ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το Γενικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι αποκομμένο από το ΓεΣΥ»

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής Υγείας με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών

Παναγιώτης Ευριπίδου

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Πέμπτη (18/11) της Επιτροπής Υγείας με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τους ψυχικά ασθενείς έκανε αναφορά για τον περί κοινοτικής και ψυχιατρικής Νόμο. Ζήτησε παράλληλα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές και να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο.

Ανέφερε μετέπειτα, πως το Γενικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι αποκομμένο από το ΓεΣΥ, προτείνοντας να υπάρξει ένα υβριδικό μοντέλο μεταξύ του εν λόγω νοσοκομείου με τις κοινοτικές δομές.

Εγέρθηκε επίσης το θέμα αν χρειάζεται τροποποίηση του νόμου.

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής έκαναν πρόταση να δημιουργηθεί μία θέση Επιτρόπου Ψυχικής Υγείας.

Στην τοποθέτηση του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου είπε πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα με ψυχική υγεία να εντάσσονται στην κοινωνία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, πρότεινε να γίνει μια έρευνα για να δουν από που προέκυψαν τα προβλήματα. Αισθάνθηκε αισιόδοξος πως πλέον η κοινωνία αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευαισθησία τους ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες. Παράλληλα έκρινε πως το πρόβλημα είναι από το κράτος διαχρονικά, ζητώντας απάντηση για τα περιστατικά κατά πόσο έχουν αυξηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, δήλωσε πως πρέπει να γίνουν βήματα, καθώς «σαν κράτος, έχουμε μείνει στα τετριμμένα». Ζήτησε και αυτός στο τέλος αριθμούς για να έχει ενώπιων της η επιτροπή το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, έθεσε κάποια ερωτήματα, ζητώντας τον όγκο των ασθενών και το ποσοστό αύξησης στα τελευταία 2 χρόνια.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό ενώ τόνισε ότι, το νομοσχέδιο εκκρεμή εδώ και πολλά χρόνια και βρίσκετε τώρα στο Υπουργείο Υγείας. Επίσης, ανέφερε πως έχει εγγραφή θέμα για ένταξη σχολικών νοσηλευτών, όπου «θα ελέγχουν τα θέματα ψυχικής υγείας από πολύ νωρίς».

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε πως ο Νόμος που ζήτησε η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών, θα λύσει αυτό το πρόβλημα ενώ διαβεβαίωσαν πως ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας θα δούνε και το θέμα με την δημιουργία Επιτρόπου.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X