ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιδού η επιστολή Αναστασιάδη προς Γκουτέρες

Καταγγέλλει την Τουρκία, δηλώνει έτοιμος για διαπραγμάτευση θέτει και τις ιδέες για αποκεντρωμένη και κοινοβουλευτική δημοκρατία

Την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις 14 Ιουνίου έχει στην κατοχή της η «Καθημερινή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να συμβάλει στον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων υπογραμμίζοντας πως αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την όποια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις ιδέες που έχουν δημοσιοποιηθεί, για αποκέντρωση εξουσιών μέσω της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας αλλά και την εισήγησή του για κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Θα πρέπει να σημειωθεί παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως σημειώνει έχει προτείνει στην κα Λουτ να διευθετήσει συνάντηση με τους δύο ηγέτες, μία ανεπίσημη συνάντηση για διαδικαστικά ζητήματα στο μοντέλο του Κραν Μοντάνα, αλλά και συνάντηση των δύο ηγετών μαζί με τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών. Προτάσεις που όπως σημειώνει απέρριψε ο Τ/κ ηγέτης.

Επιστροφή στο τραπέζι

«Έχω επανειλημμένως εκφράσει την προσήλωσή μου στη διαδικασία και για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό από το σημείο που είχαμε σταματήσει κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα. Δεδομένου αυτού εργάζομαι εποικοδομητικά με την ειδική απεσταλμένη σας την κα Λουτ στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη των όρων αναφοράς ενώ εγώ προσωπικά παραμένω προσηλωμένος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που καταβάλλει.

Όπως σημειώνει «έχω την έντονη πεποίθηση πως η αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία τους προηγούμενους μήνες, δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει, αλλά να ενισχύσει τις προσπάθειές μας στο να επιτύχουμε την συμφωνία επανένωσης που θα είναι προς όφελος και των Ε/κ και των Τ/κ. Δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και θεωρώ πως αυτό το μήνυμα είναι πιο σημαντικό σήμερα περισσότερο από ποτέ» σημειώνει χαρακτηριστικά εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του για νέες καινοτόμες και εποικοδομητικές ιδέες.

Δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X