ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ανησυχούν βαθιά» οι ΗΠΑ για τις προθέσεις της Τουρκίας

Και ο Τσαβούσογλου ενημερώνει ότι οι συμφωνίες χωρίς την Τουρκία δεν ισχύουν

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι Fatih ξεκίνησε τις γεωτρήσεις σε απόσταση περίπου 36,6 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Κύπρου και μέσα στην ΑΟΖ της.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην ιστοσελίδα hellasjournal.com πως «όπως ανέφερε η εκπρόσωπος σε δήλωση της 6ης Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει υπεράκτιες εργασίες γεώτρησης σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ανακήρυξε (claimed) ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι εξαιρετικά προκλητικό και διακινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Οι συμφωνίες χωρίς την Τουρκία δεν έχουν ισχύ

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu τόνισε ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας δεν θα πάει στη Μαύρη Θάλασσα αλλά «σε εκείνη την περιοχή».

Ερντογάν: «Δεν μειώνουμε τα στρατεύματα στη Βόρεια Κύπρο, δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν»
Ο λόγος που επικαλέστηκε ο Τσαβούσογλου είναι ότι «παρά τις προειδοποιήσεις μας για χρόνια, η ελληνική πλευρά άρχισε μονομερώς τις έρευνες γύρω από την Κύπρο. Γιατί λέμε μονομερώς; Εδώ έχει δικαιώματα και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι. Αυτό και η ΕΕ το αποδέχεται. Εμείς τους είπαμε ‘’να κάνετε αυτά τα βήματα αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων’’. Λένε ‘’μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Προειδοποίησε πως «συμφωνίες που αποκλείουν ή δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία δεν έχουν καμία ισχύ. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε κι εμείς, στη Μεσόγειο έχουμε κι εμείς υφαλοκρηπίδα και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι σαφή και έχουμε ενημερώσει σχετικά τα Ηνωμένα Έθνη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου η Τουρκία δεν έκανε γεωτρήσεις γιατί δεν είχε γεωτρύπανο, «τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκινά αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι η τουρκική πλευρά έδειξε κάθε ευελιξία.

Χθες μιλωντας στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη Βόρεια Κύπρο και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για το ζήτημα».

Πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Άκσοϊ, είχε δηλώσει πως οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσουν σύντομα ενώ επέκρινε τη στάση της Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου επιβεβαίωσε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης μελών του πληρώματος του «Πορθητή», του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που βρίσκεται αγκυροβολημένο στις ακτές της χώρας και φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΚΥΠΕ, sputniknews.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X