ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λουτ: Ο ΓΓ καλεί τα μέρη να συμφωνήσουν όρους αναφοράς για επανέναρξη συνομιλιών

Το απόγευμα η συνάντηση με Ακιντζί, αναχωρεί την Πέμπτη η διπλωμάτης

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ όπως τα μέρη, το συντομότερο δυνατόν, καθορίσουν και συμφωνήσουν τους όρους αναφοράς για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο εγγύς μέλλον.

Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη συνάντηση της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του στην κ. Λουτ περί αποκέντρωσης.

Χαρακτήρισε επίσης τη συνάντηση «ιδιαίτερα παραγωγική».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη θέση του ΓΓ των ΗΕ ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία, είπε ο κ. Προδρόμου.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με την κ. Λουτ».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είπε, «η κ. Λουτ μετέφερε τη θέση του ΓΓ ότι θα πρέπει τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν τους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, «τη θέση του ΓΓ ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία, ενώ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει και τις θέσεις του για το πώς μπορεί να πετύχουμε μια λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών, χωρίς, ωστόσο, να αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης».

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε με την κ. Λουτ».

Ερωτηθείς αν η κ. Λουτ αναφέρθηκε σε ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχω ακούσει να γίνεται λόγος για ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία. Η κ. Λουτ μετέφερε τη θέση του ΓΓ ότι στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, που είναι ο στόχος μας, θα πρέπει τα μέρη να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν οι όροι αναφοράς αφορούν τη διαδικασία ή την ουσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή η αναφορά για τους όρους αναφοράς (terms of reference) υπάρχει ήδη στην έκθεση του ΓΓ. Οι όροι αναφοράς θα αφορούν τις διαπραγματεύσεις, τόσο τη διαδικασία όσο και το τι θα είναι στη διαπραγμάτευση».

Όμως, σημείωσε, «προσπαθώντας να υποβοηθήσουμε την αποστολή της κ. Λουτ την οποίαν ο Πρόεδρος βλέπει πολύ θετικά και έχει χαιρετίσει, να μην επεκταθούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συζήτηση που έχει γίνει και το τι η κα Λουτ έχει πει, με δεδομένο ότι η ίδια δεν κάνει οποιαδήποτε δήλωση».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διπλωματική διαβούλευση και τίσημαίνει το γεγονός ότι η κ. Λουτ μετά τη συνάντηση της με τον κ. Ακιντζί θα αναχωρήσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κ. Λουτ θα έχει την αντίστοιχη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και στη συνέχεια θα δούμε με ποιόν τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η θέση του ΓΓ. Πιθανότατα με τη διπλωματική διαβούλευση», ανέφερε.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον λαό, όπως και ο ίδιος είχε πει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπόψη του ότι θα δώσει και δημόσια τις απόψεις και τις θέσεις του. Προς το παρόν, όπως θα έπρεπε να γίνει μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ και όπως είχε ήδη πει στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση