ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Δεν θα μείνουν αναπάντητες ύβρεις από αέρος ότι είμαι ψεύτης»

Καταφεύγει στον Γ. Εισαγγελέα ο Υπ. Υγείας για τις ύβρεις του ΠΙΣ

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε σήμερα ότι ναι μεν, επέλεξε να κρατήσει «μια στάση χαμηλών τόνων, συγκαταβατική και συναινετική» στις διαπραγματεύσεις για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, ωστόσο, «δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση τις δημόσιες επιθέσεις και τις ύβρεις» προς το πρόσωπό του από μέλη της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και ως εκ τούτου θα ζητήσει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Υπουργείο Υγείας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε ότι «θεωρούσα και θεωρώ ότι μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο θα γεφυρωθούν οποιεσδήποτε διαφορές και θα καθησυχαστούν οποιεσδήποτε ανησυχίες, παρόλα αυτά, δεν θα ανεχθώ σε καμία περίπτωση τις δημόσιες επιθέσεις και τις ύβρεις προς το πρόσωπό μου από μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ».

Πρόσθεσε ότι «δεν θα μείνουν αναπάντητες ύβρεις από αέρος ότι είμαι ψεύτης και ότι το έγγραφο - που ονομάστηκε ‘μνημόνιο συναντίληψης’ - ήταν δικό μου κατασκεύασμα ως ένα ακόμα δήθεν επικοινωνιακό παιχνίδι, δεν θα μείνουν αναπάντητες (οι ύβρεις), εφόσον προτίθεμαι να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Ο Υπουργός Υγείας διερωτήθηκε εάν «αυτοί οι γιατροί που προβαίνουν στις συγκεκριμένες δηλώσεις εκπροσωπούν όλη τη μάζα των ιατρών ή μόνο τα συμφέροντά τους;» και απηύθυνε έκκληση έστω και την ύστατη ώρα «να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓεΣΥ διότι εν τέλει, όλοι ανεξαιρέτως θα βρεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας όταν θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουμε στους Κύπριους πολίτες».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι ιατροί τους οποίους εκπροσωπεί το «μνημόνιο συναντίληψης» δεν εκφράζουν δημόσια τη θέση τους και συνεπακόλουθα τη διαφωνία τους με την ηγεσία του ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε φαινόμενα εκφοβισμού μελών του ΠΙΣ που τάσσονται υπέρ του ΓεΣΥ αλλά και σε εχεμύθεια κατά την κοινοποίηση του «μνημονίου συναντίληψης».

«Δεν μπορώ να σας αναφέρω ονόματα, γιατί όταν μου κοινοποιήθηκε αυτό το ‘μνημόνιο συναντίληψης’ υπήρχε η αντίληψη ότι θα υπάρχει εχεμύθεια και δεν θα διαρρεύσουν ονόματα προς τα έξω και ο νόων νοείτο. Το έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι υπάρχει μπούλινγκ εκ μέρους των γιατρών οποτεδήποτε πάει να υπάρξει μια προσπάθεια προσέγγισης είτε για να συμβληθεί κάποιος με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, δέχονται καταιγισμό σχολίων από συναδέλφους τους γιατρούς», δήλωσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι αυτό το «μνημόνιο συναντίληψης» μπορεί να τύχει αξιοποίησης ο κ. Ιωάννου εξέφρασε αμφιβολία ότι ο επίσημος ΠΙΣ θα ανταποκριθεί θετικά, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, και τη σχετική με το μνημόνιο ανακοίνωση του ΠΙΣ, σύμφωνα με την οποία, «καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από οποιοδήποτε μέλος του με περιεχόμενο που διαφοροποιεί τις πάγιες θέσεις του για το ΓεΣΥ».

Πρόσθεσε ότι στον ΠΙΣ «θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος διαβούλευσης αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, κάτι το οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή του νόμου που ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2017 μετά από 17 ολόκληρα χρόνια συζητήσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτό το πρόσωπο που ενήργησε ως μεσολαβητής ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως δεν είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, αλλά «ενεργούσε εκ μέρους μερίδας γιατρών που εκπροσωπούνται στον ΠΙΣ».

Είπε ότι έχει «τα συγκεκριμένα ονόματα των γιατρών που εκπροσωπούνται στον ΠΙΣ, αλλά δεν πρόκειται να πω και όλες αυτές τις πληροφορίες θα τις διαβιβάσω στον νομικό μου σύμβουλο», που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι μέλος της ηγεσίας του ΠΙΣ από τηλεοράσεως τον κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα, ώστε να τεκμηριωθεί ότι το έγγραφο δεν είναι δημιούργημα του ιδίου, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία θα δοθούν στον Γενικό Εισαγγελέα και όχι στη δημοσιότητα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο οι γιατροί που ανήκουν στην πρωτοβουλία είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας απάντησε θετικά.

Κάνοντας λόγο για μια «εκπληκτικά χρονική σύμπτωση» ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε «στη νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από την Ένωση Ιατρών Κύπρου (ΕΝ.Ι.Κ.), το Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, στο οποίο καλούνται οι γιατροί να δηλώσουν τη μη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, και την ένταξή τους στο ‘παρά-ΓεΣΥ’, που θα συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλεια».

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Ιωάννου, η Ένωση Ιατρών Κύπρου, «αγνοεί φυσικά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που είτε δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια σύναψης ιδιωτικής ασφάλειας ή/και τις 60 χιλιάδες και πλέον χρόνιους ασθενείς που δεν τους ασφαλίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, με τις δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, σήμερα Τρίτη, ότι “είχαμε τερματίσει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι να επιφέρουν εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, νομικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, στο προτεινόμενο ΓεΣΥ», καταδεικνύει ξεκάθαρα «ποιες ήταν οι προθέσεις μερίδας του ΠΙΣ και δεν χρειάζεται περισσότερος σχολιασμός».

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις δηλώσεις, είναι ηλίου φαεινότερο ότι όταν αντιπρόσωποι της ηγεσίας του ΠΙΣ επανέρχονται συνεχώς με νέα αιτήματα, τα οποία εκ του νόμου δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αυτό, τουλάχιστον εμένα, μου δείχνει ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς τους για συνεννόηση, παρά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις τους, που μάλλον γίνονται για χάριν εντυπωσιασμού».

Στην αρχική του δήλωση ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «θα ήταν εντιμότερο εκ μέρους μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ να πουν ειλικρινά και σε μας, αλλά κυρίως στους Κύπριους πολίτες, ότι δεν θέλουν και δεν θα συναινέσουν ποτέ στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, που σχεδιάστηκε μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις δεκαετιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και όλων των προηγούμενων ηγεσιών του ΠΙΣ και ομόφωνα ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα το 2017».

Πρόσθεσε ότι «θα ήταν πιο ειλικρινές από πλευράς τους να μας πουν πραγματικά ότι δεν επιθυμούν το ΓεΣΥ και ότι έχουν βολευτεί με την υφιστάμενη κατάσταση, αφού η μέχρι τώρα στάση τους αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να αποδεχτούν το ΓεΣΥ και ότι τα όποια αιτήματα έφεραν ενώπιον μας ήταν απλά προφάσεις εν αμαρτίαις και τεχνάσματα για κωλυσιεργία ή ανατροπή».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε, τέλος, ότι «ικανοποιήθηκαν τα πλείστα εκ των αιτημάτων της ιατρικής κοινότητας και στο πλαίσιο του Νόμου όπως έχει ψηφισθεί» και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αύξηση κατά 20% των προτεινόμενων αποζημιώσεων για τους προσωπικούς ιατρούς, στα κίνητρα για κοινοπραξίες προσωπικών ιατρών και στην επιλογή του γιατρού να χρεώνει συμπληρωμή μέχρι και 25 ευρώ μετά τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X