ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΕΛΚ: Έκτακτο ψήφισμα για το Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Καλεί την Τουρκία να θέσει αμέσως τέλος

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που συνήλθε στο Ζαγκρέμπ υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα έκτακτο ψήφισμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ψήφισμα, το ΕΛΚ «επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη και διατηρήσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το δίκαιο, αξίες και αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της επικουρικότητας».

Όπως αναφέρεται «το ΕΛΚ τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βασίζεται σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο για την Κύπρο που προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Επιπλέον, το ΕΛΚ «εφιστά την προσοχή στο πλαίσιο Guterres για τις διαπραγματεύσεις που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres και στο αίτημά του για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν το 2017 στο Crans Montana».

«Για το σκοπό αυτό, το ΕΛΚ καταγγέλλει κάθε υποτιθέμενη εναλλακτική λύση που προτείνει η Τουρκία για τη δημιουργία δύο κρατών στο νησί της Κύπρου», ξεκαθαρίζεται στο ψήφισμα.

Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει «την υποστήριξή του στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «χαιρετίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κ. Mustafa Akinci, στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο».

«Από την άποψη αυτή, το ΕΛΚ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έως ότου επιτευχθεί συνολική διευθέτηση», αναφέρεται.

Ακολούθως «το ΕΛΚ καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας που εξακολουθούν να υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ».

«Από αυτή την άποψη, το ΕΛΚ καταδικάζει την έναρξη παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας» και εκφράζει «την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υιοθετήσει ένα πλαίσιο πλαισίου περιοριστικών μέτρων που θα στοχεύει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ή που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων σε απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες της Τουρκίας».

Το ΕΛΚ, συνεχίζει το ψήφισμα, «υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Συμβουλίου για την πρόληψη και τον τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας και εξακολουθεί να δεσμεύεται να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό», τονίζεται στο ψήφισμα.

Το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία «να θέσει αμέσως τέλος σε αυτές τις δραστηριότητες και επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το ΕΛΚ και η ΕΕ «επανειλημμένα επανέλαβαν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες και να διερευνούν και να αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους τους σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Συνεπώς, όπως σημειώνεται, «το ΕΛΚ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στο πρόγραμμα ενεργειακής εξερεύνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναλαμβάνει τη σημασία της Κύπρου για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας».

Το ΕΛΚ καταδικάζει επίσης «τις προκλητικές προσπάθειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να φέρουν τα Βαρώσια υπό τη διοίκησή τους και ζητεί την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της και τη μεταφορά αυτής της περιοχής στη διοίκηση του ΟΗΕ, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979 μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Το ΕΛΚ «παραμένει πλήρως αφοσιωμένο στη στήριξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του λαού της Κύπρου, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και δικαιωμάτων παρέμβασης οποιουδήποτε ξένου κράτους».

Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι «το καλύτερο εργαλείο για τη συνέχιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της περαιτέρω ευημερίας όλων των Κυπρίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X