ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κοινή συνεδρία Επ. Θεσμών και Νομικών με Επ. ΕΚ για Pegasus

Το ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επ. Νομικών Νίκος Τορναρίτης

ΚΥΠΕ

Στις 2 Νοεμβρίου θα συγκληθεί κοινή Συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (γνωστή και ως PEGA). Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, στη συνεδρία της Επιτροπής την Τετάρτη. Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει το θέμα των παρακολουθήσεων στην Επιτροπή Νομικών, το οποίο θα συζητηθεί στις 9 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την κοινή συνεδρία με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα είναι ανοιχτή για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που θα συζητηθούν στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών στις 2 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι οι βουλευτές θα είναι έτοιμοι να απαντήσουν εάν και εφόσον γνωρίζουν την απάντηση στο ερώτημα που θα τους υποβληθεί. Ακόμη, διευκρίνισε ότι η Νομική Υπηρεσία θα είναι παρούσα στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή στις 9 Νοεμβρίου, αλλά δεν θα είναι παρούσα στη συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές στις 2 Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι υπήρξαν ορισμένες νομοθεσίες περί παρακολουθήσεων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. «Έχω ήδη δώσει οδηγίες στις Υπηρεσίες της Βουλής να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο για να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο όποιο ερώτημα αφορά τη Βουλή και τους νόμους ή κανονισμούς που ψήφισε», πρόσθεσε.

Ο Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που θα έχει η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με τις δύο συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Νομικών και Θεσμών. «Στη δική μας αντίληψη, πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αυτή η συνάντηση για να κατατεθεί η πραγματική διάσταση των δεδομένων αναφορικά με τις παρακολουθήσεις», υπέδειξε. Ακόμη, σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ προ πολλού έχει εγγράψει «ειδικό ζήτημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών παραγωγής λογισμικών διπλής όψης, οι οποίες εξάγουν αυτά τα προϊόντα και εκτός Δημοκρατίας και μοιραία εκτίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να συζητιέται το κράτος μας και στην ΕΕ και στο ελλαδικό κοινοβούλιο». Χαρακτήρισε το ζήτημα των παρακολουθήσεων ως «πολύ σοβαρό», επισημαίνοντας ότι «κάποια στιγμή οι αρμόδιοι θα πρέπει να πάψουν να κρύβονται».

Ερωτηθείς για τα θέματα που θα τεθούν στη συζήτηση με την Επιτροπή PEGA, ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο, «πόσω μάλλον όταν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου, συμμετέχει ανελλιπώς και πρωτοστατεί στις συζητήσεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου». Σημείωσε δε ότι «σε εθνικό επίπεδο έχουμε αργήσει πάρα πολύ στη συζήτηση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος που άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς να λέω μεγάλα λόγια, ως αποτέλεσμα των δύο συνεδριάσεων θα τοποθετηθούμε και δημόσια για μια σειρά ζητημάτων», κατέληξε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι «το τεράστιο θέμα των παρακολουθήσεων μας ανησυχεί και μας προκαλεί αναστάτωση γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά - αφού κάποιοι τρίτοι παρεμβαίνουν στα ζητήματα προσωπικών δεδομένων - αλλά και επικίνδυνα για θέματα ασφάλειας του κράτους».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X