ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η αναπάντητη επιστολή του Προέδρου προς Γκουτέρες

Αύριο συνάντηση του προέδρου με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Στην επιστολή της 14ης Ιουνίου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνει τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απαντά στους ισχυρισμούς της ‘Αγκυρας ότι οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται δήθεν στο διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να υπερασπιστούν τη Συνθήκη τους για το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει στην επιστολή του πως αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και απευθυνόμενος στον ΓΓ του ΟΗΕ του αναφέρει πως ελπίζει «ότι θα έχουμε την υποστήριξή σας για να αποκατασταθούν συνθήκες οι οποίες, εφόσον αποδεχθεί η άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Ο Πρόεδρος ζητά από τον ΓΓ τη συμβολή του, αφού τα ΗΕ είναι ο θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου, για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ούτως ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει στην επιστολή πως έχει να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια απάντηση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ζήτησε να τον συναντήσει ενόψει της συζήτησης της έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), τον Ιούλιο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως στην επιστολή της 14ης Ιουνίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει πως δυστυχώς δεν φαίνεται να προχωρά η προσπάθεια της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση όρων αναφοράς και πως ο ίδιος όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, εκτός από την εποικοδομητική στάση που έχει τηρήσει, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κα. Λουτ, είναι πάντα έτοιμος και έχει εισηγηθεί τρόπους για να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει στην επιστολή πως έχει υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η πρότασή του σε σχέση με την απαίτηση των Τ/κ για θετική ψήφο, η πρότασή του για την αποκέντρωση εξουσιών και η πρότασή του για υιοθέτηση κοινοβουλευτικού συστήματος, και πως ανταποκρινόμενος στην παρότρυνση για υιοθέτηση ΜΟΕ έχει υποβάλει 21 προτάσεις για τέτοια μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτει στην επιστολή του πως ενόψει του ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τους όρους αναφοράς πρότεινε στην κα. Λουτ να γίνει μια συνάντηση του ιδίου με τον κ. Ακιντζί , στην παρουσία της κα. Λουτ και αποδέχθηκε και χαιρέτισε την πρόταση Λουτ για να γίνει μια συνάντηση με τη μορφή της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά, είπε ο κ. Προδρόμου. Ακόμη, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει στην επιστολή πως στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Πεκίνο του πρότεινε να γίνει συνάντησή του ιδίου του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί, στην παρουσία του κ. Γκουτέρες.
 
«Έχω επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητά μου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έχω καταβάλει νέες, εποικοδομητικές και καινοτόμες ιδέες όπως μας ζητήσατε και περιμένω να υπερβούμε το αδιέξοδο», αναφέρει ο Πρόεδρος στην επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X