ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέα ώθηση λόγω της ανακάλυψης στον «Γλαύκο»

Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΥΚ

Η ανακάλυψη της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Pertroluem έδωσε νέα ώθηση στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Τούλα Ονουφρίου, η οποία επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον απολογισμό για την πρώτη πενταετία της ΕΥΚ.

«Παραθέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον απολογισμό ης ΕΥΚ για την πρώτη 5ετία της λειτουργίας της. Στην έκθεση αυτή παραθέσαμε τις αρχές και το όραμα του ΔΣ α οποία αποτέλεσαν τη βάση για μια στέρεη ανάπτυξη και πορεία εταιρείας βασισμένη στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στον επαγγελματισμό και στα καλύτερα διεθνή πρότυπα», ανέφερε η κ. Ονουφρίου σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Όπως είπε, επισημάναμε επίσης τους κύριους τομείς στους οποίους η Εταιρεία έχει συμβάλει ουσιαστικά με την εμπειρογνωμοσύνη και τις δράσεις που έχει αναπτύξει στον τομέα των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας, πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και όλους τους άλλους σχετικούς φορείς.
Επισημάναμε επίσης και παραθέσαμε εισηγήσεις για περαιτέρω ενδυνάμωση και καλύτερη αξιοποίηση της ΕΥΚ μέσα σε ένα βελτιωμένο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας μέσα στο οποί με συντονισμένη συνεργασία με όλους τους άλλους αρμόδιους φορείς θα μπορέσουμε τα μέγιστα για τη χώρα μας.

«Η ΕΥΚ θα είναι παρούσα για να συμβάλει πάντοτε με τον επαγγελματισμό την εμπειρογνωμοσύνη που τη διακρίνει πάντοτε σε όλες τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προκλήσεις για τον οργανισμό, η κ. Ονουφρίου είπε πως είμαστε σε μία πορεία ως χώρα στην οποία έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των υδρογονανθράκων με την πρόσφατη εύρεση του κοιτάσματος Γλαύκου που έχει δώσει μια νέα ώθηση.
Όπως είπε, τώρα είμαστε σε φάση που όλες οι αδειούχες εταιρείες είτε για περαιτέρω ερευνητικές ή επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται για πιθανή πώληση το αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Αίγυπτο, οι οποίες είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά αναμένεται και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που αφορά τη διαφοροποίηση των συμβολαίων με τις αδειούχες εταιρείες στο τεμάχιο 12.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει το θέμα του κοιτάσματος 7 το οποίο και αυτό είναι υπό συζήτηση για περαιτέρω αδειοδότηση. «Άρα υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία η ΕΥΚ πάντοτε καλείται και πάντοτε συμμετέχει και συμβάλει με εμπειρογνωμοσύνη όσο σε εμπορικά θέματα τόσο και σε τεχνικά θέματα με την δυνατή ομάδα που έχει δημιουργηθεί και η οποία φέρνει μια συσσωρευμένη εμπειρία από το διεθνή χώρο καθώς και ισχυρά ακαδημαϊκά προσόντα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το πού βρίσκονται οι χωριστές διαπραγματεύσεις για τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων «Καλυψώ» και το «Αφροδίτη», η κ. Ονουφρίου παρέπεμψε στο Υπουργείο Ενέργειας που χειρίζεται αυτά τα θέματα.
«Αντιλαμβανόμαστε», συνέχισε, «ότι υπάρχει συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουν αυτά τα θέματα και πότε θα προτείνουν και θα συμφωνηθούν οι περαιτέρω έρευνες, οι οποίες πιθανόν θα είναι και επιβεβαιωτικές και ερευνητικές για να μπορέσουμε να πάμε στα επόμενα βήματα».
Σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία της «Αφροδίτης», είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με τους αδειούχους του κοιτάσματος ούτως ώστε μέσα από μια διαφοροποίηση να μπορέσει να γίνει πιο οικονομικά βιώσιμο και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά στην αξιοποίηση αυτού του κοιτάσματος.

Σε ερώτηση που βρίσκονται οι συζητήσεις, είπε πως είναι προχωρημένες οι συζητήσεις, αλλά φυσικά αν δεν καταλήξουμε στο τελικό σημείο δεν μπορούμε να προβλέπουμε.

«Είναι προχωρημένες όπως είναι προχωρημένες και οι διαπραγματεύσεις με τους επικρατέστερους αγοραστές στην Αίγυπτο αλλά αυτά τα πράγματα θα προχωρήσουν μαζί μέσα στο επόμενο στάδιο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X