ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΕΛΑΜ - NPD: Σχέσεις με το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας (Pics)

Στήριξαν οικονομικά το ΕΛΑΜ στις βουλευτικές εκλογές

Εκτός από τη Χρυσή Αυγή, το ΕΛΑΜ έχει δεσμούς και με το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας NPD (Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας). Οι επαφές των δύο μερών έχουν αποκαλυφθεί μέσω γραπτής ερώτησης που υπέβαλε στη γερμανική κυβέρνηση η Τουρκάλα βουλευτής Sevim Dagdelen το 2011, με την απάντηση να είναι θετική. Οι στενές σχέσεις των δύο κομμάτων συνεχίστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές του 2016, με το NPD να μαζεύει μάλιστα μέσω της σελίδας του στο facebook χρήματα για να στηρίξει του ΕΛΑΜ. Το ΕΛΑΜ από την πλευρά του αρνείται σήμερα την όποια επαφή ασχέτως αν στο παρελθόν παραδεχόταν τις στενές του σχέσεις με το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας και αναρτούσε φωτογραφίες μαζί τους.

Με σφραγίδα Βερολίνου

Το 2011, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ole Schroder κατόπιν ερώτησης για το αν νεοναζιστικές οργανώσεις της Γερμανίας έχουν σχέση με το ΕΛΑΜ, έστειλε γραπτή απάντηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, αναφέροντας μία σειρά στοιχείων που δείχνει πως το ΕΛΑΜ και το NPD είχαν σχέσεις και επαφές. Αποδεικνύονται μάλιστα με τη συμμετοχή ενός Κύπριου ΕΛΑΜίτη –ο οποίος δεν κατονομάζεται– στο τέταρτο «Φεστιβάλ των Λαών» (φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν εξτρεμιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις) που διοργανώθηκε σε πόλη της Θουριγγίας. Ο συγκεκριμένος Κύπριος ΕΛΑΜίτης μάλιστα, όπως αναφέρεται, στη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, είχε τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια του φασιστικού φεστιβάλ.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας το 2011 παρέθεσε στοιχεία στο γερμανικό κοινοβούλιο για τις στενές σχέσεις και επαφές του νεοναζιστικού κόμματος με το ΕΛΑΜ.

NPD στο Παραλίμνι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης στις 8 Αυγούστου του 2010, δύο μέλη του δεξιού εξτρεμιστικού γραφείου δράσης της περιοχής Rhein-Neckar έλαβαν μέρος σε εκδήλωση στο Παραλίμνι. Η εκδήλωση ενδεχομένως να αφορά το μνημόσυνο Ισαάκ-Σολωμού, καθώς σύμφωνα σε ανάρτηση σελίδας με την ονομασία «Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών», η οποία αναπαρήγαγε το 2011 δελτία Τύπου του ΕΛΑΜ, αναφέρει πως στελέχη του NPD παρευρέθηκαν στο μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού. Όπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή της γερμανικής κυβέρνησης προς τη βουλευτή, ένας από τους δύο Γερμανούς της ακροδεξιάς οργάνωσης κατέθεσε στεφάνι στο όνομα της επαρχιακής επιτροπής του NPD Deutsche Weinstrasse. Όπως σημειώνεται το NPD ως ενιαίο σύνολο απέρριψε τη συμμετοχή του στην εν λόγω εκδήλωση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως βάσει των όσων αναφέρονται στη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2011 αντιπρόσωπος του NDP και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Jens Pusche είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΛΑΜ.

Χρήμα στις βουλευτικές

Όμως οι σχέσεις τους δεν περιορίζονται σε ανταλλαγή επισκέψεων και κοινές φωτογραφίες. Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε το NPD τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησαν συλλογή χρημάτων, πουλώντας φανέλες με το σύνθημα «Defend Cyprus, Save Europe». «Τον Μάιο του 2016 θα γίνουν εκλογές στην Κύπρο. Οι φίλοι μας από το εθνικιστικό κόμμα ΕΛΑΜ έχουν αρκετές πιθανότητες να εισέλθουν στο κοινοβούλιο βάσει δημοσκοπήσεων. Γι’ αυτό τοn λόγο έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια στήριξής τους. Με 15 ευρώ, προσφέρουμε φανελάκια ‘υπερασπιστείτε την Κύπρο, σταματήστε την τουρκική κατοχή’» αναφέρεται σε ανάρτηση του NPD στο facebook.

 

Εκστρατεία συλλογής χρημάτων ξεκίνησε το 2016 το NPD, πουλώντας φανέλες, με στόχο να συνδράμει στην προεκλογική του ΕΛΑΜ.

Βία, φασιστικά φεστιβάλ και Χίτλερ

Ποιο είναι όμως το NPD και τι πρεσβεύει; Πρόκειται για ακροδεξιό ναζιστικό κόμμα το οποίο ιδρύθηκε το 1964 με τον Ούντο Φόινγκτ να ηγείται του κόμματος. Βάσει δημοσκοπήσεων η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί το NPD ως κόμμα που καταστρέφει την εικόνα της χώρας, ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για καθαρά νεοναζιστικό κόμμα. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο πιο χαρακτηριστικό νεοναζιστικό κόμμα από το 1945 και εντεύθεν. Αυτό άλλωστε προκύπτει από την αντίθεση του κόμματος στους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους της Γερμανίας και γενικότερα σε όποιον δεν είναι λευκός. Καθόλου τυχαίο ότι η Ομοσπονδιακή υπηρεσία ελέγχου συνταγματικής νομιμότητας (Verfassungsschutz) θεωρεί το εν λόγω κόμμα ως απειλή για τη συνταγματική τάξη εξαιτίας της φιλοσοφίας και της δράσης της, έχοντάς το μάλιστα υπό παρακολούθηση.

Το NPD έχει κατηγορηθεί για αρκετά περιστατικά βίας, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2011, είχε προχωρήσει σε μία ακραία προεκλογική καμπάνια που κατέδειξε ξεκάθαρα τον φασιστικό χαρακτήρα του. Προεκλογική αφίσα παρουσίαζε τον Ούντο Φόινγκτ πάνω σε μηχανή με το χέρι στο γκάζι και το σύνθημα «Δώστε γκάζι» (Gas geben) που στα γερμανικά η λέξη Gas έχει και την ερμηνεία του αερίου, παραπέμποντας στους θαλάμους αερίου. Προεκλογική που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση Γερμανών πολιτών, ενώ συγγενείς των θυμάτων προχώρησαν σε μηνύσεις. Δεν είναι βεβαίως το μόνο περιστατικό που προκάλεσε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά πολιτών. Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, μέλος του NPD και υπόδικος διοργάνωσε φεστιβάλ στα σύνορα Γερμανίας και Πολωνίας για να γιορτάσουν την 129η επέτειο από τη γέννηση του Αδόλφου Χίτλερ. Στο φεστιβάλ με την ονομασία «Ασπίδα και ξίφος» υπήρχαν πάγκοι με ναζιστικά είδη, μουσική με στίχους που υμνούσαν την αρεία φυλή και αφίσες του NPD με το σύνθημα «Νηπιαγωγεία αντί για καταυλισμούς φιλοξενίας».

 

Αν και στο παρελθόν το ΕΛΑΜ έχει παραδεχθεί τις σχέσεις με το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα, σήμερα προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις, αρνούμενο τις όποιες σχέσεις.

Αν και το ΕΛΑΜ έχει αναρτήσει φωτογραφίες με στελέχη του NPD πλέον φαίνεται να θέλει να διατηρήσει αποστάσεις. Μιλώντας στέλεχος του ΕΛΑΜ στην «Κ» αρνήθηκε την όποια σχέση με το NPD όπως αποστάσεις θέλει να κρατήσει και από τη Χρυσή Αυγή. Όπως αναφέρθηκε στόχος του ΕΛΑΜ μπαίνοντας στο ευρωκοινοβούλιο είναι να συνεργαστεί με το κόμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και του λαϊκιστικού δεξιού κόμματός του, τη Λέγκα του Βορρά. Η αλήθεια βεβαίως είναι πως το 2011, το ΕΛΑΜ είχε διαφορετική θέση. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, μετά τις καταγγελίες του γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για σχέσεις του ΕΛΑΜ με νεοναζιστικές οργανώσεις, παραδεχόταν την σχέση με το NPD. «Είναι πραγματικά γελοίο να μας επιτίθεται κάποιος όχι για τις θέσεις ή πράξεις μας αλλά για τη συνεργασία μας με ένα κόμμα του εξωτερικού. Δεν το έχουμε κρύψει άλλωστε πως το γερμανικό NPD είναι ένα από τα ευρωπαϊκά εθνικιστικά κινήματα με τα οποία έχουμε αναπτύξει σχέσεις και το οποίο αυτοαποκαλείται Εθνικιστικό Κίνημα» αναφερόταν σε δελτίο Τύπου του ΕΛΑΜ τον Οκτώβριο του 2011.

Σήμερα, το κόμμα της Ακροδεξιάς φέρεται πως προσπαθεί να κρατήσει σαφείς αποστάσεις και από το NPD ακόμα και από τη Χρυσή Αυγή. Κίνηση που φαίνεται πως γίνεται με τις ευλογίες της Αθήνας και του Νίκου Μιχαλολιάκου. Υπενθυμίζεται πως ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αποκαλύψει στο παρελθόν πως ο Χρίστος Χρίστου ήταν στην προσωπική φρουρά του Νίκου Μιχαλολιάκου και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ δεν το αρνείτο, σήμερα επισημαίνει πως αποτελεί αυτή η «κατηγορία» είχε τεθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τόσο οι φωτογραφίες, όσο και οι αναρτήσεις άρθρων αποδεικνύουν τον ισχυρό δεσμό των δύο ακροδεξιών κομμάτων. Καθόλου τυχαία η συμμετοχή μελών του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής το 2013 στην κηδεία του στρατηγού Νικόλαου Ντερτιλή, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κατάλυση της δημοκρατίας το 1967 και την επιβολή της δικτατορίας.

Οι αντιδράσεις

Το ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην έντυπη «Καθημερινή», προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ. Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της «Κ» σημειώνοντας πως είναι επιστολή την οποία έδωσε η γερμανική Κυβέρνηση σε Τουρκάλα βουλευτή της Γερμανίας η οποία είχε υποβάλει ερώτημα για τις σχέσεις του ΕΛΑΜ με το νεοναζιστικό κόμμα στην Γερμανία και η απάντηση ήταν καταφατική, ότι έχουν οργανώσει από κοινού πολλές εκδηλώσεις.

«Αναμένουμε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από την ηγεσία του ΕΛΑΜ για αυτά τα ζητήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι λυπηρό γιατί έγινε επίθεση στο οίκημα τους».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ καταδικάζει τις όποιες παράνομες ενέργειες γίνονται ενάντια σε οποιονδήποτε αλλά σε καμιά περίπτωση, όπως είπε, «αυτή η παράνομη ενέργεια δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τα όσα πράττουν στην κυπριακή κοινωνία».

«Δεν έχουμε τίποτε προσωπικό με κανέναν αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλλιεργείται μια ιδεολογία του μίσους, του μισανθρωπισμού στην κυπριακή κοινωνία. Θεωρούμε ότι άλλο πρέπει να είναι το περιεχόμενο το οποίο θα πρέπει να προσδώσουμε στην κοινωνία μας», κατέληξε.

Ερωτήματα ήγειρε και η ΕΔΕΚ δια της εκπροσώπου τύπου του κόμματος Μαρίας Παναγιώτου. Ποια σχέση έχει με το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας NPD διερωτήθηκε η κα Παναγιώτου προσθέτοντας εάν χρηματοδοτήθηκε ή όχι από το εν λόγω κόμμα κατά τις βουλευτικές. εκλογές του 2016.

Πηγή: Η Καθημερινή / της Μαρίνας Οικονομίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΕΛΑΜ  |  NPD

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X