ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η κατάθεση Κιζουρίδη «καίει» τον Χριστοδούλου για το 1 εκ. ευρώ του Βγενόπουλου

Από την πρόταση για την Λαϊκή, μέχρι τις διαφωνίες

«Μετά και από τα όσα μου ανέφερε ο Βγενόπουλος εκ των υστέρων αντιλήφθηκα ότι ο Χριστοδούλου με χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει το €1 εκ που έλαβε από τον Ανδρέα Βγενόπουλο μέσω της Focus του Ζολώτα», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή του κατάθεση ο μέχρι πρότινος κατηγορούμενος, Ανδρέας Κιζουρίδης, ο οποίος κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση.

 

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα, με ενδιάμεση απόφασή του, τις ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, κάνοντας αποδεκτό το μεγαλύτερο μέρος της γραπτής κατάθεσης που έδωσε στις 16/3/2019 στους ανακριτές της υπόθεσης ο κ. Κιζουρίδης και επιτρέποντας στον ίδιο να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε στις 19/3/2019 να διακόψει τη ποινική δίωξη εναντίον του κ. Κιζουρίδη και να τον καλέσει να καταθέσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας, στη βάση γραπτής κατάθεσης που έδωσε στους ανακριτές της υπόθεσης στις 16/3/2019.Η υπεράσπιση ήγειρε στις 20/3/2019 ένσταση, προβάλλοντας από τη μια τη θέση ότι τα μέρη της κατάθεσης στα οποία περιέχεται εξ’ ακοής μαρτυρία του αποβιώσαντα Βγενόπουλου θα πρέπει να αποκλειστούν και από την άλλη ότι η κλήση του κ. Κιζουρίδη ως μάρτυρα κατηγορίας, συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο αποφάσισε σήμερα ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος για τον εκ προοιμίου αποκλεισμό της εξ ακοής μαρτυρίας του αποβιώσαντα Βγενόπουλου, εφόσον ζητείται να κατατεθεί ως πρωτογενής μαρτυρία, για το γεγονός δηλαδή ότι έγιναν αυτές οι δηλώσεις από τον αποβιώσαντα και όχι ως προς την αλήθεια του περιεχομένου τους. Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η κλήση του πρώην Κατηγορούμενου Ανδρέα Κιζουρίδη ως μάρτυρα κατηγορίας, δεν αποτελεί, υπό τις περιστάσεις της υπόθεσης, κατάχρηση της διαδικασίας.

Προτού ακουστεί η μαρτυρία του κ. Κιζουρίδη, το Δικαστήριο κάλεσε τον μάρτυρα να αποκλείσει και να μην αναγνώσει μέρος της μαρτυρίας που περιλαμβάνεται στη γραπτή του δήλωση η οποία κρίθηκε από το ίδιο το δικαστήριο ως άσχετη με την υπόθεση. Το δικαστήριο έκρινε ότι στην εν λόγω μαρτυρία περιέχονται ισχυρισμοί για επιλήψιμες ενέργειες τρίτων προσώπων που δεν είναι μάρτυρες ή εμπλεκόμενα στην παρούσα υπόθεση πρόσωπα, οι οποίοι, εάν ευσταθούν, δυνατό να συνιστούν ποινικά αδικήματα.

«Εάν οι ισχυρισμοί αυτοί κρίνονται βάσιμοι, η ενδεδειγμένη, θεωρούμε, οδός είναι να ξεκινήσει αστυνομική διερεύνηση, ούτως ώστε να δοθεί και η δυνατότητα στα εν λόγω πρόσωπα να δώσουν τις δικές τους θέσεις και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους», αναφέρει η απόφαση.

Ακολούθως, ο κ. Κιζουρίδης ανέγνωσε το μέρος της γραπτής του κατάθεσης που έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο.

Στην κατάθεση του, ο κ. Κιζουρίδης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι αποφάσισε να δώσει κατάθεση και να πει «όλη την αλήθεια», επειδή η φθορά που επιφέρει στον ίδιο και ιδιαίτερα στην κόρη του, «της οποίας και οι δύο γονείς είναι κατηγορούμενοι», όπως είπε, «είναι τόσο μεγάλη ώστε επιβάλλεται όπως ενεργήσω με αυτό τον τρόπο».

«Θεωρώ καθήκον μου τόσο απέναντι στη δικαιοσύνη όσο και απέναντι στην κόρη μου, η οποία δέχεται τον αντίκτυπο της κατάστασης που δημιουργήθηκε, να εξηγήσω τον όποιο ρόλο διαδραμάτισα στην υπόθεση, πιστεύοντας ότι η αλήθεια είναι η μοναδική διέξοδος».

Ο κ. Κιζουρίδης ισχυρίζεται ότι κατόπιν πρωτοβουλίας και συνεννόησης του κ. Χριστοδούλου απευθείας με τον Ανδρέα Βγενόπουλο του έγινε πρόταση από τον ίδιο τον Βγενόπουλο για να εργοδοτηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα την 1η Ιανουαρίου του 2007.

Ο κ. Κιζουρίδης υποστηρίζει ότι τον Ιούνιο του 2013, συμμετείχε σε συνάντηση στο γραφείο του τότε Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στην παρουσία μελών της ΜΟΚΑΣ και του ΤΑΕ Αρχηγείου, την οποία διευθέτησε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Παρούτης, αναφορικά με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πεθερός του έλαβε από τον Βγενόπουλο ποσό €1 εκ. το οποίο κατέληξε στον ίδιο.

Ο ίδιος αναφέρει στην κατάθεση του ότι τηλεφώνησε στην πρώην σύζυγο του Αθηνά Χριστοδούλου για να την ενημερώσει για όσα λέχθηκαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με την ίδια να τον καθησυχάζει, όπως ισχυρίζεται, λέγοντας του ότι ο πατέρας της «ελέγχει την κατάσταση».

Ο κ. Κιζουρίδης υποστήριξε ότι στην αρχή η σχέση του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο ήταν εξαιρετική και τον εμπιστευόταν, ενώ αργότερα μετά από μια σειρά διαφωνιών με τις αποφάσεις της Διοίκησης, η σχέση αυτή ήρθε σε ρήξη και περί το τέλος του 2008, ο Βγενόπουλος μέσω της συζύγου του τού ζήτησε να αποχωρήσει από την τράπεζα.

«Προσωπικά είχα εκφράσει την διαφωνία μου σε σχέση με απόφαση του για απόλυση από την Τράπεζα σχεδόν όλων των στελεχών που ο Βγενόπουλος θεωρούσε πως ανήκαν στην παράταξη Λαζαρίδη, με τη συμμετοχή του Βγενόπουλου στον Παναθηναϊκό, με την πολιτική του σε σχέση με το προσωπικό της Τράπεζας που είχε ως στόχο να αποπροσανατολίζει το προσωπικό παραχωρώντας bonus, αυξήσεις, προαγωγές και ταξίδια, ώστε να επιτυγχάνει ευκολότερα αυτά που ήθελε στην Τράπεζα. Επίσης αντέδρασα όταν ανακάλυψα ότι το αεροπλάνο ιδιωτικό Jet που χρησιμοποιούσε ο Βγενόπουλος και που όλοι νόμιζαν ότι ήταν δικό του, τελικά ήταν ενοικιαζόμενο και για κάθε πτήση πλήρωνε η Τράπεζα μερικές χιλιάδες Ευρώ», υποστηρίζει ο κ. Κιζουρίδης στην κατάθεση του.

Ο κ. Κιζουρίδης ισχυρίζεται επίσης ότι «περί το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012, ο Γιάννης Παπαδόπουλος μου ζήτησε να τον φέρω σε επαφή με τον Βγενόπουλο για να επενδύσει στις εταιρείες του. Κατόπιν αρκετών πιέσεων από τον Παπαδόπουλο ζήτησα από τον Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, με τον οποίο διατήρησα τυπική σχέση μετά που εκδιώχθηκα από την Λαϊκή Τράπεζα και μου κανόνισε συνάντηση με τον Βγενόπουλο τον Οκτώβριο του 2012 στο γραφείο του Βγενόπουλου στην MIG. Η συνάντηση αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να αρχίσει μια νέα σχέση με τον Βγενόπουλο, η οποία οδήγησε τελικά στην αποκάλυψη από μέρος του μεταξύ άλλων όλης της αλήθειας σε ότι αφορά το €1,000.000,- της Focus».

Ο μάρτυρας επικαλούμενος τα όσα κατ’ ισχυρισμό του ανέφερε ο Βγενόπουλος, αναφέρει στην κατάθεση του ότι «όταν η HSBC αποφάσισε να αποχωρήσει από την Λαϊκή Τράπεζα, υπήρχε στο τραπέζι πρόταση εξαγοράς του μεριδίου της HSBC, από μια καναδέζικη τράπεζα σε συνεργασία με Κύπριο επιχειρηματία, η οποία ήταν ψηλότερη από την προσφορά της MFG του Βγενόπουλου».

Όπως ισχυρίζεται, «ο Βγενόπουλος μαζί με τον Κίκη Λαζαρίδη αποφάσισαν να ζητήσουν την βοήθεια του Χριστόδουλου Χριστοδούλου ο οποίος με την επιρροή του ως Διοικητής της ΚΤΚ θα βοηθούσε να καταλήξει η Τράπεζα στα χέρια του Βγενόπουλου, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην θέση του Διοικητή της ΚΤΚ για ακόμα μια πενταετία».

«Ο Κίκης Λαζαρίδης, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που είχε με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα αναλάμβανε να του μιλήσει για να επαναδιορίσει τον Χριστοδούλου στην θέση του Διοικητή. Στην περίπτωση όμως που δεν θα επιτυγχάνετο ο επαναδιορισμός του, είχαν επίσης συμφωνήσει να λάβει ο Χριστόδουλος ως αντάλλαγμα €1.000.000,- από τον Βγενόπουλο όπως και έγινε», είναι ο ισχυρισμός του μάρτυρα.

«Επιπλέον ο Βγενόπουλος μου ανάφερε ότι ο Χριστοδούλου μερίμνησε και για άλλα ζητήματα που αφορούσαν τον ίδιο και την Λαϊκή Τράπεζα χωρίς ωστόσο να επεκταθεί», όπως υποστηρίζει.

Υποστηρίζει επίσης ότι το 2009 ο Χριστοδούλου του πρότεινε να του δώσει €1.400 000 στα πλαίσια της συνολικής διευθέτησης των περιουσιακών διαφορών του που είχε με την Αθηνά Χριστοδούλου, στα πλαίσια του χωρισμού τους, με αντάλλαγμα την μεταβίβαση δύο οικοπέδων που είχε αγοράσει από την Ιερά Μονή Κύκκου αρχικά στην Αθηνά και μετά στην κόρη τους. Ο ίδιος αποδέχθηκε, όπως είπε, την πρόταση, ενώ όταν διερωτήθηκε που θα έβρισκε τα χρήματα ο Χριστοδούλου, ο ίδιος του είχε πει, όπως ισχυρίζεται, ότι η οικονομική του κατάσταση ήταν εξαιρετική.

«Ο Χριστοδούλου μου ανάφερε ότι θα μου κατέβαλλε αρχικά το ποσό του ενός εκατομμυρίου και στην πορεία τα υπόλοιπα. Τότε μου ανάφερε ότι τα χρήματα θα τα μετέφερε από λογαριασμό του στην Ελλάδα και μου ζήτησε τον λογαριασμό μου για να κάνει το έμβασμα. Στην συνέχεια μου ζήτησε να υπογράψω δήλωση που ετοίμασε για μένα ο ίδιος, ότι δήθεν επρόκειτο για αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ εμένα και της εταιρείας του, για το στείλουμε στην Τράπεζα στην Ελλάδα, ώστε να δικαιολογήσει το αίτημα του για μεταφορά», ισχυρίζεται ο κ. Κιζουρίδης.

«Μετά και από τα όσα μου ανέφερε ο Βγενόπουλος, εκ των υστέρων αντιλήφθηκα ότι ο Χριστοδούλου με χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει το €1 εκ που έλαβε από τον Ανδρέα Βγενόπουλο μέσω της Focus του Ζολώτα και γι΄αυτό επιζητούσε την δικαιολόγηση των χρημάτων μέσω ψευδούς δήλωσης, παρακάμπτοντας την μεταφορά των χρημάτων μέσω της Αθηνάς», ισχυρίζεται ο μάρτυρας.

Ο κ. Κιζουρίδης υποστηρίζει επίσης ότι η πρώην σύζυγος του έμαθε για την υπόθεση από τον πατέρα της όταν είχε δημοσιοποιηθεί το σκάνδαλο.

Κατά την αντεξέταση του, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του μάρτυρα, υποβάλλοντας του τη θέση ότι είπε ψέματα στην κατάθεση του με σκοπό να απαλλαγεί ο ίδιος από τις εις βάρος του κατηγορίες και να γίνει μάρτυρας κατηγορίας, κάνοντας λόγο για συναλλαγή μεταξύ του ιδίου και της Κατηγορούσας Αρχής. Ο μάρτυρας εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με τη θέση αυτή.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται αύριο με νέους μάρτυρες κατηγορίας.

Μετά την αθώωση του κ. Κιζουρίδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X