ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατάρρευση Συνεργατισμού – Κόμματα με μνήμη χρυσόψαρου

Ποια κόμματα και ποιοι τα εκπροσωπούσαν;

Αντρέας Γιωργαλλάς

Ως ένα δυνατό αντιπολιτευτικό χαρτί χρησιμοποιούν τα κόμματα, μέχρι στιγμής, το πόρισμα για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, με τον ΔΗΣΥ στον αντίποδα να δηλώνει την στήριξή του στον Υπουργό Οικονομικών.

Πέραν όμως των κομματικών ανακοινώσεων περί παραιτήσεων και στήριξης, ξεχνούν ότι στο πόρισμα γίνεται αναφορά για την ευθύνη που τους αναλογεί ως προς την κατάληξη του Συνεργατισμού.

Και σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα, «Έχουμε ήδη προβεί στη διαπίστωση ότι τόσο πριν το 2013 όσο και μετά το 2013 τα κόμματα δεν ενεργούσαν με τρόπο ο οποίος να βοηθά τη λειτουργία και εξέλιξη του ΣΠΤ στην Κύπρο. Η επίδραση τους ήταν μάλλον αρνητική. Δεν μπορεί επομένως παρά να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα ότι μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του ΣΠΤ φέρουν τα κόμματα τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίοδο, ιδιαίτερα όμως στην πρώτη. Σ’ αυτή την πρώτη περίοδο, η επέμβαση των κομμάτων, ιδιαίτερα στα ΣΠΙ, ήταν καταλυτική και επηρέαζε κάθε τομέα της λειτουργίας τους, όχι με ευεργετικά αποτελέσματα».

Άρα, λοιπόν, από το πόρισμα (που τα ίδια τα κόμματα επικαλούνται) προκύπτει ότι και τα ίδια ήταν μέρος του προβλήματος. Η επόμενη μέρα βρίσκει τα κόμματα να μην έχουν καμία διάθεση για αυτοκριτική, δεν είδαμε μέχρι στιγμής κανένα πολιτικό κόμμα να βγει επίσημα και να πει ότι οι πρακτικές που ακολουθούνταν εκ μέρους τους διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Κόμματα… ποια κόμματα και ποιοι τα εκπροσωπούσαν; 

Ωστόσο, η γενική και φιλολογικού επιπέδου καταγραφή μέρος του προβλήματος από την επιτροπή με τον όρο «κόμματα», δεν βοηθά καθόλου στην ορθή απονομή ευθυνών. Η αναφορά εντός του πορίσματος που ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο είναι η εξής: «θέλουμε, δε, να είμαστε αντικειμενικοί και να μη περιλαμβάνουμε συλλήβδην στην πιο πάνω κριτική μας το σύνολο των κομμάτων. Φαίνεται ότι αυτές οι πρακτικές ήταν ευκολότερο ν’ ασκούνται σε τοπικό, ιδιαίτερα, επίπεδο από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα».

Δεν υπάρχει σε κάποιο σημείο καταγραφή συγκεκριμένων ονομάτων που εκπροσωπούσαν συγκεκριμένα κόμματα και διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στην κατάρρευση. Πίσω από κάθε κόμμα κρύβονται κάποια άτομα που είχαν μικρό ή μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα όσα διαδραματίζονταν εντός του Συνεργατισμού.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα άτομα; Ποιο κόμμα θα πει πρώτο το δικό του mea culpa; Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Νίκου Ρολάνδη κατά την διάρκεια των ακροάσεων, «όχι μόνο ο Ρολάνδης δεν μπορούσε να το κάνει, ούτε ο Θεός να το κάνει, να απομακρύνει τα κόμματα, δυστυχώς...»

Σε σημείο του πορίσματος η επιτροπή παραθέτει την συγκεκριμένη ανακοίνωση με το σχόλιο «προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρθηκαν ενώπιον μας, εντοπίστηκε η ακόλουθη πολιτική ανακοίνωση, η οποία ομιλεί από μόνη της».

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X