απλούς και απροστάτευτους πρόσφυγες για να πάρει τις εν λόγω περιουσίες ο Δήμος Πάφου για δικούς του σκοπούς ή για να δοθούν σε ημετέρους. Σε αυτή την προσπάθειά τους, βρήκαν συμμάχους τους Βουλευτές της Πάφου από τους οποίους οι τρεις δήλωσαν ότι θα εγγράψουν το θέμα στη Βουλή ενώ ο τέταρτος και το ΑΚΕΛ με δημόσια ανακοίνωση και δηλώσεις τους κατηγορούν τον Δήμαρχο ότι έχει υποκαταστήσει δήθεν τον Υπουργό Εσωτερικών και ότι παίρνει περιουσίες Τ/Κ για λογαριασμό του Δήμου και άλλα παρόμοια. Φαίνεται ότι άρχισαν να χάνουν κομματική πελατεία ενώ είναι γνωστό ότι συγκεκριμένος Βουλευτής σχεδόν καθημερινά κάνει παρεμβάσεις, τόσο τοπικά όσο και παγκύπρια, για να εξυπηρετούνται μη δικαιούχοι ή για να μην αφαιρεθούν περιουσίες από πρόσφυγες και μη πρόσφυγες οι οποίοι δεν τις δικαιούνται.

Η προσπάθειά τους αυτή θα πέσει στο κενό και θα μείνουν εκτεθειμένοι γιατί τα στοιχεία που υπάρχουν είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν ότι ο Δήμος και ο Δήμαρχος Πάφου αυτό που άρχισαν να καταφέρνουν είναι να ξηλωθεί αυτή η κακοδιαχείριση και πλέον να μην περνούν οι παρεμβάσεις και τα ρουσφέτια. Προκαλώ δημόσια να συζητηθεί το θέμα εφ΄όλης της ύλης στη Βουλή και αν επιθυμούν να εγγράψουν και το θέμα της ενοικίασης 360.000 τ.μ. σε ιδιωτική εταιρεία γκολφ εδώ στην Πάφο και να συζητηθεί και ποιες περιουσίες είναι ενοικιασμένες στον Δήμο Πάφου . Απλά αναφέρω ότι η ενοικίαση στον Δήμο είναι νόμιμη πράξη ενώ η ενοικίαση σε ιδιωτική εταιρεία δεν επιτρέπεται από το νόμο, άρα είναι παράνομη. Γιατί τόσα χρόνια δεν το ενέγραψε κάποιος αυτό το θέμα στη Βουλή; Οι παράνομες ενοικιάσεις και παραχωρήσεις εδώ στην Επαρχία μας με την εμπλοκή συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου είναι δεκάδες και υπάρχουν στοιχεία γραπτώς. Είναι η ώρα το θέμα αυτό να τύχει πολύ σοβαρής διαχείρισης από την Κυβέρνηση και να μην επιτρέπεται σε κανένα να κάνει μικροπολιτική. Υπηρετώντας έμπρακτα τη διαφάνεια, δίνω σήμερα στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με όλα τα Τ/Κ τεμάχια γης και υποστατικά τα οποία σήμερα βρίσκονται στην κατοχή του Δήμου Πάφου και με πλήρη επεξήγηση για το σκοπό και τη χρήση της οποίας τυγχάνουν. Τις επόμενες μέρες θα δώσω στη δημοσιότητα κατάλογο με 40 περίπου περιπτώσεις Τ/Κ περιουσιών οι οποίες φαίνεται να κατέχονται παράνομα ή και καταχρηστικά από πρόσφυγες ή και μη πρόσφυγες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μη πρόσφυγα Δημοτικού Συμβούλου, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται παράνομα υποστατικό και τεμάχιο γης και την ίδια ώρα είναι και ο βασικός ενορχηστρωτής αυτής της δήθεν αντίδρασης για να προστατευθούν οι πρόσφυγες και οι κάτοχοι Τ/Κ περιουσιών.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2017, μετά από δημόσιες δηλώσεις μου σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχε για πρώτη φορά αναδειχθεί και συζητηθεί σε μεγάλη έκταση το θέμα της διαχείρισης των Τουρκοκυπριακών περιουσιών. Είχαν γίνει συσκέψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στη Βουλή. Τότε είχα δώσει κατάθεση στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας με συνολικά 38 περιπτώσεις σε όλη την Κύπρο, όπου φαινόταν να υπάρχει το στοιχείο της παράνομης, παραχώρησης ή/και κατοχής ή/και διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών. Το στοιχείο της παράνομης υπενοικίασης , της φοροδιαφυγής και της παράνομης δήλωσης στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών ήταν φαινόμενο εκτεταμένο. Προχρονολογημένα συμβόλαια που έγιναν μετα το 1974 από μη πρόσφυγες και έφεραν ημερομηνίες πριν από το 1974, ήταν επίσης υπαρκτό φαινόμενο. Στην Πάφο, τουλάχιστον, είναι πολύ έντονο το φαινόμενο μη πρόσφυγες να κατέχουν Τουρκοκυπριακές περιουσίες με πλαστά έγγραφα δήθεν προ του 1974 αλλά και με έγγραφα όντως προ του 1974, τα οποία δήθεν τους κατοχυρώνουν θεσμιότητα, πράγμα που ο Νόμος εμφανώς το απαγορεύει.

