ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γεν. Ελεγκτής για Συνεργατισμό: Το καράβι βούλιαζε και ακόμη συζητούσαν τη δωρεάν παραχώρηση μετοχών

Διαβάστε τι είπε στην κατάθεση του

«Επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό, ανικανότητα και γινάτι» καταλόγισε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφορικά με το θέμα της δωρεάν διάθεσης μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα μάλιστα που διαφαίνονταν τα κεφαλαιακά ελλείμματα, καταθέτοντας εκ νέου στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο κ. Μιηχαλίδης κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι «έλεγε δημόσια ψέματα», διότι απέκρυψε το ότι οι επόπτες απέρριψαν το θέμα της δωρεάν παραχώρησης μετοχών και εξήγησε πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε για το ότι το θέμα αυτό είχε απορριφθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Ο κ. Μιχαηλίδης παρέθεσε επιστολές και αλληλογραφία που καταδεικνύει ότι το θέμα άντλησης κεφαλαίων και μάλιστα πολύ πέραν από τα €200 εκατομμύρια που αρχικά εξεταζόταν, ενώ περί τα τέλη του 2017 λαμβάνονταν ενδείξεις για ζημιές μεταξύ €0,5 δις και €1 δις στην ΣΚΤ.

«Την ώρα που το καράβι βούλιαζε, μέχρι και τον Μάιο του 2018, ακόμη έκαναν σημειώματα για το θέμα των δωρεάν μετοχών. Πιστεύω, αποδεικνύουν ερασιτεχνισμό, επιπολαιότητα, ανικανότητα, γινάτι στον χειρισμό μια πολύ σοβαρής υπόθεσης, η οποία μπορεί να μην υλοποιήθηκε και άρα δεν είχε συνέπειες, αλλά από την άλλη πιστεύω ότι απόσπασε την προσοχή από το βασικό του στόχο που ήταν να βρουν κεφάλαια», είπε ο κ. Μιχαηλίδης καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Ν. Χατζηγιάννης και η Αλταμίρα

Για την επιλογή της Αλταμίρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) της ΣΚΤ, την οποία χαρακτήρισε ως «μεμπτή και απαράδεκτη», ο κ. Μιχαηλίδης καταλόγισε ευθύνες στον Νικόλα Χατζηγιάννη διότι οι χειρισμοί του είχαν ως αποτέλεσμα η ΣΚΤ να περιοριστεί με μία μόνη επιλογή, δηλαδή την Αλταμίρα, παρά να εξετάσει και άλλους εξειδικευμένους οίκους.

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο κ. Χατζηγιάννης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί η ΣΚΤ έχουσα ως μόνη επιλογή στη λειτουργία πλατφόρμας με την Αλταμίρα και για το ρόλο του αυτό υπάρχουν αρνητικά σχόλια στη συνεδρία της Επιτροπείας, περιλαμβανομένου και από τον τότε Πρόεδρο τον κ. Ταουσιάνη», είπε.

Ανέφερε ότι βάσει στοιχείων η Αταλμίρα δεν πετυχαίνει στους στόχους της, αφού επικαλέστηκε σημείωμα του επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στον Συνεργατισμό, Διονύση Διοσυνίου, ότι η μείωση των ΜΕΧ βρίσκετο εκτός στόχου κατά €300 εκατ, ενώ τα δε δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών κατά 60 εκατ.

Καταλόγισε ευθύνες και στον Χάρη Γεωργιάδη για την έγκριση της συμφωνίας με την Αλταμίρα, αφού η συμφωνία είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που είναι το κράτος.

«Δεν θεωρώ ότι η ευθύνη του ΥΠΟΙΚ είναι για την τελική έγκριση, αλλά γιατί μέσω του Διονυσίου γνώριζε πολύ καλά τα τεκταινόμενα, θεωρώ ότι θα έπρεπε να παρέμβει σε αυτά που τεκταίνονταν. Η τελική έγκριση που έδωσε καταδεικνύει ότι θα μπορούσε να είχε λόγο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X