ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η κυβέρνηση πουλούσε εδώ και μήνες παραμύθι»

Πυρά από Άντρο

Για «παραμύθι» περί θωράκισης της ΑΟΖ έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας, που "η κυβέρνηση πουλούσε εδώ και μήνες", έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας σε μια προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού, κάλεσε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να πουν σε ποια βήματα αντίδρασης έχουν προβεί και τι αποτελέσματα αυτά έχουν φέρει.

Η διεξαγωγή ερευνών από το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός θαλασσίου τεμαχίου το οποίο έχει δοθεί σε ξένη εταιρεία στο πλαίσιο των γύρων αδειοδότησης του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος, μερικά ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό, συνιστά κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, 24 ώρες μετά, ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανείς στον διεθνή παράγοντα δεν έχει ακόμα αντιδράσει και καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, τους τελευταίους μήνες, κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΥΠΕΞ τόνιζαν ότι οι ενέργειες τους θωράκισαν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άφηναν να νοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα αποτολμούσε κάτι τέτοιο. «Ό,τι κι’ αν αποτολμούσε κάτι τέτοιο θα τη σταματούσαν οι εταίροι μας, υπονοώντας τις ΗΠΑ, και τις τριμερείς συνεργασίες. Διερωτούμαστε σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέβαλε το ερώτημα πρώτον, εάν έχουν εγείρει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συζητά αυτές τις μέρες το ψήφισμα για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης και ποια ήταν η απάντηση του;

«Ζήτησαν δυναμική αντίδραση από τους εταίρους μας στην ΕΕ, των συμμάχων μας στις τριμερείς και των ΗΠΑ, με τρόπο που να στέλλονται ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα ότι αν συνεχίσει τις παράνομες της ενέργειες θα έχει πολιτικό και διπλωματικό κόστος; Ποια ήταν η απάντηση τους; Ούτε καν λεκτική στήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είδαμε από κανένα», είπε.

Τρίτον, διερωτήθηκε, μήπως η κυβέρνηση δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε οποιοδήποτε διάβημας

Ερωτηθείς αν συμβαίνει το τρίτο, ποιος θεωρεί ότι είναι ο λόγος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θέλει να προβαίνει σε συμπεράσματα ή εκτιμήσεις γιατί δεν έχει η κυβέρνηση κάνει οτιδήποτε μέχρι στιγμή. «Πρέπει να μας απαντήσουν, έκαναν κάτι; Τι έκαναν; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού που έκαναν;».

«Για μήνες έλεγαν άλλα στον κυπριακό λαό. Πρέπει στο δια ταύτα να μας πουν τώρα τι κάνουν» , πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν είχε συζητήσει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ όταν είχαν συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά το θέμα – όπως ανέφερε – είναι ότι τώρα η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να είχε αντιδράσει.

Επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια και όταν η Τουρκία επιχείρησε να προβεί σε κάποιες κινήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρόσθεσε, «ξεσηκώθηκε ολόκληρη η διεθνής κοινότητα και απέτρεψε αυτό το πράγμα». Το Μπαρμπαρός, συνέχισε, παραβιάζει τώρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση που εδώ και μήνες μας έλεγε ότι την έχει θωρακίσει, δεν προβαίνει σε καμία αντίδραση.

Ερωτηθείς το ΑΚΕΛ τι έχει κάνει, ο ΓΓ είπε ότι επικοινώνησε με τον Ευρωβουλευτή του κόμματος, Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος θα υποβάλει σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς σκοπεύει να αντιδράσεις στις κινήσεις αυτές της Τουρκίας και θα εγείρει το θέμα στην ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο για να προβούν σε έντονη δήλωση αντίδρασης.
Στην παρατήρηση ότι αυτά είναι προφορικά μέτρα που δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν είμαστε εκτελεστική εξουσία, δεν έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους όποιους άλλους. Αυτά είναι η κυβέρνηση που θα πρέπει να τα κάνει».

Για μήνες μας έλεγαν το παραμύθι ότι θωράκισαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα τ γίνεται, τι κάνουν, διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X