Ο Δήμος Πάφου αλλά και εγώ ως Δήμαρχος, υπό τη θεσμική μου ιδιότητα μέσω της συμμετοχής μου στην ειδική επιτροπή παραχώρησης Τ/Κ κατοικιών και επαγγελματικών υποστατικών και χώρων, έθεσα θέμα ότι όλα αυτά πρέπει να τερματιστούν και σε πολλές περιπτώσεις παρέδωσα κατάλογο με κλειστά καταστήματα ή/και εγκαταλειμμένες Τ/Κ περιουσίες ή/και περιουσίες που παράνομα κατέχονταν από πρόσφυγες αλλά και μη πρόσφυγες.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσίων σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανταποκρίθηκε και προχώρησε με τερματισμούς συμβολαίων , εξώσεις και ανακτήσεις . Πλην όμως κάποιες περιπτώσεις επωνύμων με ισχυρές πολιτικές προσβάσεις εξακολουθούν να μην τους ενοχλούν ενώ τα θέματα παράνομων παραχωρήσεων που έγιναν στο παρελθόν , τα πλαστά έγγραφα , η φοροδιαφυγή που καταγγέλθηκαν δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στο να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Κατά το διάστημα αυτό, πολλές φορές πολιτικά πρόσωπα, και όχι μόνον, έκαναν παρεμβάσεις για να μην αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, θέλοντας να παραμείνουν παράνομα περιουσίες στην κατοχή ατόμων που δεν τα δικαιούνται. Σε πολλές περιπτώσεις, από τις απλές υπενοικιάσεις συνεπάγονται σημαντικά έσοδα για κάποια άτομα.

Να σημειωθεί ότι και με δικές μου παρεμβάσεις κατέστη δυνατή η λήψη απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως τα προς παραχώρηση υποστατικά δημοσιεύονται και για πρώτη φορά δημοσιευθηκαν κατάλογοι με 26 και 42 καταστήματα αντίστοιχα, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους δικαιούχους να τα διεκδικήσουν με διαφάνεια και αξιοκρατία. Αυτοί που τώρα προσπαθούν να συνασπιστούν και να περιβληθούν το μανδύα των προστατών των κυνηγημένων είναι στην πραγματικότητα αυτοί που ευνοιοκρατικά και σκανδαλωδώς έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης σε βάρος ανθρώπων που δικαιούνταν να τους παραχωρηθούν αυτές οι περιουσίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, που μάλιστα ανέλαβε και την προεδρία μιας τέτοιας κίνησης, για τον οποίο αν δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τις Τ/Κ περιουσίες οι οποίες του έχουν δοθεί αλλά και οι ιδιωτικές περιουσίες που κατέχει απευθείας ή μέσω εταιρειών, θα καταλάβει ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις φωνασκίες τους και τους δήθεν αγώνες τους. Ήρθε η ώρα όπως η Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο και η Βουλή αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα ως μείζονος σημασίας ζήτημα άρσης παρανομιών, στρεβλώσεων και ευνοιοκρατίας του παρελθόντος με άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

• Σύντομα θα επανέλθω και με ένα άλλο ζήτημα που είναι οι παράνομες εισαγωγές από τα Κατεχόμενα και την Τουρκία (μέσω Κατεχομένων) γεωργικών προϊόντων από ιδιοκτήτες μεγάλων φρουταριών και υπεραγορών . Η Αστυνομία γνωρίζει ή και μπορεί να μάθει αφού τα προϊόντα διέρχονται από τα οδοφράγματα εν γνώσει τους ή με την ανοχή τους. Μιλούμε για τεράστιες ποσότητες και για προϊόντα που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση