ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποκαλύψεις Κληρίδη - Ο απόηχος και η περίεργη σιωπή από ΔΗΣΥ

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός σύλλογος ζήτησε εξηγήσεις από τον Νίκο Κληρίδη και τις πήρε την Παρασκευή με διευθύνσεις και ονόματα. Τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κύριος Κληρίδης πυροδότησαν μια σειρά αντιδράσεων με τα κόμματα μετά την αρχική «παγωμάρα» να μπαίνουν στον χορό των ανακοινώσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες μέρες μετά τις απαντήσεις Κληρίδη δεν υπάρχει ακόμη επίσημη δήλωση από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση των κομμάτων σε ένα θέμα υψηλής πολιτικής σημασίας που αγγίζει τον θεσμό της δικαιοσύνης και έχει σοκάρει την κοινή γνώμη. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι υπήρξε καταιγισμός ανακοινώσεων για πιο χαμηλής διαβάθμισης θέματα.

Ο Δαμιανού ψάχνει τον Ιωνά

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης ψάχνουν στο ΑΚΕΛ μετά και τις αποκαλύψεις, ο κύριος Δαμιανού με ανακοίνωση του αναφέρει, «Έχουν παρέλθει δύο εικοσιτετράωρα από τη δημοσιοποίηση πολύ σοβαρών καταγγελιών του δικηγόρου κ. Νίκου Κληρίδη. Διερωτόμαστε που βρίσκεται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, εκτός αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη θεωρεί ότι «καθάρισε» με μια φευγάτη δήλωση περί ανησυχίας του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο κ. Νίκος Κληρίδης σε μακροσκελή επιστολή του δίνει εξηγήσεις για τον ισχυρισμό που διατύπωσε δημόσια ότι «Η ευνοιοκρατία έχει δυστυχώς επεκταθεί και στο Δικαστικό Σώμα», παραθέτοντας σωρεία δεδομένων και ισχυρισμών για ενδεχόμενη διαπλοκή μελών της δικαστικής εξουσίας με συγκεκριμένο μεγάλο δικηγορικό γραφείο, η οποία δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκος Κληρίδης ισχυρίζεται ότι «μετά την κατάρρευση του Τραπεζικού Συστήματος […] όλες οι σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου και εξεδικάστηκαν από τα Δικαστήρια» προωθήθηκαν μέσω συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου «με το οποίο πλείστοι Δικαστές που εξεδίκασαν υποθέσεις της Τράπεζας έχουν συγγενικές και/ή εργασιακές σχέσεις».

Οι ευθείες αυτές αναφορές θέτουν κατά τρόπο άμεσο υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μια εποχή που εξουσίες και θεσμοί αντιμετωπίζουν την απαξίωση της κοινωνίας και των πολιτών, η συμπερίληψη της Δικαστικής εξουσίας πλήττει καίρια το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, πόσο μάλλον που οι αναφορές του κ. Νίκου Κληρίδη απολήγουν στο συμπέρασμα ότι η ισχυριζόμενη διασύνδεση δικαστικής εξουσίας με δικηγορικό γραφείο, που εκπροσωπεί νομικά στα δικαστήρια της Κύπρου την Τράπεζα Κύπρου, ενδεχομένως επηρέασε την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τα τραπεζικά σκάνδαλα.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη όπως οι εμπλεκόμενοι θεσμοί δώσουν απαντήσεις άμεσα. Άμεσα πρέπει να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η κοινωνία, οι πολίτες, παρακολουθούν εμβρόντητοι τα όσα δημόσια πλέον καταγράφονται, την ώρα που οι πρωταγωνιστές των τραπεζικών σκανδάλων παραμένουν ατιμώρητοι.

Το ΑΚΕΛ θα επανέλθει σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, αναμένοντας παράλληλα απαντήσεις από τους θεσμούς και από την κυβέρνηση Αναστασιάδη».


Άμεση αντίδραση ζητά η ΕΔΕΚ
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορά τον δεσμό της δικαιοσύνης κινήθηκε η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ που αναφέρει, «Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι κράτος δικαίου και οι εφαρμοστές του νόμου οφείλουν να επαναπροσδώσουν το κύρος του θεσμού της δικαιοσύνης

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Νίκος Κληρίδης στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο είναι σοβαρές κατηγορίες για τον θεσμό της δικαιοσύνης που μέχρι πρότινος είχε προς τα έξω καλή μαρτυρία.
Μας ανησυχεί που και αυτός ο θεσμός εμπλέκεται σε μια διαδικασία καταγγελιών και αιωρούμενων κατηγοριών οι οποίες απαιτούν άμεση αντίδραση από τον κάθε εμπλεκόμενο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι κράτος δικαίου και οι εφαρμοστές του νόμου οφείλουν να επαναπροσδώσουν το κύρος του θεσμού της δικαιοσύνης.

Ευθύνη προς τούτο έχει, και θα πρέπει να αναλάβει, και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για να προστατεύσει το κύρος του επαγγέλματος του δικηγόρου ως παράγοντα της δικαιοσύνης»

Έχουν μείνει άναυδοι στο ΕΛΑΜ

Άναυδοι παρακολουθούν τις αποκαλύψεις του Ν. Κληρίδη για διαπλοκή στο δικαστικό Σώμα σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΑΜ την Κυριακή. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης, «καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει καταλυτικά, ούτως ώστε να μην χαθεί, ούτε να ξεχαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά να ριχθεί άπλετο φως.

Επί τη ευκαιρία, αξίζει να θυμίσουμε ακόμα ένα σκάνδαλο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Κίνημά μας, που αφορούσε και πάλι διαπλοκή στο Δικαστικό Σώμα, με παραποίηση πρακτικών δικαστικής διαδικασίας και εμπλοκή δικαστή σε στημένη υπόθεση. Δυστυχώς όμως, η εγγραφή αυτεπάγγελτης εξέτασης για την συγκεκριμένη υπόθεση, απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Απαιτούμε, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), να μετουσιωθεί σε πράξη το αίτημα του λαού για πλήρη διαφάνεια και τιμωρία. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η διαπλοκή και η διαφθορά, και όχι με κούφια λόγια και υποσχέσεις»

Αλληλεγγύη - «Μόνο ο κόσμος τρέμει τα δικαστήρια»

Στο ίδιο αιχμηρό ύφος και η ανακοίνωση της Αλληλεγγύης που αναφέρει, «Οι γραπτές καταγγελίες του δικηγόρου Ν. Κληρίδη δεν μπορούν ούτε πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Ούτε ασφαλώς αφορούν και μόνο τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Οι κυβερνώντες έχουν το κύριο μερτικό ευθύνης και ας μη «κολοκυνθίζουν» τα πράγματα με τις γενικές και αόριστες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ευελπιστώντας ότι στην πορεία κάτι θα βρεθεί για να επισκιάσει το όλο θέμα.

Ο κ. Κληρίδης μάς είπε ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται και να φαίνεται ότι απονέμεται». Άλλοι μάς είπαν ότι «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται έγκαιρα, δεν αποτελεί δικαιοσύνη». Στον μικρό μας τόπο δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ «ρηχές συνειδήσεις» υπάρχουν παντού και σε όλους τους τομείς δράσης. Τα ζητήματα διαπλοκής τα οποία δεν συμπίπτουν πάντοτε με τα θέματα διαφθοράς, είναι μέρος της ζωής μας.

Αλήθεια ποιος ελέγχει και πώς «κτίζονται οι υποθέσεις» που πηγαίνουν στα δικαστήρια; Ποιοι είναι αυτοί και με ποια κριτήρια αποφασίζουν να παρουσιάσουν μια υπόθεση στο δικαστήριο; Πως αντιμετωπίζεται ο «δημόσιος διασυρμός» προσώπων πριν και μετά που «αποφασίζεται» μια υπόθεση; Γιατί ο απλός κόσμος τρέμει την ώρα που θα πάει στα δικαστήρια;

Μια κοινωνία αρχίζει να καταρρέει όταν η κλίμακα των αξιών της είναι ανύπαρκτη. Έτσι φτάσαμε στο σημείο κάποιοι να είναι έτοιμοι να προσφέρουν ακόμα και την πατρίδα τους στο «πιάτο» γιατί προσδοκούν σε πακτωλούς χρημάτων».


Οι Οικολόγοι δεν έχουν ακούσει ακόμα σοβαρό αντίλογο και διάψευση

Τέλος οι Οικολόγοι ζητούν άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση των καταγγελιών Κληρίδη αναφέροντας, «χρήζουν διερεύνησης οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας - αλλά και άλλων νομικών - οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, η εμπιστοσύνη της οποίας ενδέχεται να κλονιστεί αν υπάρξει απραξία και δεν δοθούν απαντήσεις.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε συγγενικά πρόσωπα δικαστών που εργάζονται σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, αφήνοντας σκιές ότι η δικαιοσύνη που απονεμήθηκε ενδεχόμενα να ήταν νοθευμένη. Οι καταγγελίες του κ. Κληρίδη, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα και σε τράπεζα, οι αποφάσεις τις οποίες όπως είπε, είναι σχεδόν πάντα υπερ της και αυτό γιατί στο Δικηγορικό γραφείο που τις ανέλαβε φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελίες, να εργάζονται συγγενικά πρόσωπα δικαστών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αναφορές του κ. Κληρίδη. Η απονομή δικαιοσύνης είναι δικαίωμα των πολιτών και υπεράνω των όποιων αντιδικιών. Έχοντας υπόψη κι άλλες κατά καιρούς καταγγελίες, άποψη μας είναι ότι οι διαστάσεις της υπόθεσης ξεφεύγουν της σύγκρουσης μεταξύ δικηγορικών γραφείων ή όπως λένε πολλοί της περίπτωσης να συγκρούονται δυο νομικά τζάκια ή κατεστημένα.

Οι καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και οι ισχυρισμοί καταδεικνύουν ότι ενδεχόμενα να αδικήθηκαν πολίτες και να ευνοήθηκαν συγγενείς και φίλοι εις βάρος άλλων.

Δεν έχουμε ακούσει ακόμα σοβαρό αντίλογο και διάψευση. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της διερεύνησης που θα καλύπτει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα για να συνεχίζουν οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στο Δικαστικό Κυπριακό Σύστημα, ένας από τους λίγους θεσμούς που πάρα τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες του δεν έχει ακόμα εξευτελιστεί πλήρως στα μάτια της κοινωνίας»

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση