ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Πότε είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο

Για την αποφυγή λαθών ο εκλογικός νόμος ξεκαθαρίζει ποια ψηφοδέλτια θα κριθούν άκυρα

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις Βουλευτικές Εκλογές της Κυριακής που θα καθορίσουν το επόμενο Κοινοβούλιο, και ο Έφορος Εκλογών έδωσε τις τελευταίες οδηγίες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. 

Βουλευτικές: Επιτελεία και υποψήφιοι κινδυνεύουν με φυλάκιση - Τι δεν πρέπει να κάνουν

Για την αποφυγή λαθών ο εκλογικός νόμος ξεκαθαρίζει ποια ψηφοδέλτια θα κριθούν άκυρα. 

Διαβάστε αναλυτικά:

Έγκυρα ψηφοδέλτια

Έγκυρα είναι τα ψηφοδέλτια που φέρουν στο εξωτερικό τους μέρος την επίσημη σφραγίδα, καθώς και ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της προτίμησης.

Σε ό,τι αφορά τους μεμονωμένους υποψηφίους, φέρουν ένα από τα καθορισμένα σημεία μέσα στο μικρό ορθογώνιο που βρίσκεται δίπλα από τη στήλη του Υποψηφίου της προτίμησης.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι άκυρο. Οι κυριότεροι όμως λόγοι, είναι οι εξής:

(α) Όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος. Με βάση τον Εκλογικό Νόμο, ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου, οφείλει να μεριμνήσει για να σφραγισθούν όλα τα ψηφοδέλτια στο εξωτερικό τους μέρος, με ειδική σφραγίδα, προτού αυτά παραδοθούν στους εκλογείς για να ψηφίσουν. Επομένως, αν ένα ψηφοδέλτιο δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα είναι άκυρο, γι’ αυτό τόσο οι προεδρεύοντες όσο και οι εκλογείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που παραδίδουν και παραλαμβάνουν, αντίστοιχα, είναι κατάλληλα σφραγισμένο.

(β) Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί απ’ αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως: π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο.

(γ) Όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους.

(δ) Όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, δηλ. «+» ή «χ» ή «√».

(ε) Όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται άκυρα τα ψηφοδέλτια, που φέρουν σημεία ή αριθμούς ή γράμματα άλλα από εκείνα που καθορίζονται στον Νόμο, ή στα οποία οι εκλογείς χρησιμοποιούν πένα διαφορετικού χρώματος από το μπλε και το μαύρο.

Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά αυτά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά για στατιστικούς σκοπούς.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση