ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταγγελίες Ν. Κληρίδη - Πυρά Άντρου προς Αναστασιάδη

«Νίπτει τας χείρας του ο Πρόεδρος»

Τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος στο ζήτημα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας για την δικαιοσύνη, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι για το ΑΚΕΛ το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν πρόκειται να το αφήσει να «πέσει στα μαλακά».

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, εξέφρασε ανησυχία για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον τομέα της δικαιοσύνης.

«Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη του Προέδρου ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός, δεν μας πέφτει λόγος», είπε. Πρόσθεσε ότι «νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος ο Πρόεδρος. Έχει ευθύνη να κινηθεί για το συγκεκριμένο θέμα γιατί αγγίζει την ίδια την καρδιά της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «ο κόσμος αναμένει από τον τομέα της Δικαιοσύνης ότι θα τον στηρίξει εκεί και όπου τον έχει ανάγκη. Είναι το τελευταίο αποκούμπι για να βρει το δίκαιο του ο κόσμος. Δεν μπορεί να υπάρχουν σκιές και σε αυτόν τον τομέα».

Πρώτα και κύρια, ανέφερε, «πρέπει να απαντηθούν και να απαντηθούν πειστικά αυτά τα οποία λέγονται».

Είπε ακόμη ότι «εάν χρειάζεται να γίνουν θεσμικές αλλαγές ή να υπάρξουν πρόνοιες θεσμικές, οι οποίες θα κατοχυρώνουν το ασυμβίβαστο και δεν θα επιτρέπουν να εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα».

«Αυτό το θέμα για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να το αφήσουμε να πέσει στα μαλακά, σε καμιά περίπτωση. Θα πάμε μέχρι τέλους, έτσι ώστε αυτός ο τομέας πέραν από κάθε αμφιβολία να λειτουργεί αντικειμενικά και δίκαια», τόνισε.

Στην Κυβέρνηση η ευθύνη υλοποίησης του ΓεΣΥ

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη για την υλοποίηση του ΓεΣΥ ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση. Εξέφρασε τη θέση ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να τύχουν περισσότερης στήριξης και δήλωσε ότι θα πρέπει «να ασκήσουμε όλοι πιέσεις προς την Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, οι οποίες προκύπτουν». Αλλά, σημείωσε, «να μην καλυπτόμαστε πίσω από τις αδυναμίες και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης για να προκαλούμε προβλήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ».

«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών. Το ΓεΣΥ εφαρμόζεται για να καλύψει πρωτίστως τις ανάγκες όλων εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ανάγκη από τη στήριξη του κράτους, της πολιτείας. Και αυτό πρέπει όλοι να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας. Γι αυτό το λόγο γίνεται το ΓεΣΥ», είπε ο κ. Κυπριανού.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «αν πρέπει να ικανοποιηθούν και κάποιες άλλες βασικές ανάγκες άλλων κλάδων που έχουν σχέση με το ΓεΣΥ, σίγουρα».

Και το ΑΚΕΛ, είπε, «έχει πρωταγωνιστήσει προς την κατεύθυνση του να διαμορφωθεί ένα σωστό σχέδιο υγείας». Παρόλο, πρόσθεσε, «που είμαστε στην αντιπολίτευση, πήραμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βουλή για να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια που αφορούν το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

«Η ευθύνη για την υλοποίησή του όμως ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να λέει ο Πρόεδρος ότι αν αποτύχει η εφαρμογή του θα ευθύνονται τα πολιτικά κόμματα», σημείωσε.

Είναι, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «η κυβέρνηση που πρέπει να το υλοποιήσει και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό το πράγμα η κυβέρνηση».

«Εμείς εδώ και δύο χρόνια – και περισσότερα βέβαια - φωνάζουμε ότι πρέπει να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Υπήρξαν περικοπές που ξεπερνούν τα €600 εκατ. από τον τομέα της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη», ανέφερε. Φυσιολογικά λοιπόν, πρόσθεσε, «έχουν προκληθεί αυτά τα τεράστια προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια». Κάλεσε την Κυβέρνηση «να στηρίξει έξω από τα πλαίσια του ΓεΣΥ – εννοώ με πρόσθετα λεφτά – τα δημόσια νοσηλευτήρια για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο που θα αναλάβουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Εμείς, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «κατανοούμε και συμμεριζόμαστε κάποιες ανησυχίες οι οποίες εκφράζονται. Δεχόμαστε ότι κάποιες συζητήσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα. Δεχόμαστε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να στηριχθούν είναι και δική μας απαίτηση όλα αυτά να γίνουν πιο έγκαιρα, πιο ολοκληρωμένα και πιο σωστά».

Αυτό, σημείωσε, «δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για κανένα να ορθώνει εμπόδια στην εφαρμογή και στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ». «Να ασκήσουμε όλοι πιέσεις προς την Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις οι οποίες προκύπτουν, αλλά να μην καλυπτόμαστε πίσω από τις αδυναμίες και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης για να προκαλούμε προβλήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Υποκριτές αυτοί οι οποίοι λειτούργησαν ως δεκανίκι για τα νομοσχέδια υπέρ των τραπεζών

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία, στρέφοντας τα πυρά του προς όσους στήριξαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και κάνοντας λόγο για υποκρισία.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «όντως η οικονομία μεγαλώνει και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αρνηθεί φαίνεται από τους σχετικούς δείκτες. Όντως υπάρχει ανάπτυξη, ούτε αυτό μπορεί κάποιος να το αρνηθεί και ο σχετικός δείκτης αυτό λέει». Το ερώτημα είναι, διερωτήθηκε, «πού βασίζεται αυτή η ανάπτυξη, πάνω σε στέρεες βάσεις; Κατανέμεται με ένα ισότιμο τρόπο σε ολόκληρη την κοινωνία ή αντιθέτως προορίζεται για τους λίγους και τους εκλεκτούς»;

«Έχουμε τον τουρισμό, έχουμε τα διαβατήρια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας, όμως πρέπει να πούμε ότι και οι δύο τομείς είναι πολύ ευάλωτοι και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν τα δεδομένα, τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη», είπε.

Το χειρότερο από όλα βέβαια, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «είναι ότι τα έσοδα από αυτούς τους τομείς καταλήγουν σε ένα μικρό αριθμό συμπατριωτών μας με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται το κοινωνικό χάσμα μεταξύ των λίγων πλουσίων και όλης της υπόλοιπης κυπριακής κοινωνίας. Αυτά λένε τα στοιχεία της οικονομίας». Έκανε λόγο για καταθλιπτική εικόνα από τα στοιχεία της Eurostat σε ό,τι αφορά την ανεργία και το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί, είπε, προσθέτοντας ότι «το χειρότερο απ’ όλα βέβαια είναι να ακούς από εκείνους, οι οποίοι λειτούργησαν ως δεκανίκι στηρίζοντας τα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία κατέθεσε η Κυβέρνηση για να βοηθήσει τις τράπεζες, να εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους για τα νομοσχέδια τα οποία οι ίδιοι ψήφισαν».

«Αυτό και αν είναι υποκρισία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «για πρώτη φορά έχουμε στην Κύπρο άστεγους και είναι λυπηρό γιατί κάποιοι επιχείρησαν να πουν ότι ξέρετε΄, κάποιοι από αυτούς είναι ξένοι’». Καλά, διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, «οι ξένοι δεν έχουν ψυχή δηλαδή, δεν είναι και εκείνοι άνθρωποι στους οποίους το κράτος θα πρέπει να παρέχει προστασία»;

«Τα ενοίκια είναι στα ύψη, τα στεγαστικά προγράμματα της Κυβέρνησης είναι ανύπαρκτα», είπε. Ξήλωσε τη στεγαστική πολιτική που είχε η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και μέχρι σήμερα, έξι χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία δεν καταφέρνουν να διαμορφώσουν τη δική τους πρόταση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.

«Η πολιτική τους συνοψίζεται στο πάρα πολλά για τους λίγους και πολύ λίγα για τους πολλούς», ανέφερε.

Το χειρότερο απ’ όλα, σημείωσε, «είναι ότι επικαλούνται ακόμα την Κυβέρνηση Χριστόφια. Κυβερνούν έξι ολόκληρα χρόνια. Πρέπει να το καταλάβουν ότι κυβερνούν και να σταματήσουν να επιστρέφουν στους προηγούμενους».

Αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραχωρήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αύριο, Τρίτη, για να παρουσιάσει το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λέγοντας ότι «εκεί θα φανεί πόσο πλούσιο και πολυσχιδές έργο έχει να παρουσιάσει η κοινοβουλευτική μας ομάδα, κάτι που δυστυχώς δεν προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κάθε ένας μπορεί να διαπιστώσει ότι το ΑΚΕΛ δεν παραμένει απαθές σε όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν αλλά αντιθέτως προσπαθεί να παρεμβαίνει, να δίνει λύσεις στα προβλήματα, όμως δυστυχώς δεν κυβερνούμε».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X