ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μυστικό» εργαλείο για γεωτρήσεις απέκτησε η Τουρκία

Νέο πλοίο που θα συμπληρώνει τον «Πορθητή»

Οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με το ερευνητικό σκάφος Barbaros αλλά και το γεωτρύπανο ανοικτά της Αττάλειας, αποτελούν μόνο ένα κομμάτι της συνολικής εικόνας και των όσων φαίνεται να σχεδιάζει η Άγκυρα στο προσκήνιο και παρασκήνιο.

Πίσω από τις προκλήσεις και τις προσπάθειες να ασκήσει πιέσεις, με κάθε τρόπο και μέσο, η Τουρκία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και ένα επιπλέον εργαλείο σε μια προσπάθεια επίτευξης των όσων επιδιώκει. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της, η «Κ» η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων προχώρησε στην απόκτηση ενός επιπλέον μέσου θαλάσσης, το οποίο θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί εργασίες σε βαθιές θάλασσες, όπως είναι της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πλωτό μέσο που φαίνεται να απέκτησε η τουρκική εταιρεία, ουσιαστικά καλύπτει το κενό που υπήρχε από το γεωτρύπανο «Πορθητής» το οποίο πρακτικά δεν είχε την τεχνολογική επάρκεια να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε ανοιχτές θάλασσες με την μορφολογία που έχει η Ανατολική Μεσόγειος.

«Μυστικό»

Τουρκικές πηγές όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες μας, για την απόκτηση επιπρόσθετου εξοπλισμού για γεωτρήσεις, δεν τις επιβεβαίωσαν αλλά ούτε και τις διέψευσαν. Αντίδραση που ενδεχομένως να σχετίζεται και με την τακτική της Άγκυρας να αιφνιδιάσει, νοουμένου ότι ήταν γνωστές οι αδυναμίες του τουρκικού γεωτρύπανου για εργασίες, σε βαθιές θάλασσες.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει στην διάθεση της η «Κ» οι τουρκικές παρασκηνιακές κινήσεις δεν φαίνεται να έχουν περάσει απαρατήρητες και αυτό το οποίο λέγεται είναι πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η τουρκική πλευρά δεν έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε προκειμένου να είναι σε θέση να διεξάγει εργασίες εκτός των χωρικών της υδάτων.

Ο «Πορθητής»

Οι πληροφορίες για αγορά εξοπλισμού που θα επεκτείνει το εύρος δράσης του τουρκικού γεωτρύπανου, επιβεβαιώνουν παλαιότερο ρεπορτάζ της «Κ» πως εκτός από τα προβλήματα εξεύρεσης προσωπικού, το γεωτρύπανο αντιμετώπιζε και λειτουργικά προβλήματα με σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό του.

Οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν την τουρκική πλευρά να αναζητεί το προηγούμενο διάστημα στην αγορά τα κομμάτια εκείνα του γεωτρύπανου που θα του επέτρεπε να πραγματοποιεί εργασίες σε ανοιχτές θάλασσες.

Πηγή: Η Καθημερινή / του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση