ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κόντρα στον ΔΗΣΥ, στηρίζει Νιαζί η Καίτη Κληρίδου

Η αρχή της κρίσης και η επιστολή που προκάλεσε συζητήσεις

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Καίτη Κληρίδου, για να καταστήσει σαφές ότι διαχωρίζει την θέση της από τον ΔΗΣΥ και το Προεδρικό, σε σχέση με την υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Η κ. Κληρίδου, μάλιστα, κόντρα στο κόμμα της, αναφέρει ότι, αν ο κ. Κιζίλγιουρεκ δεν ήταν υποψήφιος με το ΑΚΕΛ, αλλά ανεξάρτητος, θα τον ψήφιζε και η ίδια.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί μια ατεκμηρίωτη συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα του Niyazi Kizilyurek. Επειδή οι τοποθετήσεις της Προεδρίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού με βρίσκουν εντελώς αντίθετη, για λογούς συνείδησης θέλω να διαχωρίσω την θέση μου από τις δηλώσεις του Προέδρου, του Εκπροσώπου Τύπου και όσον έχουν εκφραστεί εκ μέρους του ΔΗΣΥ. Ο πατριωτισμός του κυρίου Kizilyurek και η αγάπη του για ολόκληρη την Κύπρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία του. Αν εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, με αντίληψή των ευαισθησιών και των δυο κοινοτήτων, όπως θα έπρεπε να κάνει ο καθένας από μας που επιθυμεί την επανένωση αυτού του τόπου. Υπενθυμίζω ότι ένα μακροσκελή διάλογο που έκανε με τον Γλαύκο Κληρίδη πάνω στο θέμα αυτό, έχει δημοσιευτεί σε βιβλίο με τον τίτλο «Η Πορεία μιας Χώρας.» Το συστήνω σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν τις θέσεις του κυρίου Kizilyurek. Αν ο κύριος Kizilyurek ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος θα τον ψήφιζα κι’ εγώ η ίδια. Δεν μπορώ όμως να δώσω την ψήφο μου στο ΑΚΕΛ, το κόμμα που το 2004 θυσίασε την λύση «ψηφίζοντας όχι για να τσιμεντώσει το ναι» και για να μείνει στην εξουσία με τον Τάσο Παπαδόπουλο. Αντ’ αυτού και με την έλλειψη άλλης επιλογής, θα ψηφίσω δυο υποψήφιους του ΔΗΣΥ που τουλάχιστο, κατά την άποψη μου, έχουν κατανοήσει την πολιτική του Γλαυκού Κληρίδη στο Κυπριακό, και που αν εκλέγουν, θα εξακολουθούν να εργαστούν μέσα σε αυτό το πνεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή η κα Κληρίδου. Υπενθυμίζεται πως η ίδια πρότεινε κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων τον Νίκο Τορναρίτη και τον Παναγιώτη Σεντώνα, ενώ κατά την ένταση που υπήρχε το περασμένο Φθινόπωρο μεταξύ Πινδάρου Προεδρικού για το κυπριακό, η κα Κληρίδου είχε σταθεί στο πλευρό του Προέδρου του ΔΗΣΥ

Η αρχή της κρίσης

Πάντως, ο ΔΗΣΥ προσπάθησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους γύρω από τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και να γυρίσει το όλο ζήτημα γύρω από το ΑΚΕΛ και το τι υπόσχεται στους Τ/κ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην «Καθημερινή», στον ΔΗΣΥ άρχισαν εδώ και καιρό να ανησυχούν για το πόσοι θα είναι τελικώς οι Τ/κ που θα κατέλθουν στην κάλπη και αν θα είναι τόσοι που ενδεχομένως να προκαλέσουν ανατροπή.

Η κίνηση βεβαίως να στοχοποιήσουν μόνο το ΑΚΕΛ και όχι τον κ. Κιζίγλιουρεκ δεν έγινε κατορθωτή δεδομένου και του ότι η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου λίγη ώρα μετά την ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο παγκύπριο συνέδριο, άφηνε μέσω ανάρτησής της ξεκάθαρες αιχμές ότι ο κ. Κιζίλγιουρεκ δεν θα ήταν υποψήφιος, αν δεν είχε την έγκριση της Τουρκίας. Αυτό όπως ανέφερε η «Κ» στην έντυπη έκδοση θεωρείται πως έκανε τεράστια ζημιά στην Πινδάρου. Αφενός γιατί επισκίασε το επίσημο επικοινωνιακό αφήγημα του ΔΗΣΥ την ώρα που κορύφωνε την προεκλογική του σύγκρουση και αφετέρου γιατί έδωσε σε πολλούς την αίσθηση –δικαίως ή αδίκως– πως η κίνηση Σταύρου έγινε με τις ευλογίες της Πινδάρου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας, Νίκος Νουρής φρόντισε, έστω και εκ των υστέρων, να στείλει αυστηρή οδηγία προς τους έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές ότι απαγορεύεται να βγαίνουν εκτός πλαισίου και εκτός της επίσημης θέσης του κόμματος.

Το αν αυτό διέσωσε την κατάσταση είναι λίγο πολύ αμφίβολο, καθώς οι αντιδράσεις σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης ενισχύθηκαν, με συναγερμικούς κύκλους να καταγγέλλουν τον ΔΗΣΥ ότι ρέπει προς τον εθνικισμό και ευνοεί τον ρατσισμό, μέσω της υποψηφιότητας Σταύρου. Όπως μαθαίνει η «Κ», ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήδη έχει ζητήσει να μετρηθεί στη νέα δημοσκόπηση κατά πόσο θα ήθελαν οι ερωτώμενοι να εκλεγεί Τ/κ ευρωβουλευτής. Κίνηση που καταδεικνύει πως θέλει να προσμετρήσει τις αντιδράσεις, είτε για να ενισχύσει την εν λόγω ρητορική είτε για να αναδιπλωθεί.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση