ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μισθοί δημοσίων: Έπεται σύσκεψη παρουσία Κληρίδη

Προσπάθειες για την έφεση

Σε νέα σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, θα συνεχιστεί η συζήτηση του θέματος που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου.

Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα αυτό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για την ίδια την απόφαση του Δικαστηρίου και για τις προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα για να ασκηθεί έφεση από την πλευρά της Δημοκρατίας στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε πως έγινε ενημέρωση για τα μέτρα, τα οποία προετοιμάζει και πρέπει ούτως ή άλλως να προετοιμάσει η Κυβέρνηση ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της έφεσης όταν αυτή υποβληθεί. Είπε επίσης πως γίνεται συζήτηση για ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης του Συντάγματος και για τυχόν νομοθετικά πρόσθετα μέτρα που μπορεί να χρειαστούν.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως "έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια από τον λαό μας, από τις πολιτικές δυνάμεις – είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις του 2011 και του 2012 αρχικά για την αντιμετώπιση της έκτακτης οικονομικής κατάστασης είχαν ληφθεί ομόφωνα από τη Βουλή – και σε αυτό το πνεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να κάνει κοινωνούς τις πολιτικές δυνάμεις, να υπάρξει ένας κοινός προβληματισμός".

"Εκτέθηκαν οι σκέψεις και οι προετοιμασίες που κάνει η Κυβέρνηση για να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται, γίνεται συζήτηση για ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης του Συντάγματος για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να καλύψει τα μέτρα που λαμβάνονται σε έκτακτες συνθήκες, όπως ήταν η έκτακτη κατάσταση της οικονομίας του τόπου το 2012 – 2013, όπως επίσης και για τυχόν και πρόσθετα νομοθετικά μέτρα που μπορεί να χρειαστούν|, σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Επεσήμανε πως "όλα αυτά είναι υπό την αίρεση των εξελίξεων στον τομέα της δικαιοσύνης. Αλλά ταυτόχρονα επειδή έχουν εγερθεί και κάποια νομικά ερωτήματα – πραγματικά υπάρχει μια νομικού περιεχομένου συζήτηση σχετικά με την απόφαση και με το όλο πλαίσιο – συμφωνήθηκε ότι θα συγκληθεί το συντομότερο μια νέα σύσκεψη στην οποία θα είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας όπου θα μπορεί να δώσει έγκριτα γνώμη και άποψη για κάποιες νομικές πτυχές», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Κάποια ερωτήματα νομικής φύσεως που τίθενται θα ήταν καλύτερα να μη τα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η κυβέρνηση, είτε απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας είτε του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έγκριτα να βοηθήσει τις πολιτικές δυνάμεις στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν"

Ο Εκπρόσωπος είπε πως "το όλο ζήτημα αυτή τη στιγμή αφορά την απαραίτητη προετοιμασία που πρέπει να γίνει, δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να καταστεί κοινωνός και το συνδικαλιστικό κίνημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει πρώτα οι πολιτικές δυνάμεις να συντονιστούν, να λάβουν αποφάσεις, να δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις που χρειάζονται και, φυσικά, στη συνέχεια θα γίνουν συζητήσεις, όπως είχαν γίνει και τις προηγούμενες φορές που λήφθηκαν μέτρα».

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα από πλευράς κομμάτων για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με την παροχή στήριξης στους χειρισμούς της κυβέρνησης ο Εκπρόσωπος είπε πως «δεν τίθεται θέμα στήριξης".

"Τίθεται θέμα κάποιων αποφάσεων που ενδεχομένως να πρέπει από κοινού να λάβουν ξανά οι πολιτικές δυνάμεις στην ίδια γραμμή με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 2011 και το 2012, που αυτή τη στιγμή έχουν προσβληθεί δικαστικά».

Σε παρατήρηση πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιμένει στην παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Προδρόμου είπε πως "δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε. `Εχει συζητηθεί αυτό το θέμα".

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X