ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυριακιδου: 10,000 κλίνες στα νοσοκομεία της Ευρώπης για ασθενείς ή τραυματίες πρόσφυγες

Τι ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας

ΚΥΠΕ

Τη διάθεση 10 χιλιάδων κλινών σε νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασθενείς ή τραυματίας πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανακοίνωσε από τα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως εξήγησε, έχει δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τη μεταφορά ασθενών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία με στόχο να μειωθεί η πίεση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στην Πολωνία λόγω της συνεχούς αφίξεων τραυματιών ή ασθενών προσφύγων.

Η κ. Κυριακίδου πραγματοποιεί επίσκεψη στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία στο πλαίσιο του συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, στον τομέα της υγείας, για τους πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί λόγω της Ρωσικής εισβολής.

«Δέκα χιλιάδες νοσοκομειακά κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και θα διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουν σε αυτά οι ασθενείς και οι τραυματίες το ταχύτερο δυνατό» τόνισε σχετικά η κ. Κυριακίδου.

Η Επίτροπος Κυριακίδου επισκέφθηκε τη Δευτέρα το περιφερειακό νοσοκομείο του Ζέσουφ στην Πολωνία μαζί με τον Πολωνό Υπουργό Υγείας Άνταμ Νιντζιέλσκι, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο σημείο υποδοχής των προσφύγων στο Κόρτσοβα.



«Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις οικογένειες να διαλύονται, να διώκονται από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός παράλογου και παράνομου πολέμου, χωρίς να ξέρουν τι θα τους φέρει το αύριο», δήλωσε η Επίτροπος Κυριακίδου, σημειώνοντας επίσης πόσο συγκινητική είναι η αλληλεγγύη που δείχνει ο πολωνικός λαός, ο οποίος ανοίγει τα σπίτια του για τους Ουκρανούς που φτάνουν στη χώρα.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, ιδίως εκείνων που φέρουν τραύματα από τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας. Αλλά και εκείνων που πάσχουν από καρκίνο, ή άλλες ασθένειες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφαλή και άμεση μεταφορά ασθενών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, ώστε να μειωθεί η πίεση από τα πολωνικά νοσοκομεία που δέχονται συνεχώς νέους πρόσφυγες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη» σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Τις περασμένες ημέρες, η Επίτροπος Κυριακίδου συμμετείχε στο συντονισμό της υποδοχής προσφύγων, ανάμεσα τους παιδιά τραυματίες ή ασθενείς μεταξύ άλλων με καρκίνο, με τους Υπουργούς Υγείας των κρατών μελών που συνορεύουν με την Ουκρανία καθώς και της Μολδαβίας, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Κρίσεων και Ανθρωπιστικής βοήθειας Γιάνες Λέναρτσιτς.

Στις 3 Μαρτίου, η Επίτροπος Κυριακίδου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό Υπουργό Υγείας, ο οποίος ζήτησε την άμεση παροχή βοήθειας, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση και τη διευκόλυνση της μεταφοράς των ασθενών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συντονισμός κατέστη δυνατός μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καθώς και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X