ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ετοιμάζουν τουρκική ναυτική βάση στο Τρίκωμο; Οι πρώτες πληροφορίες

Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται επισήμως

Τουρκικό αντιπολιτευόμενο μέσο, με στενές σχέσεις με τους εθνικιστικούς και κεμαλιστικούς κύκλους, μεταδίδει την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στο Τρίκωμο. Η εφημερίδα "Αϊντινλίκ" προσθέτει ότι στα τουρκικά σχέδια συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Ωστόσο η είδηση δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Οι πηγές της "Καθημερινής" στην τουρκική πρωτεύουσα δεν επιβεβαιώνουν την παραπάνω είδηση και υπενθυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας για το όλο ζήτημα. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πριν από λίγο καιρό είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για την δημιουργία μιας τουρκικής βάσης στην Κύπρο.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Η εφημερίδα "Αϊντινλικ" στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας έχει ολοκληρώσει την έρευνα του για την δημιουργία μιας ναυτική βάσης στο Τρίκωμο. Σχετική έκθεση, που συμπεριλαμβάνει το κόστος της βάσης, τις ανάγκες για υποδομές και την φυσική κατάσταση της περιοχής, έχει σταλεί από τα Κατεχόμενα στην Άγκυρα.

Η "Αϊντιλίκ" κάνει λόγο για «κυρίαρχη βάση» η οποία θα δημιουργηθεί σε μια περιοχή έκτασης 280.000 στρεμμάτων. Η βάση θα φέρει εγκαταστάσεις ραντάρ, οικίες και υποδομές που θα υποστηρίζουν όλα τα σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συμφωνία Τουρκίας-Κατεχόμενων

Όπως προστίθεται, στις 15 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Αντνάν Οζμπάλ επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και επιθεώρησε την περιοχή όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η νέα βάση. Μάλιστα φέρεται να συζήτησε το όλο ζήτημα και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για συμφωνία Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και ενδεχόμενη υπογραφή της συμφωνίας εντός του 2019.
Το τουρκικό δημοσίευμα περιλαμβάνει και απόψεις τ/κ και Τούρκων «ειδικών» που εκφράζουν εθνικιστικές θέσεις και χαιρετίζουν την νέα κίνηση της Άγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X