ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καλούν στο ΥΠΕΞ τον Ύπατο Αρμοστή του ΗΒ για τις δηλώσεις Ντάνκαν

Επιστολή στην Μέι θα στείλει ο Αναστασιάδης

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σήμερα επίσημα σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, για τη βρετανική στάση σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ζήτημα αυτό επιστολή στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πως ο ‘Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης Σερ ‘Αλαν Ντάνκαν, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην κ. Μέι.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωση του Σερ `Αλαν Ντάνκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ και την ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε, υπό το φως και της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα σε ανώτατο επίπεδο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το μόνο πρόσθετο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε στην τοποθέτηση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού".

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην Πρωθυπουργό κ. Μέι. Κληθείς να πει αν στην επιστολή που θα σταλεί στην κ. Μέι θα υπάρχουν και προειδοποιήσεις πιθανόν για αλλαγή της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας πως γίνεται διάβημα επίσημα προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «γίνεται διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα επίσημα από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Υπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει την απαραίτητη επιστολή στην Πρωθυπουργό κ. Μέι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και ερωτηθείς τι είναι αυτό που συζητείται μεταξύ τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που γνωρίζει η κ. Λουτ και που γνωρίζουμε βεβαίως και εμείς είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί προ καιρού θετικά στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας που παίρνει η κ. Λουτ εκ μέρους του ΓΓ".

"Ο Πρόεδρος έχει κάνει εισηγήσεις και για το επόμενο βήμα, είναι πολύ καλά γνωστές, είτε για συνάντηση των τριών (Προέδρου, Λουτ, Τ/κ ηγέτη) είτε και για αποδοχή άλλου σχήματος με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών που συμμετείχαν και στη Διάσκεψη των ΗΕ", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως από κει και πέρα εξυπακούεται ότι θα πρέπει να τερματιστούν και οι επιθετικές ενέργειες, οι παραβιάσεις, οι πολύ σοβαρές παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία αυτή την εποχή. Κατά τα λοιπά θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν υπήρξε επικοινωνία της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο, ο κ. Προδρόμου είπε πως "αν υπήρχε επικοινωνία θα το γνωρίζατε", προσθέτοντας πως "το δεδομένο είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την αρχή είναι θετικά διακείμενος και έτοιμος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσουν ξανά, πρώτον διότι η Τουρκία παρέπεμπε στο μετά τις ευρωεκλογές διάστημα και δεύτερον διότι και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έδειχνε απροθυμία για οποιαδήποτε συνάντηση».

Βρετανός υπουργός: Περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» η ΑΟΖ

Περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια ο σερ Άλαν ρωτήθηκε από τη φιλοκύπρια βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και εποικοδομητικές συνομιλίες να επαναρχίζουν.

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει το ρόλο της σε αυτό και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».

Το αρχικό ερώτημα που είχε τεθεί προς το Foreign Office από τον Πάμπο Χαραλάμπους αφορούσε τα διπλωματικά βήματα που έχουν αναληφθεί για να βοηθηθεί η επιδίωξη μίας επίλυσης της διαίρεσης της Κύπρου.

Ο σερ Άλαν απαντώντας αναφέρθηκε στην «παραγωγική» συνάντηση του ιδίου με την Τζέιν Χολ Λουτ στις 8 Ιανουαρίου, στις τακτικές επαφές συμβούλων του μαζί της, καθώς και στις συναντήσεις των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου τον Μάρτιο. Καλωσόρισε επίσης τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επανέλαβε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να αποχωριστεί κάποιο από το έδαφος των κυρίαρχων περιοχών βάσεων» σε περίπτωση συμφωνίας λύσης του Κυπριακού. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, όπως ρωτήθηκε, κατά πόσο η ακριβής έκταση αυτού του εδάφους έχει συμφωνηθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Η Καθημερινή

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X