ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κρύβονται και δεν παραδίδουν τα έγγραφα των πολιτογραφήσεων στην Αστυνομία οι βουλευτές

Όλα στο μισοσκόταδο αν και φωνάζουν περί διαλεύκανσης της υπόθεσης

Στέλιος Ξιουρής

Λεκτικά, βροντοφωνάζουν καθημερινά το σύνθημα ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ , αλλά όταν επέλθει η κατάλληλη στιγμή, προτιμούν τα πάντα στο μισοσκόταδο οι βουλευτές, όπως διαφάνηκε και στην προκειμένη με την διαρροή εγγράφων στο Al Jazeera.


Αν και όπως διαφάνηκε από το σχετικό ρεπορτάζ του καναλιού και είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η διαρροή έγινε από την Βουλή και από ένα εκ των 18 ατόμων που κατοικοεδρεύουν στον επονομαζόμενο Ναό της Δημοκρατίας, εντούτοις δεν προσυπογράφουν σχετικό σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η ΕΔΕΚ, περί παράδοσης των εγγράφων των πολιτογραφήσεων ξένων υπηκόων , τα λεγόμενα και χρυσά διαβατήρια στην Αστυνομία, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.


Σημειώνεται, ότι σε σχετική ανάρτηση της 24 news (στην στήλη ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ) μεταφέρονταν δηλώσεις υψηλόβαθμου μέλους της ηγεσίας της Αστυνομίας , ο οποίος επέμενε ότι η παράδοση των εγγράφων, θα διευκολύνει το έργο των ανακριτών προς εξιχνίαση της υπόθεσης και οδήγηση ενώπιον της Δικαιοσύνης των ενόχων που διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα του κράτους σε ξένο κανάλι.


Η συζήτηση, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών επί του σχεδίου απόφασης που κατέθεσε η ΕΔΕΚ, κατέληξε με την παραπομπή του (σχεδίου) στο Νομικό τμήμα της Βουλής προς γνωμάτευση, ώστε να μην περιπέσουν όπως είπε ο Πρόεδρος της ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ σε νομικό και συνταγματικό σφάλμα. Θα επανέλθουν δε σε μεταγενέστερο στάδιο…


Από πλευράς του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ΚΩΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ επισήμανε ότι η παράδοση των εγγράφων αυτοβούλως στην Αστυνομία, θα θέσει τέρμα στην λοιδορία των θεσμών και την απαξίωση των βουλευτών που θεωρούνται από την κοινωνία σαν ανήθικοι.

Για να αλλάξουμε την ζοφερή εικόνα μας εντός και εκτός Κύπρου να προσέλθουμε αυτοβούλως για παράδοση εγγράφων, παραπέμποντας στην ενέργεια τόσο του ιδίου όσο και του Προέδρου της ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, που έδωσαν το σύνολο των εγγράφων περί πολιτογραφήσεων στην Αστνομία. Επισήμανε ότι η παράδοση, δεν συνιστά οποιαδήποτε συνταγματική εκτροπή, όπως επικαλέσθηκαν αρκετοί βουλευτές, αφού με την διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας, ο βουλευτής καλύπτεται από τους Περί Αστυνομίας και Δικονομίας νόμους. Ο κ. Ευσταθίου- διακεκριμένος ποινικολόγος- τόνισε ότι η Αστυνομία θα υποβοηθηθεί στο έργο της αφού με επιστημονική και γραφολογική εξέταση μπορεί να φτάσει σε συμπεράσματα στον διαρροέα…


Από πλευράς της η βουλευτής του ΑΚΕΛ ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, επισήμανε ότι αντί να αρκεστούμε στην πληροφόρηση που έτυχε ο Καταριανός σταθμός ψάχνουμε την πηγή της πληροφόρησης.


Η ΞΕΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ του ΔΗΣΥ επικαλέσθηκε πρακτικές δυσκολίες και μάλλον με τη υιοθέτηση, όπως είπε, του σχεδίου απόφασης, θα οδηγηθούν σε αντίθετο αποτέλεσμα, με πρόκληση φαύλου κύκλου και κυνηγιού μαγισσών.


Για νομική γνωμάτευση επί του θέματος που έδωσε το ΑΚΕΛ προτού ακόμη τοποθετηθούν οι 3 νομικοί που εκμίσθωσε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ μίλησε ο βουλευτής του κόμματος ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ και τόνισε ότι ενδεχομένως να προκληθούν θεσμικές παρενέργειες, αφού θα χρειαστεί και η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να υλοποιηθεί το σχέδιο απόφασης.


Ο βουλευτής των Οικολόγων ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ αφού υπενθύμισε την πλεκτάνη που στήθηκε σε βάρος του για το θέμα, επέσεισε ότι είναι ενδεχομένως παράνομο να δοθούν τα έγγραφα στην Αστυνομία.

Σχέδιο απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων

“Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τα όσα το δίκτυο Al Jazeera έχει αποκαλύψει σχετικά με το Επενδυτικό Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την διαφαινόμενη εμπλοκή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Ολομέλεια του Σώματος αποφασίζει όπως τα μέλη του Σώματος που είναι κάτοχοι εγγράφων πολιτογράφησης να τα παραδώσουν στις Αστυνομικές Aρχές στο πλαίσιο της υποβοήθησης του ανακριτικού έργου για εντοπισμό της πηγής διαρροής, καθώς και της σκοπιμότητας ή των λόγων της εν λόγω διαρροής.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X