ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ερείπιο το πόθεν έσχες αποτελεί το αίσχος της πολιτικής

Συζήτηση για την Λευκή Βίβλο με ριζικές αλλαγές

Στέλιος Ξιουρής

Νομοθετική ασάφεια - λογική ασυνέπεια και τεχνική ατέλεια είναι τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου πόθεν έσχες, το οποίο προσομοιάζει με ερείπιο που δεν μπορεί να αναστηλωθεί.

Του εν λόγω Συστήματος με μηδενική προσθετική αξία, όπως χαρακτήρισε το πόθεν έσχες, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα ( ΠΕΠ), έκανε το μέλος της τριμελούς ομάδας που πρότεινε την επονομαζόμενη ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ που στόχο έχει την πάταξη της διαφθοράς και την οικοδόμηση της έξωθεν καλής μαρτυρίας των πολιτικών μέσω της κατάθεσης πόθεν έσχες.

Η τριμελής επιτροπή που αφιλοκερδώς ετοίμασε την Λευκή Βίβλο, οι ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ- ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΜΗΣ ( λογιστές- ελεγκτές με 40 ετή πείρα) και ο Νομπελίστας ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ έκανε παρουσίαση στην Επιτροπή Θεσμών του πονήματος τους, το οποίο αν και εμπεριέχει δομές που θα επιλύσουν το πρόβλημα εντούτοις εκφράστηκαν αμφιβολίες αν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να ψηφισθεί από την Βουλή με τη παρούσα σύνθεση της.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της Βίβλου ο κ. Συρίμης επισήμανε ότι βασικό συστατικό είναι η δήλωση πόθεν έσχες των ΠΕΠ στην οποία θα περιλαμβάνονται τα πάντα για τον πολιτικό- τον σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα όπως τιμαλφή αξίας, δάνεια- έπιπλα, εγκαταστάσεις, καταθέσεις και όσα απαιτούνται για γνήσιο πόθεν έσχες.

Τα 300 - 400 άτομα που είναι υπόχρεα για δήλωση πόθεν έσχες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- βουλευτές- δικαστές- δημάρχους θα υποβάλουν ετήσια δήλωση και όχι κάθε τριετία βάσει την οποίας θα γίνεται η επονομαζόμενη στην λογιστική αργκό… συμφιλίωση των στοιχείων.

Δημιουργείται επιτροπή εποπτείας από 2 λογιστές και 2 γραμματείς οι οποίοι θα εξετάζουν το πόθεν έσχες και θα δημοσιοποιούν αναλόγως. Πέραν από την δημόσια διαπόμπευση όσων διαφάνηκε ότι πλούτισαν στην πολιτική υπάρχουν και άλλου είδους τιμωρίες, όπως η δήμευση περιουσίας κ.ά.

Στόχος είναι για τους συγγραφείς της Λευκής Βίβλου είναι να εφαρμοστεί προ της διάλυσης της Βουλής, κάτι όμως που είναι πρακτικά αδύνατο.

Ο Χρήστος Παναγιωτίδης, Βαρωσιώτης στην καταγωγή άρτι αφιχθείς από την Ελλάδα, ανέφερε ότι κανένας μέχρι τώρα δεν υπέβαλε σωστά το πόθεν έσχες και αναφέρθηκε και στα σχόλια αρκετών πολιτών ότι είναι μάταιος κόπος η προσπάθεια που καταβάλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X